Peníze a ceny

Na Papui se platí kinou (PGK, 1 PGK = ca. 9 Kč v srpnu 2015), která se dá hned po příletu do země sehnat na letišti v Port Moresby v bankomatu a nebo ve směnárně (výměnou za AUD či USD). Bankomaty jsou dostupné ve většině měst (krom Port Moresby také v Lae, Madangu, Goroce, Wewaku, a Mt. Hagenu).

Bankomaty jsou pak k dispozici i v některých hotelých vyšší kvality v Madangu a Goroce. Aktuální funkčnost a dostupnost bankomatů a poboček lze sledovat i zde: http://www.locate.anz.com/anz/international. Krom ANZ jsou k dipozici i pobočky bank Kundu Bank, která je ale spíše jen pro místní a s jejímiž bankomaty nemám žádnou zkušenost. Pokud přilétáte z Austrálie, tak je nejjednodušší sehnat kinu již tam, protože se vyhnete frontám u letištních přepážek a bankomatů, který je většinou jen jeden a občas peníze nevydává.

Papua Nová Guinea je pro našince zemí velmi drahou. Pokud plánujete spát po resortech a hotelích (což doporučuji kvůli bezpečnosti), tak musíte počítat s nejméně se 150kina na noc. Mezi levnějšími hotely v Port Moresby jsou Hideaway Hotel, Lagotai Place) – ve všech ostatních musíte počítat s částkou nejméně 300kina za noc. Pokud byste hledali levnější ubytování, tak je možnost přespávat u různých misijních organizací – Lutheráni v Lae nabízejí ubytovaní za 120kina, v Goroce se dá spát v National Sport Institutu za 110kina. Tyto školní či misijní ubytovny většinou nabízejí pouze postel, jednoduchou kuchyň bez vybavení, studenou sprchu a pitnou vodu. Pokud byste chtěli přespávat u domorodců ve vesničkách, tak je zvykem dávat 20 – 50kina na noc.

Jídlo v supermarketech je cca 4x dražší než v Čechách, ceny se spíše blíží těm australským. Levnější čerstvé potraviny se dají sehnat na tržíštích v menších městech nebo od domorodců, ale ani tam není úpně levno. Pytlík rýže stojí mezi 6 – 10kina, konzerva masa ca. 3 – 8kina, trs banánů 3 – 6 kina, olej 0,5l 5kina, mýdlo 3kina. Všechny dovezené australské  produkty ( cereálie, mléko, marmelády) jsou velmi předražené a stojí zpravidlo dvojnásobek toho, kolik stojí v Austrálii.
Pitná voda 0,5l vyjde na 3kina – zpravidla stejně jako limonády, cola.

Doprava mezi jednotlivými městy vyjde v PMV Lae-Madang 60kina, Madang-Goroka 70kina, Madang-Mt.Hagen 70kina, Kundiava-Mt.Wilhelm 30kina. K cenám za osobu často zaplatíte ještě jednou tolik, pokud vaše krosna zabere místo k sezení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: