Nový Zéland – za nejhezčí krajinou na konec světa

Nový Zéland – za nejhezčí krajinou na konec světa

Každý z nás slyšel o Novém Zélandu a jeho úžasné přírodě. Vybavíme si detaily z filmu Pán prstenů anebo si představíme nekonečné množství ovcí. Ale jak tato krajina doopravdy vypadá? Pojďte ji prozkoumat automobilem za tři týdny.

Pokud se zeptáte místních, který ostrov je hezčí, pravděpodobně uslyšíte odpověď Jižní ostrov. To se zdá logické, protože Jižní ostrov je větší a nabízí větší rozmanitost, také není tak hustě obydlený jako ostrov severní. Z pohledu Evropana, který zná dobře hory, jezera a pastviny, se může lehce stát, že ho zaujme výrazněji ostrov severní.

Jižním ostrovem z Christchurch do Abel Tasman

Má cesta začínala v největším městě jižního ostrova, Christchurch. Cestovali jsme autem ve dvou lidech, a to v měsíci lednu, což je na Zélandu hlavní sezóna a zároveň by mělo být nejteplejší počasí. Z Christchurch ležícím na východním pobřeží jsme se vydali křížem k pobřeží západnímu, které slibuje mnoho zajímavostí. Severně od Christchurch můžete narazit na zajímavá místa, kde jsou horké prameny nebo tuleni, ale to nás čeká i na jiných místech naší cesty, a proto se vydáváme opačným směrem na jihozápad.

První zastávkou je jezero Tekapo, které má nepopsatelně mléčně zelenou barvu a vypadá doslova jako namalované. Nedaleké vrcholky hor jen podtrhují atmosféru a dávají tušit jak bude vypadat naše další zastávka v Národním parku plném hor a ledovců. Zde najdete nejvyšší horu Zélandu Mt. Cook a také krásné treky vedoucí tímto parkem. My jsme si vybrali asi 4 hodinový trek, který vede horskou přírodou s výhledem na nedaleké ledovce. Vřele doporučuji tuto zastávku.

Město zasazené mezi hory

Pokračujeme dále přes typické zélandské vesničky, kde benzinky i obchůdky často zavírají již v 5 hodin odpoledne. Kouzelná atmosféra kolem jezer a pastvin plných ovcí pokračuje až do Queenstownu. Nedaleko tohoto známého městečka jsme se zastavili v Arrowtownu, původně zlatokopeckém městečku, dodnes udržovaném v historickém duchu.

Teď už nás ale čeká Queenstown, kouzelné město zasazené mezi hory a kaňony u břehu jezera. Toto městečko je vyhlášenou destinací pro turisty, nabízí nekonečné množství aktivit a výletů. Můžete vyrazit na horská kola, rafting, bungee jumping, skok z padáku nebo jen lanovkou na nejvyšší kopec a nádherný výhled do okolí. Městečko má kouzelnou atmosféru i ve svém centru, najdete zde mnoho restaurací a kaváren, v létě také pláž a v zimě slouží jako centrum pro okolní lyžařská střediska.

Z Queenstownu se často vyráží na Milford Sound, a přesně to děláme také my. Milford Sound je údajně nejhezčí mésto Nového Zélandu. Nachází se v srdci národního parku fjordů. Potíž bývá často s počasím, často prší a je mlha. Nezbytností je výlet na lodi, která vá s vezme mezi strmé soutěsky fjordů, kolem nesčetných vodopádů a uvidíte i tuleně. Většina turistů se shoduje, že i přes déšť a nevlídné počasí tento výlet lodí stál za to. Milford Sound je na naší trase trošku zajíždka a takl trávíme další den na cestě zpět do Queenstownu. Zde se již moc nezdržujeme a ujíždíme severně k vyhlášeným ledovcům.

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Wanaka

Projíždéme typickou krajinou po západním pobřeží, odpočíváme v malebném městečku Wanaka, kde si u jezera dáváme typické Fish and chips (rybu s hranolkami). Život na Jižním ostrově ubíhá velmi poklidným tempem. Další den jsme již u obřího ledovce Franz Josef. Je jen málo ledovců na světě kde se ledovec plazí až těsně k zelenému lesu do nížiny. Za slunečného počasí je to nádhera, bílá masa ledu, která se třpytí do modra a s okolními vodopády a zeleným porostem vytváří krásnou podívanou.

Doporučuji si zaplatit organizovanou tůru na ledovec samotný, což je velký zážitek. Od ledovců směřujeme dále k severu do teplejších oblastí. Čeká nás zastávka v Punakaiki, známém to místě západního pobřeží pro své „palačinkové skály“. Opravdu krásné místo, tak jako celá následující cesta po pobřeží dále na sever, s mnoha úžasnými vyhlídkami.

Na několik dní se zastavujeme na úplném severu Jižního ostrova u vyhlášeného národního parku Abel Tasman. Toto místo jen podtrhuje pestrost Nového Zélandu, kdy jsme se v rámci jednoho ostrova přemístili od hor, fjordů, jezer, ledovců až ke krásným plážím. Tento národní park je opravdu nádherný, ať už si ho projdete pěšky nebo si půjčíte kánoe. Místní pláže s azurovou vodou patří k nejhezčím a na některých místech najdete dokonce i tuleně! Nedaleko Abel Tasman se naloďujeme na trajekt, který nás veze na Severní ostrov.

Cesta vulkanickým rájem Severního ostrova

Po několkahodinové projížďce na trajektu dramatickou krajinou, se vyloďujeme ve Wellingtonu, hlavním městě Nového Zélandu. Po krátké prohlídce tohoto moderního města vyrážíme dále k severu. Blížíme se do krajiny sopek a geotermické činnosti. Za pěkného počasí ve středu severního ostrova čnít několik sopek. V okolí můžete vidět pastviny s dobytkem a ovcemi.

Severní ostrov sám o sobě je rušnější než ostrov jižní. Poznáte to na silnicích, četnosti měst a počtu obchodů i fast foodů kolem silnic. Pomalu se blížíme k národnímu parku Tongarino, kde můžete vyrazit na vyhlášený celodenní i vícedenní trek k sopkám a krásným jezírkům. Nedaleko už se rozléhá známe velké jezero Taupo, poblíž kterého již můžete narazit na geotermickou činnost v podobě horkých pramenů.

Od tohoto jezera je to již kousek do města Rotorua, které je zárove!n mekkou turismu. Celá oblast Rotoruy je ovlivněna vulkanickou činností, najdete zde mnoho parků vybudovaných na lávových polích, s jezery ze kterých stoupá horká pára, gejzíry horké páry, bublající bahna a siřičité pole, kde je půda zbarvena do všech barev.  Bublající jezírka se spoustou dýmu najdete dokonce i v obyčejném parku uprostčed města.

Turisti hojně vyhledávají horké lázně a koupele a my nemůžeme být vyjímkou. Ty tady najdete za menší poplatek na každém kroku. Rotorua je také centrem adrenalinových aktivit a původní kultury Maorských obyvatel. Navštívit můžete Maorskou vesnici nebo si třeba vyzkoušet zorbing, extrémní rafting apodobně. Rozhodně je to místo, kde se dá strávit několik příjemných dnů.

Cestou do Aucklandu

Z Rotoruy se dá vyrazit různými směry. Na západ najdete obrovský labyrint jeskyní a vodních cest, směrem na východ zase známé vinařské oblasti. My však pokračujeme dále na sever, do nedaleké oblasti zvané Coromandel. To už jsme uplné v severní části Zélandu, teplé počasí podobné tropickému, což se projevuje na bujné vegetaci. Coromandel má krásné pobřeží a pláže, je jako stvořený pro koupání a relax, ale typické turistické resorty zde moc nenajdete.

Vyhlášená jsou dvě místa, jedním je „Hot water beach“, kde si při odlivu na konkrétním místě na pláži vyhloubíte díru v písku a ta se Vám zaplní horkou vodou. Působí zde ještě pozůstatky vulkanické činnosti a voda je ohřívána z vnitra země. Je zážitek sedět si ve vlastním horkém bazénku a pár metrů před sebou mít studený oceán. Druhým známým místem je vyhlášená pláž „Cathedral beach“, některými považována za vůbec nejhezčí pláž na celém Zélandu. K pláži vede pěkná procházka po pobřeží. Odměnou je opravdu krásná pláž s azurovou vodou, zasazená mezi velké vyčnívající skály, které mohou připomínat katedrálu.

Z této oblasti to již není daleko do největšího města Zélandu – Aucklandu. Moderní a dynamické město, kde se potkávají kultury celého světa má pěkný přístav a architekturu. Za zmínku také ještě stojí výběžek severně nad Aucklandem zvaný „Bay of Islands„, známou to turistickou oblast, kde najdete příznivé klima pro letní dovolenou a radovánky na pláži. Pro nás je konečnou stanicí Auckland, z kterého jsme odlétali do Austrálie.

Nový Zéland je úžasnou krajinou. Těžko na světě najdete jinou zemi, která nabízí větší přírodní rozmanitost. Stejně těžké je vybrat jedno nejhezčí místo na těchto ostrovech, Zéland prostě stojí za to vidět!

Zkušenosti čtenářů

Vašek

Souhlasím. Na Zélandu jsem pobýval 16 měsíců, najezdil 30 000km a prolezl a vylezl kde co. Za 3 týdny nikdo Zéland nepozná!!! Zéland jsou právě ta opuštěná údolí,osamocené farmy a místní lidé,nesmírně přívětiví.za tři týdny projede oba ostrovy kdejaký japonec.

petrag

Ahoj, přestože mě Zéland teprve čeká, předpokládám, že tři týdny jsou opravdu dosti okleštěná varianta a cestovatel zřejmě vidí jen ta nejznámější místa, zatímco ta nejkrásnější mu zůstanou skryta. Tento článek je však míněn jako první seznámení pro ty z nás, kteří se tam podívat teprve chtějí a pravděpodobně ani nedisponují 16 volnými měsíci.

Pokud máte, Deniso a Vašku, zájem podělit se o své zkušenosti a nabídnout čtenářům „nekomerční“ alternativy, myslím, že budeme vám vděčni.

Zuzana

Ahoj, uplne souhlasim s pisatelkou Petrou a jejim nazorem. Malokdo jede na Zeland zit na rok ci na dva. Je samzorejme ze clovek po roce asi projede vic nez clovek za tri tydny. Ale podle clanku vyse a mojich zkusenosti se za takovou dobu da videt spousta krasnych mist tak jak autor napsal. Take myslim pokud nekdo pojede na dovolenou na Zeland na tri tydny tak bude chtit videt ta nejznamejsi a nejhezci mista. Kazdopadne ten clanek lidem ukaze co mohou od Zelandu cekat a to je asi jeho ucelem.

Vašek

Zkoukněte třeba můj článek na http://www.velehory.cz – výstup na Mt.Ernslaw. Další se připravují. Jinak všem rád poradím.

Martin

Na Zelandu jsem jeste nebyl, ale cestuji hodne a muj komentar ke clanku je asi takovy. Diky delce dovolene si muzu dovolit cestovat maximalne 15-20 dni v kuse. Pokud pojedu na Zeland a uvidim behem teto cesty takove pekne mista jako jsou na prilozenych fotkach ke clanku, tak budu velice spokojeny.!
Osobne kdyz jedu do nove krajiny, chci projet hodne mist, protoze Zeland je tak daleko kdo vi kdy se tam zase podivam. Proto bych uprednostnil cestu napric ostrovem oproti zastaveni se ve 2-3 destinacich, ikdyz mozna opustenejsich romantictejsich.
Mj. koukal jsem na ty velehory a ten zminovany clanek od Vaska jsem tam nenasel.

Vašek

http://www.velehory.cz/archiv/vystup-na-novozelandsky-mount-earnslaw
Prijet celý ostrov samo doporučuju, jen třeba místo profláknutého Roteburn treku doporučuji třeba výstup na French ridge hut nebo Rees valley. Právě, že se to dá krásně stihnout. Například u Milfordu je nádhernej půldenní výlet do Gertruda saddle (jedinečný výhled na Milford sound z kilometrové výšky). To jsou ty místa, který v běžných itinerářích nenajdeš a jsou krásnější.

milan

Zeland je překrásných míst plný. Úžasný a málo známý trek je uprostřed severního ostrova, jmenuje se Umukarikari – Urchin Track, je v Kaimanawa Forest Parku. První den vás čekají nádherné výhledy na sopky(Ruapehu,..), druhý den dobrodružná cesta podél koryta ledové řeky (cesta neexistuje, musí se často brodit) se závěrečným výstupem na hřeben a noční sestup zpátku k autu (nedá se to jinak rozumně stihnout). Náročný, ale fakt nádherný trek. Píšeme o něm na stránkách http://mongol.homeip.net/zeland

Lenka

Můj názor asi vybočuje ze všech předešlých, ale Novým Zélandem jsem byla dost zklamaná. Podle rad cestovatelů jsme se soustředili jen na jeden ostrov, protože jsme měli jsem čtyři týdny času, ale na jeden ostrov to bylo příliš po deseti dnech se nám zdálo, že tu již nic nového neuvidíme, krajina je monotónní a tak jsme odjeli na ostrov druhý, ale ten na nás opět neudělal dobrý dojem, opět nic, co by mě uchvátilo a zdálo se mi, že téměř vše má paralelu v Evropě a ta paralela je mnohem hezčí a majestátnější. Dost podobné NZ mi přišlo České středohoří a zdá se mi, že kdo prolezl České středohoří křížem krážem, tak Novým Zélandem moc nadšený nebude. Když jsem po návratu z NZ stála pod Radobýlem nedaleko Litoměřic), vnukla se mi představa, že být něco takovéto krásy na NZ, tak je to nejfotografovanější kopec na NZ, znám po celém světě jako „to, co jinde než na NZ vidět nelze“ a je to chráněno UNESCOem a za procházku kolem kopce by se platilo vstupné přímo v astronomické výši. Po třech týdnech jsem byla NZ velmi otrávená a litovala dnů volna, které jsem v Evropě mohla využít na mnohem hodnotnější a zábavnější výlety než na to „nic“, co mi nabídl NZ. Abych litovala volna, to se mi ještě v žádné jiné zemi nestalo. Potkala jsem tam i českého emigranta, který na NZ již 30 let žije, ale kdyby tu neměl rodinu, ihned by NZ opustil a velmi se divil, že jsme přijeli na NZ na dovolenou na 4 týdny, to prý ještě neslyšel, „na tuhle vesnici“, jak NZ nazýval, prý stačí 10 dní. Lidé sem také na dovolenou jezdí jen na 10 dní, kdo sem přijede na delší dobu přijede za prací či za studiem. Ještě pronesl větu „jako řidič autobusu jsem již vezl mnoho Čechů a Slováků, ale nikdo nebyl NZ moc nadšen“. A tak mě zajímá, kde je pravda, je příroda NZ opravdu tak jedinečné krásy, nebo je uměle „přikrášlována“, protože to je to jediné, co může NZ turistům nabídnout? já se přklánáím k té druhé variantě. Pro mě je NZ jednou z velmi mála zemíí, kam se již vrátit nechci, neboť tak jsem se ještě v žádné zemi nenudila jako na NZ. Při dovolené na NZ je ještě nutno počítat s velmi omezenou a řídkouo veřejnou dopravou a celkem krátkou otevírací dobou u jednotlivých turistických atrakcí. Taky mě zarazilo to velké množství adrenalinových aktivit, co NZ nabízí. Skok na gumě z mostu, výlet v helikoptéře či jízda blátem na motokáře nabízené téměř v každé novozélandské vesnici nejsou tím, kvůli čemu se vyplatí jet na dovolenou na druhý konec světa. Copak turisticky atraktivní země musí turistům, aby je přilákala, nabízet adrenalin? Přemrštěné množství těchto aktivit, jak jsem se přesvědčila svědčí spíše o tom, že země nemá turistům, co nabídnout. A toto je také má zkušenost z NZ.

Vašek
Lenka:

Já nevěděl, žev Českém středohoří jsou 3000m vysoké hory obsypané ledovci (jako nikde v evropě), že se tam můžeš toulat údolími aniž narazíš na člověka, můžeš spát v nádherných opuštěných chatách uprostřed panenské přírody, na treku se koupat s delfíny,pozorovat tulěně, …
Když píšeš že jste byli na jednom a pak druhém ostrově, tak to svědčí o neznalosti. Nový Zéland má totiž Severní a Jižní ostrov, z nichž je jednoznačně hezčí ten Jižní. Samozřejmě se ale každému líbí něco jiného…
Mě se právě líbí ty opuštěné horské štíty a údolí,řídká silniční síť a pomalé životní tempo.

Cestovatel
Lenka:

chudák cestovatel lenka, dát takový prachy za letenku a pak se toulat z jednoho ostrova na druhej po turistických atrakcích a nevidět všechnu tu divočinu co NZ nabízí, to je smutný. ale někdo ty skrytý nádherný fleky neumí hledat, tak pak je určitě lepší zůstat v českém středohoří.. ty nejprofláklejší místa co se daj za ten měsíc stihnout za moc nestojí a cestovatelka lenka se evidentně podívala jen tam. fakt škoda..

JH...
Lenka:

Mno… NZ je úplně jinde…jiná realita…jiná nálada. Z roku, který jsem tam strávil jsem byl 6 měsíců na cestách. Nejdřív mix, pak dodávkou okolo jižáku a pak 2 měsíce stopem z jihu až na vrch. ani jedno místo nebylo stejné, ani jedno nudné, nikdo mě neznepříjemnil cestu – právě naopak. Když jsem slezl z po 8 dnech z kopců a stopla mi mladá krásná kočka tak jsem to nepochopil. po víc jak hodině jízdy totálně opuštěnou krajinou jsem to nevydržel a zeptal se jí jakto, že mě vzala. To nemáš strach? A z čeho??? zněla nechápavá otázka…NZ je úžasný

Michal
Lenka:

No lenko ty musíš být vážně slepička jak malovaná. To co jsi o Zélandu napsala svědčí o tom, že jsi hlupaňa, co patří na plážové lehátko s drikem pod slunečník a ne se pokoušet poznat krásu čisté,lidskou rukou nedeformované přírody. Ztrávil jsem na Zélandu 3 měsíce 11/08-02/09 a pokud člověk není hloupý a nebude se řídit pouze reklamními letáčky, tak si odveze takové zážitky, že ti je žádné české středohoří nemůže nabídnout. Flora, průzračné řeky a jezera, množství ryb(ať už mořských nebo plné řeky pstruhů běžně 60cm dlouhých), hory v kontrastu s pralesy. No prosímtě ty už na Zéland vážně nejezdi, jsou to ve tvém případě vyhozené peníze. Já osobně bych se tam z fleku odstěhoval, kdyby mi to bylo umožněno.

Radek

No já letím na Nový Zéland v říjnu, ale mám WHS, takže tam chci zůstat min. na 1 rok.

Jak řekl Vašek. Srovnávat celý Nový Zéland s českým středohořím je opravdu vtip. Nový Zéland není jen pár kopečků do 1 000 metrů.

A pokud Vás tam nic nezaujalo, tak Vás lituji, protože asi jste jen na historii a ne na přírodu a když Vás nezaujali ani Maorové, tak Vám není pomoci. Já si píšu se spoustou Čechů co byli nebo jsou na Novém Zélandě a každý mi napsal, jak se mu tam líbí a jak byl často unešen tou nádherou. A to nemluvím ještě o věci, že lidé v ČR a lidé na NZ je strašný rozdíl v dobrosrdečnosti a závisti, kde v ČR vítězí závist, negativismus, stres a špatná nálada a na NZ je tomu opačně.

Jarka Matulová

Je mi upřímne líto lenky at opravdu sedí doma svět není na také lidi zvědavý.Měla jsem syna rok a půl na ostrově byl tam i s manželkou a moc tam chtěli zůstat ale nedostali trvalejší povolení.Dodnes jsou smutní.NZ není jen o překrásné přírode ale i o lidech kteří tam žijí.Když tam byli tak se nechtěli stýkat s Čechama protože většina byli hrozní.Měli přátelé jen místní.Je to svět kde vás každý pozdraví.V marketu se prodavačka zeptala jak se má,a on zrovna neměl nejlepší den,tak řekl nic moc,a ona se mu začala omlouvat za to že on neměl dobrý den,byla smutná že se mu něco nepodařilo,vše upřímné,srdečné.Žádná závist nenávist pomluvy k tomu nulová kriminalita.Pro Česko je to scien fikce.a taky pro Čechy není problém takové lidi doběhnout protože vyčůranost neznají.Lenka má problém i v českém středohoří je mi ji upřímě líto

Libor

Ahoj, na Zéland letím 17. února 2009. Jestli někdo míří také na Christchurch budu rád za společnost. Mám tam v plánu 4 měsíce řádit s pracovním vízem a trochu to tam projet autem do 1.000 dolarů.

Irča

Ahojda, s kamarádkou letíme 1.2. 2010 do Aucklandu, máme WHV na rok, chceme pracovat a samozřejmě procestovat oba dva ostrovy. Pokud máte někdo stejný nebo podobný plán bude fajn se potkat. email: [email protected]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí