SYDNEY: Praktický průvodce psaný znalcem na Austrálii

SYDNEY: Praktický průvodce psaný znalcem na Austrálii

Přinášíme praktické, ověřené a podrobné informace o Sydney sepsané Karlem Topičem, který v tomto městě žil několik dlouhých let, a nyní se sem vydává se svou cestovní kanceláří.

Příjezd a doprava

V Sydney funguje doprava spolehlivě. Nejlevnější je autobusová MHD, která v takovém velkoměstě zabere trochu více času, případně přestupování, ale cenově je to to nejlepší. Z letiště si můžete vzít běžně:

  • Taxi: do centra vás vyjde asi na $50
  • Autobus: do centra cca $5 na osobu
  • Metro: do centra cca $14

V centru města jezdí jedna linka autobusu pro turisty zdarma, jinak se vyplatí mít koupené lístky na bus předem v jednom z novinových stánků.

Zajímavostí je, že do MHD se v Sydney počítá i doprava lodí, která vám ušetří v některých případech hromadu času. Vlakové nádraží najdete přímo v centru města na stanici Central a je dobře značeno.

Metro je hojně využívané, ale mírně drahé a jeho četnost kolikrát také není z nejlepších.

Orientace

V Sydney je docela snadná orientace, jelikož se jedná o moderní město bez historického centra. Turistům k orientaci stačí navštívit střed města, tzv. CBD a přilehlou čtvrť Rocks, která je nejstarší ve městě a těsně sousedí s údajně nejhezčím přístavem světa, kde najdete slavnou budovu Opery. Rozhodně doporučuji vážit asi 30 – 40 min dlouhou cestu na pláž Bondi beach, která patří k nejznámějším v Austrálii, dostanete se tam autobusem. Celá čtvrť se jmenuje podle této pláže.

Nejdražší čtvrtě se nacházejí u moře a blízko centra města s výhledem na Operu z opačného břehu apod. Naopak vyhnout se bych doporučil oblastem, jako jsou Redfern nebo vzdálenějším čtvrtím v západní části města, obzvláště v noci. Obecně ale Sydney platí za bezpečné město, kde nemusíte mít strach. Pokud se chcete večer pobavit, vyrazit do baru apod. Tak vyrazte do čtvrti Kings Cross, kde to večer opravdu žije a má to svou atmosféru.

Fakta:

  • Sydney má téměř 5 mil obyvatel.
  • Největší město Austrálie, není však hlavním městem.
  • Najdete zde nejznámější pláž Austrálie, Bondi Beach.
  • Více info o Sydney a zájezdech do Sydney naleznete na www.viva-australie.cz.

Kde se najíst

V Sydney najdete kuchyně celého světa, tak jako je Sydney mezinárodní, tak i kuchyně jsou zde multinárodní. Rozhodně doporučuji asijskou kuchyni, protože je zde velmi silné zastoupení komunit z Asie a navíc je Sydney umístěno na pobřeží, takže mořské speciality jsou opravdu čerstvé. Z asijských restaurací doporučím sushi, vyhlášený sushi train, určitě četné a levné thajské restaurace, kde si pochutnáte za nižší cenu anebo také více specifickou čínskou kuchyni, kterou najdete v čínské čtvrti, která je součástí centra Sydney.

Nejhezčí a luxusní restaurace najdete v blízkosti Sydney Opery, ve čtvrti Rocks anebo pěkné části města Darling Harbour. Ne náhodou mají tato místa výhled na moře. Stejně je tomu i na Bondi Beach, kde najdete menší restaurace, které mají atmosféru, a znamenitě si pochutnáte. Specializované restaurace jsou hojně zastoupené na ulici Oxford street anebo v oblasti Darlinghurst. V Sydney nebudete zklamáni, ale připravte se, že kromě thajských restaurací si šáhnete za dobrou večeři hlouběji do peněženky. (Thajské restaurace zase nemají tak pěkné prostředí). Zvláštností je restaurace s výhledem na celé Sydney v Sydney Tower anebo krásný bar v hotelu Shangri La s výhledem na celý přístav a Operu.  Sydney je rájem gurmánů, pestrost je úžasná.

Kde se ubytovat

Pokud jste v Sydney jen na pár dní doporučuji se ubytovat v centru nebo přímo na Bondi beach, nejsou to nejlevnější řešení, ale nebudete litovat. Hostely najdete v Sydney na všech oblíbených turistických místech, levnější oblastí je například Kings Cross, kde je však poněkud rušnější, a to především v nočních hodinách. Nejdražší hotely najdete poblíž světoznámého přístavu.

Noční život

Zde nebudete z nočního života zklamaní, ať máte jakékoliv vyznání. Na své si přijdou gayové a lesbičky, stejně tak jako vyznavači tanečních klubů, živé hudby, nebo klidných a romantických tónů na lodi či v baru s výhledem na Operu. Luxusní podniky najdete přímo v centru, vyhlášený je například Ivy v centru města na George street, pokud máte rádi soustředěnost barů a klubů na jednom místě a chcete si užít víru noci tak vyrazte na Kings Cross, místo nedaleko centra, asi 15 minut chůzí. Krásné bary a noční zábavu najdete také na Bondi Beach, kde máte navíc atmosféru oceánu.

Krásný bar s výhledem na přístav je v hotelu Shangri La, skleničku vána si dejte s krásným výhledem na mrakodrapy v Darling Harbour,  nebo si sedněte k poslechu živé hudby každý večer do Sydney Opera baru, kde zažijete nádherný výhled na Harbour bridge Operu.  Zaplatit si můžete i projížďku lodí po přístavu nebo si zajít do ledového baru minus 5 nedaleko Opery na Circular Quay. Konzumace alkoholu je na některých místech omezena, nekoupíte alkohol běžně v obchodech, ale jen na místech, které mají patřičnou licenci. Na místech jako je Kings Cross vám mohou být nabízeny i drogy, najdete zde strip bary apod.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nakupování

Nákupy zde nejsou žádný problém, pokud chcete levné suvenýry, tak si zajděte do čínské čtvrti do Paddys Marketu. Kvalitní nákupní centra jsou v centru na Pitt street včetně všech módních značek anebo na třeba na Bondi Junction v centru Westfield. Trendové obchůdky najdete na ulici Oxford Street.

Služby

Internet najdete téměř v každé kavárně a není problém najít internet na každém kroku, i když někdy za poplatek. Služby obecně fungují v Sydney bezvadně a jsou běžně dostupné na mnoha místech. Pouze v nemocnici pokud nepůjdete do soukromé nemocnice počítejte s delším časovým zdržením.

Co vidět

Viz dokument níže. Největší atrakce v Sydney jsou moderního rázu, ale dokonalost města určuje jeho poloha spjatá s přírodou, oceán který máte jako na dlani, čistá voda a pláže, z kterých můžete vidět delfíny nebo velryby, když máte štěstí.

Výlety do okolí

V okolí Sydney je rozhodně čím se kochat. Doporučil bych národní parky, jako je vyhlášený Blue Mountains nebo druhý nejstarší park světa Royal, kde najdete krásné treky po pobřeží. Nádherné pláže jsou v oblasti trošku více vzdálené Jervis Bay, kde lehce zahlédnete klokany a delfíny. Pro milovníky vína je to zase nedaleké Hunter Valley.

Kultura a svátky

Australané jsou hrdí na svůj stát, ale příliš mnoho historie nehledejte. To neznamená, že nemají zájem o historii nebo kulturu, najdete zde kvalitní směs kulturních podniků, divadel, vystoupení a prolínání alternativního a moderního umění na té nejvyšší úrovni. Samozřejmostí jsou galerie, muzea a výstavy.  Rozhodně doporučuji navštívit nějakou Aboriginskou galerii, kde uvidíte umění původních obyvatel, tak typické pro Austrálii. Který den stojí za to navštívit Sydney? Rozhodně stojí za to vidět novoroční ohňostroj u Opery, to je velká událost. Dále jsou obrovské slavnosti v den oslavy vzniku Austrálie, dne 26. Ledna, zakončené ohňostrojem.  Vyhlášený je také průvod Mardi Gras, konaný každoročně v březnu, jedná se o druhý největší karneval gayů a lesbiček na světě.

Další zajímavosti

Rozhodně nevynechat procházku po útesech mezi Bondi Beach a Brontee beach, za slunečného počasí je to nádhera.  S dětmi navštivte Sydney Aquarium v centru města nebo vedlejší Wildlife park s typickými zvířaty.

Podívat se do Sydney je snem mnoha turistů, ale jaké je Sydney z pohledu Čecha, který zde několik let žil?

Začněme několika fakty. Sydney leží na východním pobřeží ve státě Nový Jižní Wales a je největším městem Austrálie, žije zde téměř 5 miliónů obyvatel. Fakt, že je největším městem, ještě nezaručuje, že je také hlavním městem, tím je město Canberra.

A teď už k tomuto úžasnému městu samotnému. Každý z Vás zná slavnou budovy Opery, která je opravdovým skvostem architektury a úžasnou stavbou. Málokdo ví, že tato téměř 50 let stará budova byla několikrát jen o vlásek od zastavení stavby, ať už to bylo z důvodu mnohonásobného překročení rozpočtu (původní rozpočet byl 8 miliónů dolarů a byl nakonec překročen více než 10 x) anebo z důvodu  toho, že přední stavební inženýři si dlouhé roky nevěděli rady s konstrukcí tolik známých oblouků Opery, Nakonec vše vyřešil sám architekt celé stavby Dán Utzon. Zajímavostí je, že on sám dokončenou stavbu Opery nikdy nespatřil na vlastní oči.

Pro Australany není Opera jediným symbolem Sydney, tím je také sousedící most, monumentální Harbour bridge, který stojí oproti Opery a spoluvytváří údajně nejhezčí přístav světa. Tento most mimochodem nedávno oslavil své 75. narozeniny a znát ho můžete ze záběrů novoročního ohňostroje ze Sydney. Musím říci, že pokud nechodíte kolem Opery každý den do práce, tak i po 5 letech je stále úžasné stát v tomto přístavu a kochat se nádherným výhledem.

Pro turisty méně známý je druhý přístav v centru města Darling Harbour, kde najdete spoustu vyhlášených barů a restaurací s rybími specialitami. Zajímavostí zde je největší promítací stěna kina Imax na světě, kde si můžete vychutnat 3D filmy v plné kráse. Turisté obdivují také místní Monorail (jednokolejový vlak), která se vám elegantně prohání nad hlavami a lehce tak uniká dopravním zácpám. Ta byla vybudována při příležitosti OH 2000, které se konaly právě v Sydney. Darling Harbour bývá přeplněn k prasknutí při oslavách státního svátku Austrálie, který je zde oslavován zcela jinak než  u nás v ČR, Australané jdou slavit do ulic a projevují svou národní hrdost, celé město pulsuje životem, na každém rohu jsou k vidění australské vlajky a vše je završeno úžasným ohňostrojem v Darling Harbour.

Na jaká zvířata se těšit?

V Sydney samotném určitě nečekejte klokany ani koaly (pokud nezavítáte do ZOO), ale zato vás překvapí jinými zvířaty. Úplně běžně zde uvidíte v městských parcích létat papoušky různých druhů, kteří se většinou nebojí za vámi přiletět na balkón nebo sednout na váš stůl v restauraci.

Opačným zážitkem jsou pavouci, kteří v Sydney žijí, ale běžně na ně nenarazíte, navíc většina z nich není jedovatých. Čeho je v Sydney bohužel hodně, tak to jsou „cocroaches“, obdoba našich švábů, kteří se množí zejména v létě.

Abych Vás od Sydney neodradil tak zakončím část o zvířatech pozitivně. Co mne v Sydney vždy vezme dech je neskutečná fauna na pobřeží tohoto města. Nemusíte se vůbec vzdalovat z tohoto 5 miliónového města, stačí když se projdete po městských plážích a s trochou štěstí můžete přímo z pláže pozorovat migrující velryby s mláďaty, často jsou k vidění delfíni, kteří se prohánějí kousek od pláže a nebojí se přítomnosti lidí a samozřejmě čas od času se dá narazit na žraloka či tučňáka. Pokud se vydáte na jednu z pláží urřených pro šnorchlování, tak lehce narazíte na barevné rybky a rejnoky.

Čím je Sydney výjimečným městem je určitě jeho pobřeží, místní pláže jako Bondi, Bronte a další jsou jen 30 minut vzdálené od samotného centra města, které se nazývá CBD. Zajímavostí je, že v Sydney  můžete běžně jako prostředek MHD využít loď (ferry), která se spolehlivě nedostane do dopravní zácpy.

Co se týče Austrálie, zdejší klima je příznivější, než je tomu u nás. Po většinu roku jsou tak ideální podmínky na běhání a trénování na půlmaratony a maratony. Právě v Sydney patří mezi nejoblíbenější lokality na běh, pláže na Northern Beaches v okolí Manly a Dee Why. Běh po Dee Why si na konci můžete dokonce zpestřit výběhem a finišem na Long Reef. Běhání s výhledem na oceán má velké kouzlo, o to větší, že můžete běhat po trávě, chodníku, písku, naboso i ve vodě. Nikdo se na vás nebude divně dívat, v Sydney běhá totiž každý. Další tipy na ideální běžecké lokality, se dozvíte na webu o běhání www.svetbehu.cz.

Pláže pár minut od centra

Možná si řeknete, že pláže v téměř  5 milionovém městě nebudou stát za moc, ale opak je pravdou. Sydney nabízí krásné pobřeží s průzračnou čistou vodou, čisté pláže s jemným pískem, které jsou dramaticky rozděleny skalními útesy. Procházka mezi plážemi po útesech se nesmí  vynechat. Nabízí se krásné výhledy při kterých můžete zahlédnout delfíny, rejnoky nebo třeba i velryby.

Vůbec nehraje roli, že jste ve velkém městě, voda je tak čistá, že zde uvidíte velkou rozmanitost. Daní je samozřejmě to, že vody oceánu jsou po většinu roku studené a teplota vody se pohybuje v letních měsících kolem 20°C. A nemůžeme vynechat otázku jak je to se žraloky? Ti se zde pohybují také a může se stát, že zaútočí i na plážích, ale běžný turista se nemusí bát. Útoky žraloků jsou ojedinělé a napadenými jsou většinou surfaři, kteří se pohybují dále od břehu. Na nejznámější pláži Austrálie, Bondi Beach, při takové příležitosti spustí sirénu.

Bondi Beach určitě stojí za větší zmínku. Je to jedna z nejvyhledávanějších pláží Austrálie a jako taková nabízí jedno z nejlepších dopravních spojení do města, velké množství stylových barů a kaváren. Tato čtvrť si žije vlastním životem a lehce se může stát, že pohltí i Vás. Na každém rohu cítíte, že jste poblíž pláže, lidé chodí ležérně oblečení a zásadně všichni nosí žabky. Po ulicích pobíhají opálení borci se surfařskými prkny, které můžete pozorovat z pláže, jak sjíždějí vlny.

Velmi rychle získáte pocit, že na Bondi každý sportuje a udržuje se fit. Minimálně to tak vpadá, každé ráno lidé běhají po pláži, cvičí v parku, surfují anebo plavou v oceánu. Na Bondi najdete také skate park anebo golfové hřiště, zde můžete hrát bez jakékoliv licence či registrace. Oblíbený je také místní bazén Ice Berg, který je zasazený do skály na hraně oceánu.

Čas si můžete zpestřit také přilehlou saunou, která je z velké části prosklená. Vidíte z ní přímo na oceán. Vyhlášené jsou místní kavárny, restaurace a stylové bary. Pro svůj životní styl je zde hodně mladých lidí, a to doslova z celého světa. Zejména pro našince je to opravdu zážitek žít téměř na pláži, což ale není zrovna levná záležitost, jelikož pronájem 2 pokojového bytu na Bondi vás vyjde přibližně na 35.000 Kč měsíčně (bez energie).

Cena života v Sydney

Samozřejmě život v Sydney není levná záležitost, především bydlení, restaurace a doprava vás stojí několikanásobně více než v ČR, ale pokud zde pracujete, tak se vám bude nejspíše žít lépe než doma. Veškeré práce (včetně řemeslníků, uklízečů apod.). Jsou zde velmi slušně placení a tak i průměrný člověk má slušné živobytí. Nemluvě o tom, že spousta věcí vás vyjde levněji nebo stejně jako u nás, přičemž průměrný plat v ČR a v Sydney porovnávat nelze (orientačně si člověk v průměru vydělá 60.000 Kč).

Navíc ušetříte i na položkách jako je třeba benzín, 1 litr přijde na 25 Kč. Zajímavostí je, že se zde téměř nepoužívá centrální topení v domech. V zimě je teplota přes den kolem 14°C, což znamená, že místní ušetří za zimní pneumatiky na auto. I díky krásnému počasí a oceánu jsou asi místní lidé daleko příjemnější než na co jsme zvyklí doma a nejpoužívanější výraz je No worries (žádné obavy). Domy však nejsou zateplené a tak se lehce stane, že Australané jsou daleko důležitější než my Češi. V Sydney si každý najde svůj kousek ráje a k tomu přispívá určitě i blízkost krásných národních parků. Zmínit bych chtěl 2 nejznámější a to Blue Mountains a Royal NP.

Royal National Park je druhým největším národním parkem na světě. Výhodou je, že se nachází jen 40km od města a rázem se tak ocitnete na opuštěných plážích a v divoké přírodě. Zato druhý národní park Blue Mountains se nachází 100 km od Sydney ve vnitrozemí a oplývá naopak kaňony a vodopády, je zde nespočet treků všech obtížností  a jeho návštěvu doporučuji všem vyznavačům horské turistiky.

Sečteno podtrženo, Sydney je i přes své odlišnosti, množství Asiatů v ulicích a dopravní zácpy, fantastickým městem a po právu považováno za jedno z nejlepších měst pro život. V Sydney najdete odlišnou kulturu, ta vás však velmi rychle pohltí a stane se drogou. Komu by se nelíbila představa každodenního života s výhledem na oceán a pláž zalitou sluncem?

Zkušenosti čtenářů

Michal

Mohu doporučit jezer Hillier, je to opravdu fascinující. Zajímavostí v Austrálii je opravdu mnoho, země je to úchvatná, doporučuji každému navštívit.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí