Covid, zdraví a bezpečnost

14. 4. Vstup do Austrálie je v současné době umožněn pouze občanům, osobám s trvalým pobytem a jejich rodinným příslušníkům. V ostatních případech je nutné mít udělenou výjimku ke vstupu. Výjimky jsou povolovány pouze ve velmi omezených případech. Každý, kdo vstoupí do Austrálie je povinen absolvovat 14-denní karanténu (self-isolation nebo karanténa v učených zařízeních). Karanténa je v Austrálii i na Novém Zélandu zpoplatněna.

Všichni cestující do Austrálie jsou povinni před nástupem do letadla předložit negativní PCR test, ne starší než 72 hodin. Bez tohoto testu nebudou cestující vpuštěni na palubu letadla. Povinnost předložení negativního testu se týká všech osob nad 5 let.Každý, kdo vstoupí do Austrálie je povinen absolvovat 14 denní karanténu (self-isolation nebo karanténu v určených zařízeních).

Pro tranzit Austrálií, který je kratší než 8 hodin a v rámci kterého cestující NEOPUSTÍ letiště, není potřeba žádat o výjimku pro tranzit ani tranzitní vízum.

13.10.2020 Cestovatelům je vstup zakázán.

Austrálie je bezpečná země. Se zdravým selským rozumem se člověku nic nepřihodí. Samo sebou velká města produkují krádeže, feťácká doupata, agresivní bary, jako všechna velká města. Do nesnází se člověk přivede v drtivé většině spíše sám, když se v noci podroušen zamotá někam, kam nemá.

Totéž platí s jedovatými hady. Mnohá uštknutí si člověk sám způsobí, tím že panikaří. Hadi v Austrálii přirozeně žijí, přirozeně je potkáte. I had dvacet centimetrů od nohy nemá tendence vás pokousat, pokud nezačnete jančit, dráždit ho klackem, zbrkle se pohybovat. V klidu, pomaličku se vzdalte, had má totožný plán, v klidu odejít.

Ve stanové moskytiéře je dobré ucpat díry proti jedovatým pavoukům. Případně postříkat podvozek auta speciálními spreji proti havěti.

V severní části žijí lidožraví krokodýlové, ale nežerou lidi, pokud jim nevlezou k hubě. Teritoria krokodýlu jsou excelentně značená. Stačí respektovat cedule. Nekoupat se, kde svítí nápis Crocodile danger, nerybařit těsně na kraji vodních nádrží. Drtivá většina hororů vznikla nerespektováním cedulí.

V severní části jsou v období dešťů navíc v moři jedovaté „jellyfish„. Přesně se vyptejte místních, zda je voda „koupací“ nebo nikoli. Útoky žraloků logicky existují v zemi obklopené oceánem, ale je jich méně než smrtelných uštknutí včelou. Příroda Austrálie je poněkud „přísná“, ale stačí číst nápisy, nosit v terénu vysoké boty proti hadům (případně tenisky a návleky) a pohybovat se s respektem, s dobrou vůlí a beze strachu. Pak se NIC nepřihodí.

Zdraví:

V Austrálii cestovatelům nehrozí žádné typické zdravotní potíže, jako v ostatních subtropických zemích. Mám na mysli malárii, tyfus a jiné. Protože Austrálie je ale zemí velice horkou, měli by si turisté dát pozor hlavně na následující potíže:

Popálení – v tropickém pásu, na poušti nebo ve vyšších polohách je slunce velmi agresivní, a to i skrze mraky. Doporučuje se používat opalovací krém, a zvýšená péče o místa, která běžně lidé nevystavují prudkému slunci, jako např. nárty, chodidla, nos a rty.

Potničky – jedná se o svědivou vyrážku způsobenou zvýšením pocením v prudkém přechodu do horkého podnebí, kdy se lidské póry nestihnou přizpůsobit vyšší míře pocení. Než se tělo aklimatizuje, doporučuje se pobyt v klimatizovaném prostředí a časté sprchování.

Vyčerpání teplem – je často způsobeno dehydratací a nedostatkem solí a minerálů. Doporučuje se zůstat v chladnějších místech a ujistit se, že tělo má dostatek tekutin.

Úpal – může být velice vážné, v těch nejvážnějších případech může končit i smrtí. Je způsobeno selháním termoregulace lidského těla, jehož teplota nebezpečně stoupne. Většinou se dostavuje po dlouhém vystavení těla slunečním paprskům, nebo po konzumaci alkoholu na slunci. První příznaky jsou nevolnost, nedostatečné pocení a zvyšující se teplota (39-41st.). Při těchto příznacích je třeba přemístit postiženého pryč ze slunce, vysvléci a přikrýt mokrým ručníkem nebo prostěradlem.

Zkušenosti čtenářů

Adéla Mašková

Austrálie je moje budoucí cestování.
Teplo, krásná příroda, volně žijící zvířata, moji skvělý herci, herečky ( zpěvačky ), parky a mnoho zábav. 🍉🍉🍉🍓🍓🍓💖💖💖☀️☀️☀️😍😍😍😽😽😽🐬🐬🐬😺😺😺🍉

Karel
Adéla Mašková:

Zapomeň na Austrálii optimistko..

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: