Všemi smysly po Novém Zélandu: rybaření, svatby, jachting nebo heliskiing

Všemi smysly po Novém Zélandu: rybaření, svatby, jachting nebo heliskiing

Cestování po Novém Zélandu nemusí být zdaleka jen o standardních poznávacích trasách. Dejte průchod svým zájmům… Dovolená na míru podle vaší cestovatelské diagnózy. Vytvoříme „na klíč“ program cesty, zajistíme všechny související služby.

Naší specialitou jsou cesty zaměřené přímo na některé z aktivit, které Nový Zéland nabízí – a celý itinerář je pak sestavován na vámi preferované téma, popřípadě jako balíček služeb (např. v případě zajištění svatby či pobytu s jógou).

Pokud jste tedy skupina stejně smýšlejících přátel, kolegů či rodina nebo pár – a nebo prostě chcete vyrazit sólo a dát průchod svým zájmům a spojit cestu po Novém Zélandu právě s tím co vás bere nejvíce – ozvěte se nám a my vám připravíme cestu podle vašeho individuálního gusta.

1. Za vínem a pro gurmány

Patříte-li mezi ty, kdo na své cestě za poznáním využívají všech smyslů, tak se s námi vydejte ochutnat rozmanitost Nového Zélandu, která se odráží v nezaměnitelné chuti vín a pestré gastronomii. Na Novém Zélandu nenajdete vinici, která by byla dále než 120 km vzdálena od pobřeží. Přímořské klima, charakteristické dlouhými slunnými dny střídajícími se s chladným večerním vánkem, vytvářejí specifické podmínky pro pěstování vína. Vinice jsou rozprostřeny po obou ostrovech a přímo vybízejí k cestování za vínem.

Mnohá vinařství mají vlastní restaurace a vinné sklípky, které jsou otevřeny pro širokou veřejnost a nabízí degustaci a prodej vín spolu s prohlídkou vinic. Jedničkou na místním, ale i mezinárodním trhu je jednoznačně Sauvignon Blanc, který byl Novému Zélandu představen v roce 1973 na vinici v Marlborough. Od té doby vinařský průmysl stále roste a je světově znám pro své odrůdy Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Savignon, Syrah, Riesling, Pinot Gris a Gewürztraminer.

Vlivy britské, francouzské, asijské a pacifické gastronomie vytvořily základ novozélandské kuchyně, jež se může pyšnit jedinečnou škálou chutí a vůní, prvotřídní technikou a různými styly vaření jídla. Zakládá si na čerstvosti pokrmů a inspiraci hledá v lokálních surovinách. Novozélandské jehněčí je mnoha uznávanými šéfkuchaři považováno za nejkvalitnější a nejchutnější na světě. Na světovou špičku surovin rozhodně patří také místní hovězí, zvěřina, ryby a plody moře (losos, rak, langusta, slávka zelenoústá, ústřice), mléčné výrobky (máslo, sýry, zmrzlina s příchutí medu Hokey Pokey) a samozřejmě ovoce (kiwi, jablka, hroznové víno).

Kontrast a jedinečnost novozélandské gastronomie si můžeme vychutnat v luxusních restauracích ve větších městech, lokálních malých kavárnách a často i na plážích či v parcích během tolik oblíbeného novozélandského BBQ. Připravili jsme již množství tematicky zaměřených cest na míru právě gurmánům a vinařským znalcům – nikdy nebyli zklamáni.

Díky četným kontaktům a osobním vztahům s majiteli vinic a vybraných restaurací můžeme připravit skutečně jedinečný kulinářský zážitek ať už jste tým specialistů, či jen pár, který si chce užít dobrého jídla a pití…

2. Cyklocestování po Novém Zélandu

Nový Zéland je jednoznačně – a zejména v posledních letech – vyhledávanou cyklistickou destinací. Lokality, kterými máte na Novém Zélandu příležitost na kole projíždět, jsou unikátní nejen co do přírodních krás, ale často jsou to také historicky zajímavá místa. Mnoho cyklostezek nyní nově vzniká v místech původních, dnes zrušených železničních tratí.

3. Cyklozájezdy na míru

Jsme schopni připravit cyklocestu na míru, v požadované obtížnosti a zcela dle vašich fyzických možností. Cestou vás může doprovázet servisní vůz s řidičem/průvodcem, nebo můžete cestovat dle námi připraveného detailního itineráře s mapkami jednotlivých cyklotras. Ubytování opět rádi přizpůsobíme vašim požadavkům a představám – v jednoduchých kempech či vybavených motelech.

Naši průvodci mají platné kurzy první pomoci a celý tým se průběžně vzdělává nejen co do technických znalostí, ale také pro vás zjišťujeme nové cyklistické možnosti a trasy. Vložte do programu vaší dovolené na Novém Zélandu některou z cyklostezek. Věnujte v rámci dovolené jeden nebo více dnů projížďce na kole nádhernou novozélandskou krajinou. Kola si můžete na místě půjčit.

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

4. Za golfem

Golf je je jedním z dalších synonym pro Nový Zéland. Hra je zde velmi populární, daleko více rozšířená a relativně kvalitní hřiště najdete i na těch nejpřekvapivějších a zapadlých místech země. Ze čtyř miliónů obyvatel Nového Zélandu jich hraje golf téměř půl miliónu, je zde kolem 400 golfových hřišť – tedy nejvíce v přepočtu na obyvatele hned po Skotsku.

5. Rybaření a lov

Novozélandské řeky a jezera jsou považovány za jedny z nejlepších pstruhových revírů na světě. Rybáři se sem pravidelně vracejí z druhého konce světa, nejen aby ulovili trofejního pstruha, ale také pro zážitek – zdejší ryby jsou proslulé svou bojovností. Ve 2. pol. 19. století byli na Novém Zélandu vysazeni pstruh potoční a duhový a siven americký, kteří se od té doby zdomestikovali a vytírají se přírodní cestou.

Tyto druhy ryb není možné komerčně lovit (tedy si je nikde není možné zakoupit), právě proto aby jich pro rekreační rybáře jako jste vy bylo vždy dostatek. Nový Zéland je také rájem lovců divoké zvěře. Jelen lesní, jeho větší americký příbuzný jelen wapiti, divoká prasata, thar himalájský, kamzíci a další druhy zvěře byly na přelomu 19 a 20. století dovezeny na Nový Zéland, kde našly lepší životní podmínky než v zemi svého původu. Trofeje z Nového Zélandu patří mezi největší na světě.

6. Fotoexpedice

Vítejte v ráji fotografů. Úchvatná scénická krása Nového Zélandu snad tuto zemi proslavila více než cokoliv jiného. Úžasné světelné efekty na přechodu dvou nebo i třech různých přírodních prostředí, jedno z míst z nejčistší atmosférou na světě, minimální rušivost světly civilzace při nočním focení, barvy o kterých si v Evropě můžete jen nechat zdát…

Vlaďka Kennett na Novém Zélandu dlouhodobě žije a je honorární konzulkou ČR v této zemi. Přečtěte si také ROZHOVOR: Česi mají na Novém Zélandu reputaci coby pracovití, šikovní a samostatní zaměstnanci.

Krajina, přírodní detaily a makro, zachycení současného novozélandského života, ptáci a jiná místní fauna – není podstatné co je vaší prioritou, skutečně každý fotograf si zde přijde na své. Nepochybnou výhodou Nového Zélandu je rozmanitost prostředí na relativně malé ploše – od divokého pobřeží oceánu, přes sopky po ledovce, kde se výhledy mění za každým rohem, s pralesy jako z pravěku a často náladové počasí jsou zárukou nekonečného množství příležitostí k zachycené jedinečné neopakovatelné atmosféry.

7. HELISKIING – Nový Zéland na sněhu

Na Nový Zéland není třeba pohlížet jen jako na výhradně jednosezónní destinaci. Kromě příjemného letního cestování je tu možnost lyžařské či zimní expediční dovolené – zvláště patříte-li mezi takové fandy sněhu, pro které jedna sezóna není nikdy dost…

Nový Zéland je unikátní mimo jiné i díky své geologii. Proto najdete vhodný terén k lyžování třeba i uprostřed jinak relativně teplého Severního ostrova, o proslulých sjezdových areálech Jižního ostrova pak ani nemluvě.

A co teprve když vaše lyžování / snowboarding ztratí hranice – a to doslova! Řeč je o heli-skiingu (nebo heli-snowboardingu) – fantastická, akční, dobrodružná, nezapomenutalná a svobodná forma lyžování / snowboardingu v podmínkách, o kterých každý lyžař / vyznavač snowboardingu sní…

8. Nový Zéland za skutečným relaxem…

Nový Zéland není jen o túrách, adrenalinu a krásných scenériích. Je to také země se silným spirituálním nábojem, kterému původní maorští obyvatelé říkají mana. Mana (duše) má pro Maory velký význam a spočívá tradičně v napojení na energii přírody – což se projevuje zejména v jejich původním životním stylu, tzv. maoritanga. Každý strom, hora, řeka, zátoka či pláž, každé zvíře má v tomto hodnotovém uspořádání své místo a je součástí energetických, navzájem se ovliňujících vazeb.

A právě energie přírody, “silných” míst v různých koutech Nového Zélandu, umožňuje spojit cestovatelské poznání s maximálním relaxem, napojením na jinou, odpočinkovou frekvenci. Přijeďte na Nový Zéland změnit svůj životní styl, přepnout na hlubší vnímání, zklidnit svou energii a napojit se na zdejší panenskou přírodu.

Naše ucelené BODY & SPIRIT pobytové bloky v nově vybudovaném relaxačním centru na jednom z nejkrásnějších míst Nového Zélandu, dosud Maory velmi vysoce ceněného právě pro svou energetickou sílu, vám to umožní.

Zdejší pobyty však nejsou jen o masážích… jedná se o fyzickou i psychickou výzvu, kdy se během týdenního (či dle zájmu delšího) pobytu kompletně oprostíte od vašich stravovacích a pohybových návyků a přejdete na místní harmonizační režim.

9. Jachting

Přes 15 000 km dlouhé pobřeží s několika rozsáhlými bezpečnými zálivy v pozadí s úchvatnou novozélandskou přírodou je jeden z mála důvodů, proč je Nový Zéland tolik oblíbenou jachtařskou destinací. Každý rok si zde noví a nezkušení nadšenci plavby po moři spolu s již ostřílenými mořskými vlky vychutnávají krásy azurového moře, obdivují delfíny doprovázející jejich loď, nebo sledují lachtany, jak se spokojeně sluní na pláži.

Máme zkušenost s přípravou dovolených jak pro nováčky, tak pro profesionály. Pro zkušené jachtaře zabezpečíme všechny nezbytnosti nutné před samotným vyplutím, pomůžeme vybrat tu správnou oblast dle představ a nabídneme veškerý doplňkový servis.  A pro ty začínající nebo ty, kteří by rádi strávili na lodi pouze část své dovolené, zajistíme kvalifikovanou posádku i s lodí.

Kam se po vyplutí vydáte, je jen na vás. Nový Zéland nabízí bezpočet možností pro všechny. Ideálními místy jsou bezpochyby hlavní jachtařské oblasti: Bay of Islands, Marlborough Sounds a Hauraki Gulf. Tyto malebné oblasti jsou ideálním místem kde začít předtím, než se vydáte na širé moře. Vydat se můžete i na jednu z nejznámějších vyhlídkových plaveb severně od Aucklandu směrem k Bay of Islands nebo oblasti okolo Kerikeri Inlet a Whangaroa Harbour. A nebo přijeďte na příští Amerikas Cup – zajistíme vám kompletní cestovatelský servis včetně vstupenek…

10. Svatby na Novém Zélandu

Kam oko dohlédne horské hřebeny pokryté sněhem, tu a tam přerušené stříbrnou žilnatinou ledovcových řek, či přízračně tyrkysovou hladinou nekonečných jezer. Pilot obratně manévruje a usazuje helikoptéru na skalním ostrohu…

Zasnili jste se? Pak vás možná bude zajímat, že skutečně můžete dát průchod svým nejromantičtějším představám a snům o tom, v jakém stylu se váš svatební den odehraje – a sny proměnit v realitu! Nový Zélend je zemí, které co do rozmanitosti nemůže konkurovat žádná jiná – pravý přírodní ráj s naprosto úchvatnými scenériemi, přátelskými obyvateli a skvělým zázemím pro návštěvníky.

Svatby lze kromě Nového Zélandu zajistit i na některém z ostrovů Polynésie, či přímo na Antarktidě nebo vybraných Subantarktických ostrovech – pokud by snad vaše svatba měla být skutečně jedinečná!

Autorka Vlaďka Kennett žije v Glenorchy na severním konci jezera Wakatipu (nedaleko Queenstown) a kromě své hlavní činnosti v rámci True Travel provozuje dvě další aktivity – průvodcování na trecích v Národním parku Mt Aspiring a malé Bed & Breakfast ubytování. Více najdete na webu Experience Glenorchy. Je členkou Wakatipu Search & Rescue – s labradorem Žakem trénuje v lavinovém záchranářském týmu New Zealand Search Dogs, věnuje se drezuře a chovu koní a je aktivně zapojená do dění v Glenorchy (v roce 2011 spustila komunitní web Glenorchy Community a protestní stránky skupiny Stop The Tunnel), podílí se na vedení Glenorchy Business Group a je členem ekologicky zaměřené skupiny Enviro Glenorchy. Mimo pracovní dobu miluje horskou turistiku, lyžuje, ráda si sedne do chopperu a největší relax jí přináší čas strávený v nádherné přírodě v okolí Glenorchy se členy její početné (zejména čtyřnohé) rodiny.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí