FOTOREPORTÁŽ: Benátky jsou plné nádherných masek a karnevalové atmosféry

FOTOREPORTÁŽ: Benátky jsou plné nádherných masek a karnevalové atmosféry

Chcete zažít atmosféru karnevalu v Riu a zrovna neplánujete cestu do Brazílie? Existuje i evropská alternativa, a to v italských Benátkách, kde právě teď karnevalové veselí probíhá!

Kdo z cestovatelů by nechtěl zažít atmosféru nejprestižnějšího karnevalu na světě v Rio de Janeiru. Bohužel, Rio ale není to za rohem a pár dní na tento výlet opravdu nestačí. Obdobný, i velice populární karneval, který rozhodně stojí za to prožít, se koná v italských Benátkách. Když jsem na tento karneval poprvé vyrazil, tak mě naprosto uchvátil. Rozhodl jsem se vyrazit podruhé, a ještě předčil mé už tak velké očekávání.

Benátky nejsou od České republiky nijak vzdálené, za pár hodin autem nebo za dvě hodiny letadlem jste tam. Ale proč tam na karneval jet? Důvodů je hned několik.

Tradice Karnevalu v Benátkách

První zmínky o karnevalu z dobových maleb na obrazech a zdech veřejných budov pocházejí již z 11. století, kdy se tento karneval stal jednou z velmi oblíbených tradic, a přispěl tak ke slávě tohoto města. Tradice vydržela až do poloviny 18. století, než začala upadat, až zcela zanikla.

Nové obrození přišlo až v roce 1979. Netrvalo dlouho, karneval opět získal svou ztracenou popularitu a stal se jedním z nejprestižnějších karnevalů v Evropě. Dnes, když tento karneval navštívíte, uvidíte spousty pouličních umělců v překrásných kostýmech a maskách, slavnostní průvody a širokou škálu koncertů a další zábavy na hlavním náměstí Marka Pola v Benátkách.

„Karneval“ v překladu znamená „opouštění masa“, a koná se vždy deset dní před Popeleční středou jako poslední den před obdobím půstu. Proto se tento den stal dnem zábavy, pití a hýření.

Masky a kostýmy

Dříve začínal karneval řadou několika bálů na hlavním náměstí, kde se tamní šlechta a všichni, kteří ve společnosti něco znamenali, prezentovali své bohatství prostřednictvím svých honosných masek a v tamním kasinu Ridotto utráceli své bohatství. Později se na hlavním náměstí začali scházet lidé bez rozdílu společenského postavení a předháněli se v netradičnosti a vtipnosti svých kostýmů. Velice populární byly postavy z italských komedií Commedia dell’arte, jako jsou např. Harlekýn či Kolombína, nebo velice populární maska s typickým zobákem z komedie Morový Doktor.

Pokud chcete do prostředí karnevalu dokonale zapadnout, můžete si u místních obchodníků masky koupit nebo využít služeb pouličních umělců a nechat si tvář za malé spropitné pomalovat.

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Jízda na gondole

Pokud do Benátek vyrazíte se svojí drahou polovičkou, tak není jízda na gondole drahým zážitkem, ale nezbytnou nutností, která opravdu stojí za to. I tak, abyste nezruinovali svůj rozpočet na cestu, nezapomeňte smlouvat. Gondoliéři sice mají v období karnevalu žně a nouze o zákazníky není, ale začínají s cenami, které pak s trochou šikovnosti usmlouváte na polovinu.

Ostrovy Giudecca a Murano

Když už budete v Benátkách, tak nesmíte zapomenout navštívit okolní ostrov Giudecca a sklářský ostrov Murano.

Původ toho, jak se dostali sklářští mistři na ostrov Murano, je velice zajímavý. Bezpečnost práce ve sklářských dílnách nebyla tak dobrá jako je dnes, a čas od času dílnu zapálili. Dříve se ale domečky stavěly hlavně ze dřeva, a tak se oheň rychle šířil. To byl hlavní důvod, proč nikdo nechtěl bydlet v okolí těchto sklářských dílen, a tak Benátčané tyto sklářské mistry odstěhovali na ostrov Murano.

Světová sláva benátského skla sice už utichla, ale na ostrově Murano stále můžete najít dílny, kde skláři ručně opracovávají sklo. Na tomto ostrově také vzniklo několik značek, které jsou známé po celém světě, jako například Venin či FeeroMurano. Nejstarší sklárna, Pauly & C, založená již v roce 1866, stále funguje a vyrábí sklo na tomto ostrově dodnes.

Ostrov Murano je také domovem Murano Glass Muzea, kde najdete celou historii skla od éry Egypta až po současnost.

Zajeďte si i na další světové slavnosti. Doporučujeme Fiestu v Mexiku, silvestrovskou párty na Copacabaně nebo slavnosti na Srí Lance.

Ostrov Giudecca je trošku jiný než Murano. Původně byl určen k odpočinku bohatých Benátčanů, ale na počátku 20. století neunikl industrializaci. Naštěstí všechen průmysl po druhé světové válce zanikl a díky moderní rekonstrukci některých antických památek ostrov začal opět získávat svoji slávu a opravdu stojí za návštěvu.

Pizza, pasta, frittelle

Při návštěvě Itálie vám netřeba připomínat návštěvu některé z italských restaurací, kde ochutnáte pravou italskou kuchyni. Určitě byste ale neměli zapomenout ochutnat typickou benátskou koblihu zvanou„frittelle“, která se prodává pouze během karnevalového období. Frittelle jsou podávány v několika různých formách, včetně Fritelle Veneziane, které nejsou naplněny krémem, ale vyrábějí se z těsta, kde jsou rozmíchány piniové oříšky a rozinky. Jiné druhy jsou naplněny lahodnými krémy, např. Zabaglione, Tiramisu či čokoládou.

Rada na závěr:

Pokud se rozhodnete tento karneval navštívit, vyberte si jeden z pracovních dní. O víkendu to opravdu nemá smysl. Ulice jsou plné a 60 metrů urazíte asi za 30 minut.

Zkušenosti čtenářů

Alice

Dobrý den, nebyl prosím někdo někdy v Chioggia „Malé Benátky“ ?? Děkuji

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí