Konstituční monarchie Tuvalu je zemí prakticky bez turismu

Konstituční monarchie Tuvalu je zemí prakticky bez turismu

Tuvalané jsou přívětiví a milí lidé a srdečně vás zdraví. Hlava rodiny mě mile překvapila, když správně určila, že Česká republika vznikla z Československa. Jinak o naší zemi nic neví. Kolik Čechů ví něco o Tuvalu?  

Děvet atolů

Konstituční monarchie Tuvalu, jak se oficiálně tento nezávislý stát Oceánie nazývá, se skládá z devíti atolů. Pouze jeden z nich – Funafuti má pravidelné spojení se světem. Dvakrát týdně sem létá letadlo z fidžijské Suvy. My jsme měli štěstí, že s námi letěla japonská delegace vedená z Fidži tuvalským diplomatem. Květinového přivítání se dostalo těmto vzácným hostům, kteří jistě budou tuvalskými donátory. Tuvalu mezinárodní pomoc potřebuje. Tuto pomoc poskytují: Japonsko, Tchaj-wan i Evropská unie, jak hlásají poutače u každé započaté stavby.  Po přistání jsme se pěšky odebrali do Vailuatai Lodge, kde jsme měli objednané ubytování. I nám se dostalo tradičního uvítání, neboť jsme byli představeni hlavě rodiny, kterého jsme žádali o střechu nad hlavou.

Poznávat atol Funafuti je nejlepší ze sedla motocyklu, který vám bez problémů půjčí. Stačilo jen slovní ujištění, že vlastním řidičské oprávnění. Popravdě napsáno, na motorce jsem seděl jen jednou, a to na vesnickém fichtlu. Však první jízda po hlavním městě Vaiaku mě utvrdila v tom, že motocykl není stvořen pro mne. Naštěstí jsem silnou motorku dostal pod kontrolu a dobře mi posloužila. Na Tuvalu se jezdí vlevo.

Posledních 30 let Tuvalu?

První cesta vedla na poštu, která sídlí ve vládní budově. Ano, na Tuvalu jsou všechna ministerstva pod jednou střechou. Na poště však pohledy nekoupíte. Musíte o pár domků dál. Tam se nachází Filatelistický úřad, kde seženete pohlednice i známky. Cestou dál na jih minete sídlo generálního guvernéra, který na Tuvalu zastupuje oficiální hlavu státu – britskou královnu. Na samé jižní výspě atolu se nachází vrchol celého Tuvalu, který je 5 m n. m. Z vnitřní strany omývá břehy klidná mělká laguna a z vnější dravý hlomozící Tichý oceán. Pokud se vyplní předpovědi o stoupající hladině světových moří, nebude Tuvalu za 30 let na mapě světa již vůbec.

Dále se na jihu nalézá jediná památka na druhou světovou válku. Bunkr je těžko k nalezení a cestu k němu nám ukázal až třetí oslovený domorodec. Z bunkru zbylo jen pár obvodových zdí, neboť na konci války americký špión vyhodil bunkr do povětří. Cestou na severní cíp ostrova Fongafale, což je největší ostrov atolu Funafuti, minete jediný zastupitelský úřad, který sídlí na Tuvalu. Velvyslanectví patří Tchaj-wanu. Na samotném severním konci je obrovská skládka. I na Tuvalu řeší Nerudovu otázku „Kam s ním?“

Nejširší nabídku průvodců a map Tuvalu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Země bez turismu

Tuvalu neoplývá plážemi a na turismus není tato země zařízená. Nachází se tu jediný hotel a pak pár možností ubytování v soukromí. Restauraci jsme hledali poměrně dlouho na tak malém ostrově, ale nakonec se nám ji podařilo nalézt. Kuchař vaří čínskou kuchyni. Bez nadsázky se dá napsat, že je to nejlepší restaurace na Tuvalu, neboť předseda tuvalské vlády tam pozval japonské hosty na oběd. Musím však napsat, že Tuvalu není velmi zaostalou zemí. Existuje zde dobré připojení k internetu, elektřina je k dispozici celý den a ani jsme nezaznamenali nedostatek vody, třebaže jsme s ní při sprchování šetřili.

Sladké vody je na Tuvalu určitě nedostatek. Vodu k mytí získávají převážně chytáním dešťové vody. Ze všech střech jsou dešťové srážky svedené okapy do obrovských nádrží, odkud je voda rozváděna do domu. Na ostrově existuje i zařízení na odsolování mořské vody. Obyvatelé Tuvalu příjem tekutin řeší pitím dovážených sycených sladkých nápojů. Není třeba se divit jejich nadváze. Dílem je to věc genů a dílem životním stylem. Pěší turistika se tu nepěstuje, všude se jezdí na motorce. Jídelníčku vévodí maso: kuřecí a vepřové, ryby, rýže, zelenina, kokosy a z ovoce papája. Domorodci chovají prasata v malých vybetonovaných klecích. Kur se popelí v okolí příbytků. Kolem domu se ještě povalují psi a kočky. Což je však chvályhodné, minimum Tuvalanů kouří (kuřáky jsem spočítal na prstech jedné ruky) a pití alkoholu jsem tu vůbec nezaznamenal.

Domy jsou ve valné většině přízemní a prostě zařízené. Na zemi pár rohoží, na kterých se spí, nebo se na nich odbývá odpolední siesta. Někde mají i židle a stůl. Domy jsou postavené buď z překližek a vlnitého plechu, nebo jsou zděné. Pokud máte v blízkosti svého domu bunkr z války, máte vyhráno, jelikož zdroj kvalitního stavebního materiálu je po ruce (a z historické památky je ruina). Blízko domů na okrajích ostrova se nacházejí malebné hrobky. Mrtví se určitě nevozí do krematoria ke spálení, protože tu žádné krematorium není. Pohřbívají se do cenné půdy v rakvích.

Měnou na Tuvalu je australský dolar, ale pozor, na ostrově kolují i tuvalské mince v hodnotě 1 tuvalský dolar, 50, 20 a 10 tuvalských centů. Tato měna není volně směnitelná a je potřeba ji utratit ještě před odletem, abyste místní národní bance nezpůsobili obtíže vyvezením jejího oběživa. Domluvit se s místními není problém, pokud ovládáte alespoň základy angličtiny. I děti na ulici se snaží procvičit si naučená anglická slovíčka s každým turistou, který na Tuvalu zavítá. Jinak mezi sebou hovoří tuvalsky, což je jazyk podobný samojštině. Neuškodí znát alespoň základní slovíčko Talofa. Což je přání dobrého dne, pozdrav a počátek jakékoliv konverzace na Tuvalu. Tak snad tento článek i svým názvem přispěl k tomu, abyste Tuvalu popřáli štěstí, a aby tento stát uprostřed nekonečných vod Pacifiku na mapě světa byl i za 30 let.

Praktické informace:

Na Tuvalu se dostanete letadlem z fidžijské Suvy. Zpáteční letenka vyjde na 10 000 CZK. Let probíhá turbovrtulovým letadlem ATR 42-500 a trvá přibližně dvě a půl hodiny. Na Tuvalu se platí australskými dolary a je třeba být vybaven měnou dopředu, neboť v Tuvalu se platební karty neberou a bankomat jsem nenašel. Možná by proplatila Tuvalská národní banka cestovní šeky, ale nejsem si jistý. Pozor na ostrově se vyskytuje lokální tuvalský dolar, který je vázán na australský dolar 1:1. Tuvalské dolary utraťte před odletem, neboť nejsou směnitelné. Jídlo v restauraci je kolem 10 AUDů. Pohled se známkou do Evropy stojí 1 AUD. Pronájem motorky na 24 hodiny je za 10 AUDů. Tričko s motivem Tuvalu na zakázku stojí 20 AUDů. Smlouvání není běžné. Tuvalané jsou vstřícní a focení jim nečiní komplikace, pokud se dopředu slušně zeptáte. Voda v síti je pouze studená a netroufl jsem si ji pít. Jelikož letadlo přilétá dvakrát týdně, není nouze o základní potraviny.

Zkušenosti čtenářů

Petr Daubner

Ahoj Honzo! Tuvalu závidím, budu tam ,usetněkdy také zaletět. Je tam koukám dost draho, oběd za 10 AUD, to je skoro jak v Austrálii! Jinak jak se Ti tam celkově líbilo???

Jan Podaný
Petr Daubner:

Ahoj Petře,
Tuvalu je zážitek. Jelikož se vše, včetně základních potravin, musí dovézt, nepřišlo mi to tak drahé. Ale Tuvalu bylo jedním ze zlatých hřebů naší výpravy, proto se mi tam moc líbilo.

Rudolf

Dobrý den pane Podaný, v první řadě Vás velmi obdivuji, co všechno jste dokázal projet a zažít a jak poskytujete informace o dané zemi:) Mám v plánu v nějaké době se podívat na ostrov Tuvalu, prosím vás, můžu se Vás zeptat na pár otázek ohledně této destinace? Poprosil bych Vás komunikovat přes email: [email protected]
Děkuji moc za odpovědi a těším se na případnou komunikaci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí