Do Dubrovníku za historií a romantickou atmosférou

Do Dubrovníku za historií a romantickou atmosférou

Ten, kdo už někdy zavítal do Dalmácie ví, že je to jedna z nejkrásnějších oblastí Chorvatska. Není zde téměř žádný průmysl a její břehy jsou omývány Jaderským mořem, které přináší místním obyvatelům nemalé bohatství materiální i duševní.

K největším perlám tohoto území bezesporu patří přístavní město Dubrovník, ležící na úpatí vápencového pohoří. Díky své nezapomenutelné atmosféře, zajímavé historii a značnému kulturnímu životu se sem celoročně sjíždějí lidé ze všech koutů světa.

Ubytování až na prvním místě

Dubrovník byla poslední zastávka na naší cestě Chorvatskem. A jako obvykle úkol číslo jedna zněl: najít ubytování. Pokud už jste někdy cestovali takzvaně „na blind“ a bez auta, možná vás nepřekvapí, že na rušných nádražích běžně postávají skupinky místních „naháněčů“. Jakmile dorazí autobus nebo vlak s turisty, slétnou se jako vosy na med a začnou nabízet ubytování za velice  „výhodné“ ceny. Nenechte se však snadno zlákat a buďte opatrní. V našem chytrém turistickém průvodci jsme se dočetli, že ceny, za které apartmány poskytují, jsou opravdu přehnané a většinou se dá pořídit i levnější a kvalitnější bydlení.

Ve zdejší turistické kanceláři, která se nachází nedaleko autobusového nádraží, se ostatně můžete zajít sami poptat na možnosti ubytování v okolí. My jsme měli při příjezdu spadeno na zdejší kemp. Dozvěděli jsme se ale, že cena za osobu a noc je téměř stejná jako ubytování v apartmánu trochu dál od centra města. Nakonec jsme tedy zvolili tuto variantu za 25 EUR za noc pro dvě osoby a nelitovali jsme.

Cena byla nižší díky tomu, že už bylo po hlavní sezóně (říjen 2015) a také kvůli mnoha schodům, které bylo třeba k apartmánu vyšlapat. Město je totiž vystavěné v relativně strmém kopci a místní obyvatelé tak každý den podávají úctyhodné sportovní výkony. Prý jsou ale zvyklí, jak jsme se dozvěděli od paní domácí, která nám dokonce i zadarmo vyprala.

V povědomí mnoha aktivních Čechů vypadá Chorvatsko jako naprosto nudná destinace plná plážových povalečů.Přesvědčete se o tom, že tomu tak rozhodně rozhodně není, v článku Tipy na chorvatskou exotiku: najdete místa, kam české plážové davy nejezdí.

Nejdražší město v Chorvatsku

Ochotu a milé jednání místních obyvatel trochu kazí fakt, že Dubrovník je nejdražší město v Chorvatsku. Připravte se tedy na to, že si za vstupy do památek budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ani jídlo v restauracích zde není nejlevnější. Zvlášť když jde o maso a různé mořské potvory. Místní trh ale nabízí výborné mořské ryby, z nichž Chorvaty nejoblíbenější je takzvaný Mol – bílá, velice chutná ryba. Pokud máte tu možnost, kupte si ji a uvařte. Tradičně se jí s bramborami a zeleninovým salátem. My jsme tak učinili a můžeme potvrdit, že je to opravdová pochoutka, po které se vám budou sliny sbíhat ještě pěkně dlouho.

Nejširší nabídku průvodců a map Chorvatska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Historie Chorvatska na dosah

Po vydatném rybím obědě a i přes úporné odpolední horko, jsme se rozhodli vyšplhat na jeden z okolních kopců. Je totiž zajímavý tím, že na vrcholu stojí strategická pevnost Imperijal, ze které za války s Jugoslávií bránili Chorvati Dubrovník. V muzeu, které je celé v podzemí, najdete podrobné informace o obraně města v letech 1992 až 1993. Nahoru vede i lanovka, která stojí 100 Kun za zpáteční cestu. Projít se po vlastních ale taky není k zahození. Po cestě se totiž můžete nerušeně kochat krásnými pohledy na město a to rozhodně stojí za trochu námahy.

Po důkladné obhlídce pevnosti už jsme zamířili do historického centra města. To bylo za války z 64 procent zničeno a po jejím skončení opět obnoveno. Dnes už byste známky bombardování hledali jen těžko. Jednou z největších místních atrakcí je procházka po hradbách, na niž si připravte kolem 100 Kun. Fortifikační systém města tvoří 1 940 metrů a byl postupně stavěn od 8. do 17. století. Pohled z hradeb na okolní město, jeho střechy, kostely, paláce a skalní útesy je doslova neopakovatelný.

Centrum města také nabízí k vidění mnoho pamětihodností. Hlavní ulicí Placa se dostanete na náměstí Luža, kde je Rolandův sloup, palác Sponza, chrám sv. Blažeje (patron města), městská zvonice a další zajímavosti. Nejlepší pocit však zažijete, když slunce zapadne a uličky zahalí tma. Všude panuje okouzlující romantická atmosféra. Přestože vám Dubrovník udělá trochu větší vítr v peněžence, návštěvy určitě nebudete litovat. Jeho krásy vám učarují natolik, že je budete jen stěží opouštět.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí