Arctic Air: Grónské speedflying dobrodružství bratrů MacCannových

Arctic Air: Grónské speedflying dobrodružství bratrů MacCannových

Máte padesát metrů na to, abyste se rozběhli a odlepili od kraje útesu. Platí tu heslo „leť, nebo umři“. Nejdříve musíte několik hodin stoupat závějemi těžkého sněhu v třeskutém mrazu a pak letíte pár minut dolů. Před vámi se rozprostírá celá „země obrů“, tedy nekonečné bílé pustiny a hory východního Grónska. Pokud by vám ta dřina za pár minut euforie nestála, bratrům McCannovým rozhodně ano!

Niall a Finn spolu už pár let neuskutečnili žádnou velkou výpravu, když jednoho dne zaslechnou dvě magická slova “speed flying”. O šest měsíců později sbalí výstroj a odletí do východogrónského Kulusku. Ze základního tábora obklopeného monstrózními vrcholy vyrážejí vstříc dobrodružství, aby si užili tolik zábavy, kolik jim počasí a fyzická kondice dovolí.

V krutých mrazech se nejlépe zahřejete zdoláním ledopádu, výstupem na nějakou doposud nepojmenovanou horu, a podobnými hrátkami, takový je každodenní program bratrů McCannových během dvou měsíců v bílé pustině.  Přitom jsou každý den svědky pádu několika lavin.

Co je speedflying?

Vrcholem jejich výpravy je ale speedflying a jejich vysněným cílem je přelet vrcholu hory v údolí. „Před šesti měsíci jsme o speed flyingu ani neslyšeli. Kluzáky jsme si koupili před třemi měsíci,“ říká Niall.

Podstatou speedflyingu je rychlá vzrušující jízda v blízkosti svahu s křídlem nad hlavou, nafouknutým proudícím vzduchem.  Jak nakonec dopadl přelet s malým padákem uprostřed východogrónských hor a jak probíhalo celé zimní dobrodružství bratrů McCannových?  Zajděte na film Arctic Air, který je k vidění na letošním SNOW FILM FESTU.

Niall McCann je cestovatel, dobrodruh, biolog a televizní moderátor. Svůj život zasvětil vyhledávání dobrodružství ve světě přírody, přes dva roky strávil na expedicích napříč šesti kontinenty. Jako doktor zoologie pracoval s ohroženými druhy a vedl zoologický výzkum ve Velké Británii, Itálii, Mauritiu, Bolívii, Namibii, Guyaně a Hondurasu.  Finn McCann je horolezec, působí v Mammut UK teamu,  vedl několik multidisciplinárních expedic ve vysokých horách, účastnil se více než 25 expedic. Spolu s bratrem založili organizaci Talk on the Wild Side, která chce mladé lidi inspirovat, aby přijali nejrůznější výzvy a vyrazili vstříc dobrodružství.

SNOW FILM FEST 2015

Snow Film Fest - logoOd 19. října do 3. prosince se ve více než 200 českých a slovenských městech budou promítat filmy o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách. Nad 5. ročníkem festivalu převzalo záštitu Ministerstvo kultury ČR.

Milovníci sněhu, ledu a zimních sportů mohou zhlédnout ve velkých městech i menších vesnických kinech celovečerní pásmo těch nejúspěšnějších filmů, které byly oceněny na prestižních světových festivalech, ale i zajímavé expediční filmy z české a slovenské kotliny.

Festival SNOW FILM FEST probíhá v České republice od roku 2011. Akce vznikla jako bratrský festival tehdy již zdárně rozběhlého filmového festivalu Expediční kamera. Festivaly pořádá občanské sdružení Hedvábná stezka. Partnerem festivalu letos jsou Hudy sport a.s., CK Kudrna, Heli skiing s.r.o.

Další informace najdete na www.SnowFilm.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: