Tajemné putování do nejuctívanějšího poutního místa do kláštera Ostrog

Tajemné putování do nejuctívanějšího poutního místa do kláštera Ostrog

Snad nejvýznamnějším poutním místem Černé Hory a jedním z nejposvátnějších míst křesťanské víry je pravoslavný klášter Ostrog ležící ve vnitrozemí, 50 km severozápadně od hlavního města Podgorica.

V blízkosti kláštera se nachází vlaková stanice Ostrog, na trati mezi městy Nikšič a Podgorica. Vlaky zde jezdí pravidelně a z nádraží vede lesní cesta, kterou se snadno dostanete ke klášteru. Počítejte však s tím, že budete muset ujít pár kilometrů do kopce. Z města Nikšič také jezdí pravidelná autobusová linka, která zastavuje na hlavní silnici ve směru na Podgoricu. Odtud se můžete na horu ke klášteru svézt taxíkem, který čeká u každého přijíždějícího autobusu.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Lze samozřejmě jít také pěšky přes vesničku Bogetiči, kde se můžete občerstvit v jedné z místních restaurací. Cesta ke klášteru je dlouhá asi 8 kilometrů a vede po klikaté silnici, kde však může být v létě celkem hustý provoz a tím pádem procházka nebude tak příjemná. Máte-li vlastní auto, lze jej ponechat na placeném parkovišti kousek pod klášterem.

I v dnešní době podniká mnoho věřících cestu do kláštera pěšky a to i ze vzdálenějších míst. Není nic neobvyklého, že mnoho z nich absolvuje úsek z dolní do horní části kláštera na boso nebo po kolenou jako vyjádření své pokory před Bohem. V letních měsících je klášter denně zaplaven návštěvníky různých vyznání ze všech koutů světa.

Místo je velice posvátné jak pro pravoslavné věřící, katolíky tak i muslimy. Pokud se tedy chcete vyhnout davům a nekonečným frontám u vstupu do kostelů a kapliček, doporučujeme zavítat sem v chladnějších měsících. My jsme klášter navštívili v polovině října a potkali jsme zde pouhých pár desítek návštěvníků.

Zázraky Sv. Vasilije

Zakladatelem kláštera byl Sv. Vasilij Ostrožský, pocházející z dnešní Hercegoviny. Byl neúnavným šiřitelem ortodoxního křesťanství a zásadně odmítal katolickou víru. Poté, co Turci vypálili klášter, kde byl metropolitou, odešel do vesnice Ostrog, aby tam žil a šířil svou víru. Po své smrti v roce 1671 byl vyhlášen za svatého.

Klášter samotný je opředen vyprávěním mnoha zázraků a neuvěřitelných uzdravení. Legenda říká, že po smrti Sv. Vasilije díky neustálým zjevením ve snech představeného kláštera, vykopali mniši jeho ostatky. Místo kostí našli nedotčené tělo, které pak přenesli do Horního kláštera, kde je uloženo dodnes.

Z vyprávění poutníků pak můžete slyšet jeden ze zázraků, který se stal, když matka odložila v kolébce na okraji skály své dítě. To spadlo z výšky 70 metrů, kolébka byla rozbita na kusy, ale dítěti se nic nestalo. Mnoho lidí také popisuje zázračná uzdravení či zjevení Sv. Vasilije, které následovaly po návštěvě kláštera a díky kterým někteří nevěřící přijali křesťanství.

Pokud máte rádi vysokohorskou turistiku vydejte se do Národní park Durmitor – divoké krásky Černé hory.

Klášter ve skále

Klášter je rozdělen na dolní a horní část. V horní části založené roku 1 655, která leží ve výšce 900 m. n. m., se nachází hlavní klášterní komplex. Je vybudován přímo ve skále v místech původních tří jeskyní, kde se údajně Sv. Vasilij postil. V jedné z nich i zemřel a dodnes zde ze skály roste vinná réva.

Při pohledu z větší dálky klášter zdánlivě splývá s přilehlou skalní stěnou, do níž je zabudován. V levé části kláštera je umístěna ubytovna pro poutníky. Přespat vás tu nechají zadarmo ve velkých místnostech s třípatrovými postelemi. Zvláště v teplých měsících, kdy již nebývá místo uvnitř, dostanete žíněnku a deku a lehnete si na prostranství před klášterem. K dispozici je i kuchyňka, kde si lze uvařit čaj nebo kávu.

Vedle vchodu do ubytovny se nachází obchod se suvenýry, kde je možné koupit třeba svíčku, kterou můžete zapálit v menší kapli. V této kouřem zčernalé místnosti je ve skalní stěně umístěn kříž a po obvodu nádoby s pískem a trochou vody. V zadní části kláštera se nachází malá kaplička s oltářem a původní výzdobou. Leží zde ostatky Sv. Vasilije, u kterých stojí mnich s černými brýlemi na očích a dává poutníkům požehnání. Je to velmi emotivní zážitek, pro který sem přichází mnoho lidí a proto si sem zejména v sezóně vystojíte patřičně dlouhou frontu.

Horní a dolní část

Po cestě z horního kláštera můžete shlédnout kostel Sv. mučedníka Stanka, kde se běžně konají křty dětí, a který je vyzdoben krásnými freskami. Dolní část kláštera, jehož centrální stavbou je kostel Sv. Trojice, byla založena až kolem roku 1824. Leží zde i sídlo představeného mnichů, knihovna a teologická škola.

Kouzelná atmosféra kláštera, pohled na okolní hory a řeku Zeta je nezapomenutelným zážitkem. Rozhodně je zde co vidět a návštěvy nebudete litovat. A pokud vás prohlídky omrzí, můžete se vypravit prozkoumat krásy nedalekého Národního parku Durmitor.

Autorka je cestovatelský maniak. I když je zrovna v Čechách, hlavou lítá daleko odtud. Miluje všechno cizí, nejraději objevuje místa, kam ještě nevkročila hrozivá noha turismu. Na svých cestách po Evropě okusila práci na farmách v Řecku a Sicílii, což ji poznamenalo natolik, že chce sama jednou vybudovat přírodní bytí a spoluvytvářet ho s podobnými šílenci ze všech koutů světa. Cítí se všude doma.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí