Tygr indočínský

Tygr indočínský

Tygr indočínský patří mezi kriticky ohrožené druhy. Je možné ho spatřit pouze s ilegálním lovcem. Co vše se může stát při tomto riskantním podniku?

Prakticky po celou dobu co jsem ve Vietnamu, se snažím najít člověka, který dokáže v horských lesích vystopovat tygra. Předevčírem jsem se konečně dočkal. Od přítele jsem k narozeninám jeden takový kontakt dostal. Dokonce jsem již dnes ráno s oním mužem mluvil po telefonu.

Pojedu na jeden až dva týdny do horského deštného lesa, kde budeme společně stopovat tygry. Opravdový a nefalšovaný wildlife. Žádný jeep, žádné naservírované jídlo, žádná postel… a v neposlední řadě, ani žádná jistota. Všechno tohle je pouze o nikdy nekončícím dešti, prosekáváním se bujnou vegetací, pijavicích … a náhodě. Právě náhoda a štěstí je alfou a omegou všeho.

Jenom si zkuste představit, že takový jeden dospělý samec si udržuje teritorium o rozloze 150 km2. Kdo navštívil podobné oblasti mi nejspíše dá za pravdu, že terén v horách je náročný a víceméně neprostupný. Bez zkušeného guide je takměř nemyslitelné najít pouhou stopu, natož plachého a obezřetného tygra alespoň na krátký okamžik zahlédnout. A že Vám to celé připadá jako pohádka a dobrodružný trip? Omyl přátelé, v žádném případě tomu tak není.

Ilegální lovec tygrů

Onen pán je totiž jedním z ilegálních lovců. Patřičná obava je proto zcela na místě. V sázce je hodně. Peníze, vězení, a vyloučena není ani smrt. Přišlo mi to celé zprvu trochu úsměvné, ale získáváním nových informací, jsem pomalu začínal chápat. Skutečně jen malá hrstka lidí dokáže tohoto mnohdy až dvěstěkilového drobečka vystopovat. Místní lidé tygry nazývají stíny lesa. Bohužel pro tygry a potažmo i pro celý svět, to dokáží (až na pár vyjímek) pouze lovci.

Proč tolik řečí a obav?

Tygr Indočínský (Pantera tigris corbetti) žije v posledních cca 1100 ks ( přesný odhad není znám, ale bude nejspíše mnohonásobně nižší) na území jižní Číny, Laosu, Vietnamu, Kambodže, Malajsie, a Thajska.

Podle posledních odhadů hanojské univerzity z roku 1995, žilo ve Vietnamu posledních 80 ks. Jejich skutečný dnešní stav, je velkou neznámou.

Tygr Indočínský  je zařazen na seznamu kriticky ohrožených druhů v kategorii Status iucn3.1

Cena masa se na černém trhu pohybuje kolem 15000 Kč/10 dkg.

Veškeré části od zubů počínaje, přes šlachy, genitálie, kosti, žluč,… a kožešinou konče, je prodáváno převážně do Číny jako „ léky“ tradiční medicíny.

Prokazatelné zabití tygra je trestáno dle vietnamského zákona 13-15 lety odnětí svobody. Plus další 3 roky za ilegální držení zbraně.

Snad jsem dostatečně naznačil, o jak moc riskantní podnik se jedná. A to ne pouze pro daného pána. Svým způsobem jsem v tom taky. Největším rizikem jsou však válečné miny (velká část hor je dosud neodminována), a v neposlední řadě samozřejmě samotní lovci. Prozrazení, nebo jakékoliv zviditelnění pytláctví a následného černého obchodu, by těmto lidem způsobilo veliké problémy a peněžní ztráty. Důvod je prostý. Když opominu možné vězení, tak jde především o jinou věc. Jedná se o to, že jeden ulovený tygr dokáže finančně zabezpečit několik rodin (možná i vesnici) na hodně dlouhou dobu. Proto tolik obav, strachu a utajení. To je prozatím vše co vím. Podrobnosti jako kde, kdy apod. se dozvím až těsně před samotným tripem.

Proč to všechno?

Nabízí se otázka, proč to onen pán vlastně dělá? Proč riskuje, a ještě navíc s bělochem? Odpověď je asi následující. Onen muž si uvědomil, čeho všeho se svým jednáním dopouští, a o jak velké a nevratné ztráty se jedná. Dále snad pochopil, že když nezabije, může na tom být finančně lépe. A nejenom on, ale všichni co jsou na ilegálním lovu (a teď se nejedná pouze o tygry) svým způsobem finančně závislí.

Možná trochu laciná a naivní odpověď pro globálně smíšlejícího člověka. Ale věřte, že právě vzdělání, znalosti a osvěta, je jejich hlavním nedostatkem. Tito lidé nezabíjejí pro radost. Bohužel jejich zoufalá situace jim na výběr moc možností nedává.
A v tomto je podlé mého názoru největší šance pro záchranu vietnamské fauny.

Bylo by naivní si myslet, že někdy klesne poptávka po podobném sortimentu. Stejně tak by bylo naivní si myslet, že se všechno samo přirozeně obnoví. Nejspíše si příroda pomůže sama, ale v prvé řadě již nesmí docházet k dalšímu snižování stavů. Přesněji řečeno, alespoň se je pokusit eliminovat na minimum. Moc času již nezbývá. A to nejenom ve Vietnamu…Kdyby bylo takových lidí jako je onen pán více, mohlo by to být řešení jak pro obyvatelstvo těchto oblastí, tak pro samotné tygry indočínské.

Nebudeme lovit, nebudeme zabíjet. Budeme pouze stopovat.
Mám společně s jedním institutem takový možná až nereálný plán. Nebudu ale předbíhat, nerad bych vše zakřiknul.

Přečtěte si další blogy Jirky Zajíce.

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Zkušenosti čtenářů

Martin Stiller

Velmi zajimavy clanek! Drzim palce, at to vyjde a bylo by uzasne, kdyby se ti tvuj sen o zachrane tygru splnil. Byla by to fantazie pro nas pro vsechny. Drz se!MS

Jenda
Martin Stiller:

tygři a nejen oni to maj takjakotak spočtený, děti maj smůlu.

Jenda

sem asi blbej, ale nikdy jsem neslyšel o druhu jménem Tygr indočínský. To je nějaký nový název ? nebo poslední dobou nově objevený druh ?

dan
Jenda:

Poprvé jej popsal profesor Vratislav Mazák z UK v Praze v roce 1968, jak jsem se teď dočetl 🙂

Jenda

ono když doslovně přeložím z AJ název druhu eště neznamená, že se tak ten druh skutečně česky jmenuje.
Ale už sem se našel – je to tygr malajský. Ten znám (-:

dan
Jenda:

Nejsem biolog, ale řekl bych, že tygr malajský je jiný druh než tygr indočínský. Tygr malajský je Panthera tigris jacksoni, zatímco tygr indočínský je Panthera tigris corbetti. Vycházím ale jenom z toho, co jsem vygoogloval 🙂

Martin Stiller

Ja myslim, ze je jedno, jake ma jmeno, hlavne jde o to, ze je to krasne zvire, ktere je treba zachranit, aby se nase deti o nem neucili jen z historickeho pohledu…

Jenda

tygři a nejen oni to už mají spočtené )-:
děcka mají smůlu

martin sturs

ahoj Jirko, rad ctu Tve prispevky, co takhle napsat a doprovodit fotkami neco z Tve cesty po venezuele? Nebo uz jsi radeji zapomel? Vis me se fakt libi lide co co se venuji necemu uslechtilemu a podeli se o to s ostatnimi… to prece nevadi, ze v ramci svych cest a poslani tak trosku zapominaji na prostou lidskou slusnost pri ktere lide jako ja ocekavaji, ze dane slovo se drzi, pujcene penize se vraceji a za ztracene pujcene veci se proste zaplati… Tak hodne uspechu na Tvych cestach a neboj, jednou se vzrovname. m.s.

katy

ja mam podobne zkusenosti a pochybuji,ze dostanu za dane SLOVO, to co mi patri.Tak at se panu Zajicovi dari. Psat umi velmi dobre.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí