Kuchyně

Víte, co se jí v Polynésii tedy 20 tisíc kilometrů daleko od nás? Fenomén rychlého občerstvení dorazil i sem. Raději ale doporučujeme ochutnat pravé polynéské speciality. Jednou z nich je Poisson Cru, nechte si prozradit recept!

Dovolená ve Francouzské Polynésii patří k těm nejdražším na světě. Neušetříte tu tey ani na jídle. Jídlo v restauracích vás vyjde poměrně draho. Na menších ostrovech se pak setkáte s o něco příznivějšími cenami – v přepočtu 200 až 300 Kč za večeři. I přesto stojí místní dobroty rozhodně za zkoušku!

Vůně polynéské kuchyně

Polynéská kuchyně je skvělá. Místní prvky s hromadou tropického ovoce a mořských plodů se prolínají s prvky oblíbené  francouzské kuchyně. Najdete zde také inspiraci z italské a čínské kuchyně. Nechybí však ani kalsické fast foody a pizza.

Hlavní složkou jídelníčku Polynésanů jsou ryby. K vyhlášeným specialitám patří např. „mahi mahi“ – tedy syrová ryba v kokosovém mléce. Milovníci piva by si neměli nechat ujít místní pivo „Hinano„, dámy pak světově známý koktejl „Maitai„, který možná znáte i z našich barů. Jeho hlavní složkoi je čerstvý ananasový džus, vonět vám jistě bude taky po rumu.

Další nejvyhlášenější složkou místní kuchyně je skvělé tropické ovoce, na něž budete narážet na každém kroku. Je velmi levné a opravdu chutné. Právě polynéské ananasy patří dokonce k těm nejchutnějším na světě.

Supermarkety potkáte pouze na větších ostrovech. Na Tahiti je pak možné narazit na „specialitu“ v podobě Mc Donaldu – ten je tu však naštěstí z celé Polynésie jediný. Nejlepším zážitkem je nákup přímo na tržištích (tzv. Marché du Papeete), která se otevírají časně z rána a jejich vůně a atmosféra vás tak hne dpo probuzení naladí na příjemnou notu.

Kam se jít najíst levně?

Jedinečným zážitkem je návštěva Place Vaiete na Tahiti, kde se můžete dobře najíst v jídelnách na kolečkách. Jídlo je zde levné, chutné a otevřeno mají i večer. Ochutnat se zde dají pokrmy ze všech možných mezinárodních kuchyní, v největším zastoupení je ale právě ta polynéská!

Recept na tradiční Poisson Cru

Tradičním polynéským jídlem je Poisson Cru – kousky syrového tuňáka s velkou porcí pestré zeleniny, zalitý kokosovým mlékem a šťávou z citronů či limetek. Navnaďte své chuťové pohárky už před cestou a zkuste si tento tradiční pokrm připravit už doma.

Ingredience: 1/2 kg čerstvého tuňáka, 2 malé čerstvé zelené cibulky, 4 limetky, 1 mrkev, 1 rajče, 1/2 stroužku česneku, okurku, kokosový krém připravený z dužiny kokosového ořechu

Postup: Čerstvého tuňáka nakrájejte na kostky a spolu s drceným česnekem vložte do slané vody. Nechte jej odležet zhruba 30 minut v lednici. Pak kousky ryby jemně usušte a pokapejte limetkovou šťávou. Po 5 – 7 minutách můžete rybu znovu osušit. K tuňákovi přidejte pokrájenou zeleninu a zalijte kokosovým krémem. Přidejte sůl a pepř podle chuti a Poisson Cru je hotov! Jako přílohu k této místní pochoutce Polynésané podávají rýži.

CK AVETOUR

Chcete-li se vydat do Francouzské Polynésie s jistotou, že se bude jednat o neopakovatelný zážitek, můžete zvolit CK Avetour, kde narazíte na opravdové specialisty. Na cestách s touto rodinnou cestovní kanceláří s tradicí téměř 22 let navíc často budete provázeni přímo jejími majiteli, kteří mají mnoho zkušeností a přátelský přístup.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: