Na jachtě kolem ostrovů Whitsundays – týden ve svobodném ráji

Na jachtě kolem ostrovů Whitsundays – týden ve svobodném ráji

Nedaleko Velkého bariérového útesu, mimo hlavní turistický shon, najdete místo s pohádkovými plážemi i nespoutanou vegetací, a to Whitsundays Islands. 74 tropických ostrůvků nabízí vše, co si pod pojmem ráj na zemi dokážete představit.

Ostrůvky jsou oblíbenou destinací Australanů i turistů z celého světa, ale nemusíte se obávat, nebudete se tam cítit jak na Václaváku. Každý si tam totiž dokáže najít svou zátoku, kde najde vše, co potřebuje. Romantické pláže, divokou přírodu, noční život i pestrý svět pod hladinou oceánu.

Kapitánem na jachtě

Ideální způsob, jak poznávat krásy ostrovů, nabízí jachta. Během jedné týdenní dovolené můžete totiž klidně prozkoumat všechny zátoky. Nemusíte být ani milionář a mít svou loď, dokonce nemusíte být ani licencovaný kapitán.

S trochou nadsázky vám v podstatě stačí jen ta kapitánská čepice. V Austrálii totiž nepotřebujete žádnou licenci ani zkoušky, prostě jen přijdete a jachtu nebo nějakou jinou motorovou loď si půjčíte. Vody kolem ostrovů Whitsundays patří k nejbezpečnějším v Austrálii. Pokud máte přeci jen obavy a netroufáte si stát se mořským vlkem a řídit svou vlastní loď, můžete si najmout kapitána či si vybrat jednu z několika nabízených plaveb s plným servisem.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Vyplouváme

Dobrodružná plavba obvykle začíná v městečku Airlie Beach, kde natrefíte na přístav plný plachetnic. Stačí si jen vybrat. Většina turistů se na plavbu vydává právě odtud. Kromě přístavu se můžete třeba vykoupat i v umělé laguně. Už samotná plavba na jachtě kolem tropických ostrovů je zážitkem. Vítr se opírá do plachet, slunce pálí a kolem průzračné vody plné korálů a ryb.

Právě dlouhé písečné pláže a korálové útesy jsou největšími lákadly ostrovů Whitsundays. Těm dominují dva velké ostrovy Hook Island a Whitsunday Island. O tom, že se nacházíte, coby kamenem dohodil od Velkého bariérového útesu není  vůbec pochyb.

Obzvláště severní pláže těchto ostrovů jsou doslova rájem pro milovníky potápění a šnorchování. Rozhodně stojí zato zakotvit poblíž zátoky Manta Ray, která je poseta barevnými korály. Při šnorchlování se budete prodírat nejen mezi hejny barevných ryb, ale určitě potkáte i mořské želvy. Nebo si přímo z lodi můžete nakrmit velké ryby.

Austrálie toho má hodně co nabídnout. Nechte se inspirovat článkem: TOP 10 míst, která navštívit v Austrálii.

Pánem svého kormidla

Tím nejlepším na plavbě na své „vlastní“ lodi je vlastně to, že si můžete užívat nekonečné svobody. Nemusíte se řídit žádnými časovými harmonogramy ani plány. Kde se vám to zalíbí, tam se prostě zastavíte. Chcete romantiku? Najdete si nějakou odlehlejší pláž a užijete si krásnou noc pod hvězdnou oblohou.

Chybí vám trocha nočního života? Stačí zastavit v hotelovém resortu a pobavit se v místním baru. Nebo si jen tak užít plavbu s přáteli. Zakotvit v nějakých klidných vodách, abyste nebyli zbytečně vystaveni vlnám. A můžete si užít komfort, který jachta nabízí. Většina lodí má dokonce i gril a výjimkou není ani televize s DVD přehrávačem.

„Must see“ na Whitsundays ostrovech

Pokud by člověk měl vybrat jedno z nekrásnějších míst, která tyto ostrovy nabízejí, tak by na vrcholu žebříčku určitě byla zátoka Hill InletWhiteheaven beach. Z nedaleké vyhlídky se vám totiž při odlivu, kdy voda klesne až o čtyři metry, naskytne úžasný pohled na nejhezčí pláž a zátoku v Austrálii, na Whiteheaven beach. Jejíž název „pláž bíle nebe“ doslova vystihuje, co spatříte. Nekonečné množství neskutečně bělounkého křemičitého písku vystupujícího z křišťálové vody, opravdu připomíná ráj.

Za deset minut chůze se z vyhlídky dostanete přímo na pláž, kde se můžete koupat v jednom z mnoha vzniklých jezírek a třeba pozorovat malé rejnoky, které se budou kolem vás prohánět. Co se týče místní fauny, i z té vás budou přecházet oči. Uvidíte pestrobarevné papoušky, velké ještěry a na některých ostrovech vám budou dělat společnost dokonce i klokani.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí