Kuchyně

Kuchyně jadranského přímoří je pestrá, nabízí jídla ovlivněná kuchyní italskou, rakouskou a maďarskou. Zanechala zde své stopy i doba tureckého panství, takže tu jsou domovem i různé zeleninové závitky s masovou náplní a hlavně čevabčiči a ražniči.

Některá jídla převzala tato kuchyně i z chorvatského vnitrozemí. Upravují se všechny druhy masa od kuřecího, vepřového, hovězího, jehněčího až po skopové. Jehněčí nebo výborné skopové je tu vůbec častou součástí jídelníčku. Po celém pobřeží je oblíbené jehněčí pečené na rožni nebo v troubě.

Na pobřeží je nutno ochutnat pršut, v jižních krajích specialitu nad jiné vychvalovanou. Je to vepřová šunka, uzená v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem. Jako předkrm je oblíbený pažský sýr (paški sir), ovčí specialita z ostrova Pagu.

V oblasti Kvarneru a Istrie je chutnou specialitou jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv.pekou, což je železný poklop.

Chorvatsko je přímořský stát tudíž nabízí také širokou paletu ryb a mořských plodů.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: