TOP 4 zážitky, které byste si ve Vietnamu rozhodně neměli nechat ujít

TOP 4 zážitky, které byste si ve Vietnamu rozhodně neměli nechat ujít

Sami místní ve Vietnamu říkají: „Tady vládne takový friendly comunnism“. My jsme v této zemi přátelského režimu zažili ale čtyři okamžiky, díky kterým jsme změnili náš pohled na Vietnam. I když každá z těchto aktivit měla zcela odlišný charakter.

Homestay na Mekongu

Od homestay na Mekongu můžete očekávat útulné, přírodní bungalovy v rodinných hospodářstvích s milým pohoštěním. Továrna na výrobu rýžových nudlí Sau Hoai’s vám nabídne (kromě útulných pokojů) také krásnou zahradu plnou exotických rostlin. K večeři se podává domácí kuchyně pocházející z úrodných údolí Mekongu.

Rodina, která tuto farmu obstarává, vám ráda zajistí malou loďku, kterou se ráno můžete vydat na plovoucí trhy. My jsme strávili dopoledne s vietnamskou dívenkou, která sice neuměla anglicky, ale ukázala nám to, o co přicházeli lidé na výletních lodích. Dozvěděli jsme se, jak se na deltě pěstuje rýže, jaké mají místní ranní rituály, co všechno se na řece odehrává, a ochutnali jsme několik druhů ovoce, které do dnešní doby stále neznáme jménem. Od té doby, co jsme strávili noc v místní komunitě, bylo těžké najít něco, co by tento zážitek předčilo.

Jízda na motorkách jarní oblastí Da Lat

Mladý Da Lat ležící v 1 500 m. n. m. vám nabídne rozlehlé kávové plantáže (včetně cibetkové kávy), výrobny hedvábí ale také fantastické buddhistické paláce. „Tak tady k tomu máte omáčku a ještě vám naliju to víno“. Touto větou začalo naše ochutnávání cvrčků na cvrččí farmě. Poté jsme se podívali, jak vypadá život v místních menšinách a to jen díky tomu, že jeden z našich průvodců pocházel z etnické minoritní skupiny nacházející se v severním Vietnamu.

Za navštívení určitě stojí Sloní vodopády a chrámový komplex, který se nachází nedaleko. Ten vám nabídne pohled na šťastného Buddhu, který se tváří, jako kdyby snědl celou vesničku. Linh Phuoc pagoda vám ukáže velkolepost buddhistických památek Da Latu a Bláznivý dům probudí váš smysl pro fantazii. Tento dům je zařazen mezi architektonicky nejzajímavější stavby světa. Hned po vstupu do areálu vám bude jasné, proč tomu tak je.

Kayaking v Lan Ha Bay

Jedině na kajaku můžete v Lan Ha Bay proniknout do zajímavých koutů a nahlédnout do života této provincie. Geologie a různorodá biodiverzita vám v téhle zátoce neunikne díky tomu, že si pečlivě vyberete menší loď, která vás doveze nejen na plovoucí rybí farmy ale také k bohatým lagunám. My jsme vyjížděli brzo ráno z ostrova Cat Ba.

Pokud se vydáte do Vietnamu, nenechte si ujít nívštěvu města Saigon neboli Ho Či Minovo města, asijské velkoměsto s osobitou kulturou v kontrastu s evropským vzhledem. Co v Saigonu vidět a nevynechat? Inspirujte se v našem průvodci Saigonem.

Z lodě se vypravíte na plovoucí stanici, která pro vás má vše připravené. Kajaky a vybavení a také pomoc s koordinací celé naší malé, soukromé skupiny. Pánové z Cat Ba Ventures pro vás mají úžasný soukromý zážitek a vezmou vás do míst, které jiné (větší) společnosti turistům neukazují. „Tak si rozsviťte čelovky a jdeme na to“. Po této větě jsme se vydali do černé tmy, na jejímž konci byla hluboká modrá laguna, ve které jsme pozorovali místní flóru a také třeba opice běhajících po stromech.

Oslavy nového roku v historickém městě Hoi An

Každá oblast slaví tyto svátky jinak, město Hoi An je ale přeplněné především místními, kteří se sem sjíždí za svými rodinami. Barevně osvětlené město lampionů působí velice romanticky, ale v dobách oslav se spíše jedná o „asijskou pouť s atrakcemi“ plnou aktivit, které někdy připomínají pouť českou, kde si můžete vystřelit plyšáky vzduchovkou. Po několik večerů, posledních lednových dnů, se ve městě odehrává zábava v podobě hudebních koncertů, soutěží a show. Účastnit se můžete bez ohledu na národnost či věk. Pokud se samozřejmě zorientujete v pravidlech, což mnohdy není lehký úkol.

Nejlepší je užít si celkovou atmosféru a nechat se odnést tam, co vás osobně láká nejvíce. Kdo však jede do Hoi An objevovat jeho historické památky, oslavy nového roku asi nebudou to pravé. Některé významné památky jsou v tuto dobu zavřené. Kdo však touží po ojedinělém zážitku, bude tu na správném místě.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí