Za piráty i dinosaury do Albánie

Za piráty i dinosaury do Albánie

Fantastické horské scenérie, divoká mořská pobřeží. I když je Albánie součástí Evropy, má v sobě kouzlo tajemna. Má bohatou historii, kde nechyběli ani piráti.

Piráti z Albánie – opevněné Qëparo

Na svahu nad Albánskou riviérou se uprostřed olivového háje rozkládá původní kamenné horské městečko Qëparo Fushë. Jeho obyvatelé se dlouhá léta v minulosti živili pirátstvím. V současné době však Qëparo pomalu vymírá a zachovává si tak ojedinělou atmosféru, jakoby uvíznutí v minulosti.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Z Nového Qëparo, které je vzdálené jen přibližně dva kilometry, tam vede uzounká silnička se skutečně příšerným sklonem, který budete muset překonat svých. Jelikož autobus tam rozhodně nevyjede. I Nové Qëparo rozhodně stojí za návštěvu. Oblázkovou pláž v městečku pokrývají (stejně jako jinde v Albánii) bílé vojenské bunkry. V 90. letech byla pláž mnohem pestřejší, bunkry dlouho hrály všemi barvami, jako památka na pobyt italských studentů, jež je pomalovali.

Albánie se může pochlubit i skutečně panenskou přírodou. Ta okouzlila i mnohé filmaře. Podívejte se i Kudy se toulal Vinnetou, náčelník Apačů.

Téměř albánské město – Ulgin

Albánské město, které ale neleží v Albánii. Ulcinj nebo také albánsky Ulgin leží na hranici mezi Albánií a Černou Horou, které oplývá orientální atmosférou. Většinu obyvatel (asi 80%) tvoří Albánci, z velké části muslimové, albánština je tak slyšet na každém rohu. I v Ulginu se to ve své době hemžilo piráty. Ti odsud pravidelně vyráželi na lodích brázdit Jaderské moře. Na pozoru se před nimi měli jak samotní Albánci, tak i obyvatelé Itálie, Sicílie a pobřežních afrických států.

Největší pirátské pitky, oslava i rozbroje se odehrávaly na Malé plaži, kde si piráti kromě holdování alkoholu, také rozdělovali zlaťáky z loupežných výprav. Piráti zde řádili od 2. poloviny 16. století a jejich neblaze proslulou činnost ukončil až společný benátsko-turecký zásah.

Jurský park – Národní park Bredhi Drenovë

Asi deset kilometrů od města Korçë, na západním svahu pohoří Malet i Moravě, se od roku 1966 rozkládá Národní park Bredhi Drenovë. Park, který ukrývá přírodu jako vystřiženou z Jurského parku. Kromě významné populace hnědých medvědů, jsou také předmětem ochrany místní jedlobukové pralesy, jedle kefalonská, borovice černá, tis nebo cesmína.

I když je park jen těžko dostupný, jeho panenská příroda je ohrožena, a to bezohlednou neplánovanou těžbou dřeva. Kromě místní unikátní flory, v parku najdete i zajímavé útvary ze slepenců a prachovců. Jejich geologickým podkladem jsou bazické vyvřeliny. Kamenní sloni a ještěrky ještě více umocňují pocit z návštěvy jiného, ztraceného světa s gigantickými mýtickými tvory.

CK Kudrna

Do Albánie se můžete vydat i s outdoorovou cestovní kanceláří Kudrna. Albánie je země, která dokáže chytit za srdce každého milovníka Balkánu či Východu. Směsice kultur, spletitá historie a malebné kulisy mohutných hor opakovaně překvapí a potěší i zkušené dobrodruhy. Podrobné informace o zájezdech do Albánie naleznete na www.kudrna.cz.

Zkušenosti čtenářů

R.D.

Albansky se to pise Ulqin, ne Ulgin… 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí