Italský Janov: rodiště Kryštofa Kolumba s chutí focaccia al parmaggio

Italský Janov: rodiště Kryštofa Kolumba s chutí focaccia al parmaggio

Italský název pro český Janov je Genova, což neznalí turisté občas zaměňují s Geneve (Ženeva), městem ležícím na pomezí Švýcarska a Francie. Byla by ale chyba nenavštívit šesté největší italské město, které bylo hlavním městem Janovské republiky, významným přístavním uzlem ve Středozemním moři a nyní je provinčním městem Ligurie. Podobně jako centra dalších italských měst i to zdejší janovské je zapsáno od roku 2006 na seznamu UNESCO.

Rozhodnete-li se více než šest set tisícovou metropoli navštívit, můžete využít blízkého letiště, autobusové dopravy společnosti Flixbus (v České republice odjíždí pouze z Prahy). Ve městě se nachází velké vlakové nádraží Genova Piazza Principe, které má výbornou lokalizaci v blízkosti centra.

Čilý ruch v centru města

Pokud si chcete Janov vychutnat, zamiřte do úzkých kostkou dlážděných uliček v samém centru. Budete se doslova prodírat kolem stánků s ovocem, čerstvými rybami ale i množstvím dřevěný suvenýrů. Ještě čilejší ruch je zde za nočních hodin, kdy kolem dvanácté ožívají lokální bary, trattorie a focacciaterie. Ochutnat focaccia al parmaggio by měl každý cestovatel, který do Janova zavítá. Toto těsto připomínající konzistencí pizzu může být naplněno a posypáno různorodou směsí. U mě jednoznačně vede sýrová náplň.

Naši dnešní pouť začneme na jednom z největších náměstí Piazza de Ferrari, kterému dominuje velká fontána v jejím středu. Podél celé západní strany náměstí se rozkládá Palazzo Ducale, kde se nachází i menší galerie s expozicemi. Na severní straně před divadlem Teatro Carlo Felice stojí Garibaldiho památník jako vzpomínka na významného vlasteneckého vojevůdce, jenž položil zárodek italského království. V Janově je na jeho počest pojmenovaná dokonce ulice Via Garibaldi, která vede nedaleko náměstí a míří k vlakovému nádraží. Nachází se zde celá řada významných i historických budov včetně fakult janovské univerzity.

My ale společně vykročíme obdivovat zdobení Catedrale di San Lorenzo, jež se nachází za Pallazo Ducale, a stejnojmenná ulice Via S. Lorenzo nás pak zavede na samotný okraj přístavní části metropole. Právě podél doků a mol přístavu je co pozorovat. Kromě pohledu na novodobé i starodávné bárky se zde nachází nespočet podniků, které lákají k ochutnání italských delikates. Na samém východnímokraji přístavu stojí vícepatrová budova Eataly, což je v podstatě nákupní centrum jídla.

Projděte se podél CalataSalumi, navštivte turistické centrum a požádejte o plán města. Při této procházce se vám nabízí výhled na severozápadní část Janova. Opačným směrem do centra k ulicím lze spatřit budovu Palazzo San Giorgio, věž TorredeiMorchi. Pokud vás chození unaví, nahlédněte do expozic Galata Museo del Mare či zavítejte do místního Acqauriodi Genova.

Také e možnost si zde zakoupit výlet lodí. V letních měsících doporučuji si zajet do oblasti zvané CinqueTerre. Pět měst – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiorne – se rozkládají na útesech v půli cesty z Janova do dalšího přístavního města Livorno.

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Procházka skrze Castelleto

Přijeli jste do Janova strávit více než jeden den? Pak po prohlídce centra od samotného mořského dna musíte vyrazit výše, nahoru k místním zámečkům, které se italsky nazývají Castelleto.

Nechcete-li si protáhnout stehna chůzi po příkrých napolo rozbitých schodech směrem ke Spianatadi Castelleto, dojeďte na Piazza del Portello. Odtud vede pro Janov specifický dopravní prostředek – výtah – až na náměstíčko před zámek. Skutečně, výtah je zde alternativou k autobusům, metru a tramvajím. Platíte zde podobný lístek jako za běžnou městskou dopravu.

Ze Spianata di Castelleto je velkolepý výhled na celou pobřežní část Janova, lze zde pozorovat i západ slunce nad mořem. Za dne se vydejte prozkoumávat oblast zvanou Castelleto. Pěšky či s využitím autobusů a výtahů se dostanete až červenému hrádku CastelloBruzo. Odsud můžete seběhnout k poslednímu vyvýšenému plácku s výhledem na přístav – CastelloD’Albertis. Zámek je zasazen do parku a jeho vnitřní část je přístupná pouze po zaplacení vstupného. Sestoupejte typickými strmými janovskými schody zpátky na Via Garibaldi.

Vyjeďte si za město

Provincie Janov není jen samotné centrum, kde se navíc nemůžete ani osvěžit v moři. Zatoužíte-li po chladnějším vánku a procházce podél pláží, vydejte se do Pegli, které se nachází západním směrem ven z Janova. I když budete mít pocit, že jste po víceproudové silnici opustili provinční město, není tomu tak. Pegli i sousední Multedo, Sestri Ponente jsou stále součástí Janova. V České republice bychom je nazvali čtvrtěmi či městskými částmi.

V Pegli zaparkujte v blízkosti menšího parčíku GiardiniMarioPragallo a podél kamenitého pobřeží se vydejte prozkoumávat mořské břehy a ochutnávat italskou zmrzlinu. V cukrárnách jistě narazíte i na sicilský národní dezert canolli, který je plněn sýrem ricotta na sladko. Architektura “janovské čtvrti” je odlišná od přísného rázu Janova. Zde si můžete vychutnat typické nižší barevné domky přímořských apartmánů, kterým dominují typické italské okenice, nezbytné na odhlučení nočního rušného života.

Pokud chcete zažít Itálii také netradičně a bez davů turistů, vydejte se do hor a navštivte pevnosti z první světové války. Najdete je například poblíž města Trident. Více informací se dočtete v našem Tipu na výlet: Opevněné hory nad italským Tridentem.

Přibližně 7,5 km od centra přístavu směrem k Livornu, tedy na opačnou stranu než Pegli, se nachází menší oblast zvaná Boccadasse. Různobarevné malé domečky naskládané jeden těsně vedle druhého nad zátokou s rybářskými bárkami uchvátí na pohled nejednoho cestovatele. Prý se jedná o zmenšeninu toho, co může nabídnout CinqueTerre. Právě do této oblasti bych vás poslala v případě, že vám zbývá čas na cestování po severní Itálii. Díky strmějším útesům a nárazům vln je tato oblast doporučována za letních měsíců, jak už bylo předesláno výše.

Než opustíte janovskou provincii, musíte ochutnat poslední specialitu, která sice není původem z této oblasti, ale pozornost si jistě zaslouží. Pravou neapolskou pizzu s mozarellou di Buffalo vám naservírují v Nervi. Podobně jako Pegli, Boccadasse můžeme opět hovořit o jedné z janovských čtvrtí, i když sem pravděpodobně pojedete po dálnici (pozn. redaktora: dražší zpoplatněný úsek). Oblast se nachází přibližně dalších 10 km od Boccadasse směrem na Livorno.

Nezůstávejte ale jenom v restauraci, kde vám uvaří praví jižané z Neapole. Nervi má turistům co nabídnout. Projděte se po stezce PasseggiataAnitaGaribaldi, která vede podél moře a míjí rozlehlé zahrady Parchidi Nervi. Začít můžete například u MuseoLuxuro, minout či se zastavit na něco dobrého v restauraci OsteriaDel Duca a pokračovat okolo již zmiňovaných zahrad do přístavu Porticciolodi Nervi. V okolí kanálu a malého přístavu se nachází většina výtečných restaurací včetně neapolitánské pizzerie.

Teplo od moře i v zimě

Nepatříte-li k plážovým nadšencům, pak doporučuji navštívit ligurijskou metropoli na sklonku sezóny. I na konci října zde díky příhodné poloze a mořským teplým proudům stoupají teploty ke 30°C. Ve spletitých uličkách centra i oblasti Castelleto nebude tak narážet na množství cizinců a můžete si vychutnat zmrzlinu v tichu s pohledem na zapadající sluníčko. Sníh zde nečekejte ani v zimních měsících, ale z pláží v Pegli ho lze pozorovat na vršcích vzdálených Alp.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí