Delta Mekongu ve Vietnamu je místem klidu a exotických dobrot

Delta Mekongu ve Vietnamu je místem klidu a exotických dobrot

Do Jihovýchodní Asie jezdím více než 6 let, konkrétně ve Vietnamu jsem byl za tu dobu mnohokrát a podařilo se mi tuto úžasnou zemi téměř celou procestovat. Rád bych vás seznámil s místem, které podle mého názoru patří k tomu nejlepšímu, co Vietnam nabízí.

Většina cestovatelů a fanoušků Asie určitě zná místa, jako je zátoka s tisíci ostrovy a ostrůvky Ha Long nebo horskou oblast s fenomenálními kaskádovými políčky Sa Pa.

Dnes se ale vydejme do delty řeky pramenící v Himálajích. Delta řeky Mekong se nachází na jihozápad od největšího města Vietnamu Ho Či Minh.

Pokud cestujete autem nebo minibusem zjistíte, že největší problém je vůbec se vymotat z Ho Či Minhova města, což může v dopravní špičce trvat i hodinu, zhruba za další hodinu jste ve městě Vinh Long. Po příjezdu si v místním přístavu koupíte lístek umožňující vstup do přístavu a také lístek na přepravu lodí na Želví ostrov. Plavba trvá přibližně 20 minut.

Dvacet druhů banánů i včelí med

Po příjezdu na ostrov je výstup z přístavu lemovaný malými stánky, kde se snaží místní obyvatelé přivydělat. Výběr je opravdu velký, od desítek druhů ovoce až po včelí med nebo rýžové placky. Milovníci galanterie si zde mohou koupit všemožné výrobky z hadí nebo krokodýlí kůže.

U jednoho ze stánků jsme se dali do řeči s místním prodejcem. Za zajímavost můžeme považovat, že v deltě roste více než dvacet druhů banánů, přičemž sklízet se dají třikrát do roka.

V této části se moc dlouho nezdržujeme, protože teplota na slunci rychle šplhá někde k 60°C. Vyhlídli jsme si malou kavárnu, kde stojící žena s hadem na krku nabízí studené nápoje a ochotně nabízí hada přihlížejícím k pořízení fotografií s plazem na krku. Po cestě jsme natrefili i na malý stánek, kde paní prodávala nápoj z plodů vodních kokosových palem. Jeho ochutnání můžeme jen doporučit, výborně nás osvěžil a za v přepočtu 15 korun jsme zase vyzkoušeli něco nového.

Na loďce po kanálech

Míříme k drobným kanálům, kde se pro následujících 30 minut stává našim dopravním prostředkem malá loďka. Pomalu se suneme úzkým kanálem a pozorujeme, jak místní bravurně zacházejí s loďkami.

Když jsme konečně na místě, opouštíme loďku a vydáváme se osvěžit hned k prvnímu stánku. Za ním se nachází ruční výroba kokosových bonbonů a rýžového papíru. Dočkali jsme se i drobného výkladu, co a jak funguje a jaký je postup při výrobě. Dostali jsme možnost ochutnat kokosové bonbóny a musím se přiznat, že nám zachutnaly, tak jsme neváhali zakoupit několik balení jako suvenýr.

Od výrobny bonbónů vede úzká cesta ovocným sadem až k našemu dalšímu dopravnímu prostředku. Je jim drobný povoz s malým koníkem. Vozka pobídl koníka, co nevidět doslova letíme ulicí a předjíždíme ostatní účastníky provozu. Je až neuvěřitelné jakou to malé zvíře musí mít sílu, když dokáže vyvinout takovou rychlost a to se čtyřmi lidmi na palubě.

Rybí dobroty

Čas oběda se nezadržitelně blíží, proto už netrpělivě vyhlížíme restauraci, kde si chceme dát místní rybí specialitu. Než nám ji připraví, krátíme si čas prohlídkou zahrady restaurace. Majitelé určitě nelení, protože starat se o chov žab, dikobrazů a krokodýlů zabere nějaký čas. Po vydatném obědě krátíme čas čekáním na loď focením okolních zahrad. Po příchodu na loď nás čeká vychlazený kokos, který je tečkou za naším poznáním delty Mekongu.

Náš den v deltě končí a my se nemůžeme dočkat až toto místo znovu navštívíme a budeme se moci dát znovu do řeči s místními, kteří jsou až neuvěřitelně přátelští a vděční za každý nový den, který jim delta přinese.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Zdeněk

Hezký článek. Potvrzuji, že orientace v deltě je někdy problematická, pokud nevyužijeme cestovku nebo nějaký výlet, který nabízí hotely v Hanoji. Při mém cestování jsem v deltě hodně bloudil. Tak jsem sestavil přehled plovoucích trhů. Doporučuji ty vzdálenější od Saigonu, jsou originálnější
http://www.vietnamista.cz/products/delta-reky-mekong/

září - říjen.

Ahoj Zdenku,
děkuji za zajímavé informace. Plovoucí trhy bych ráda určitě někdy viděla. Snad mi to někdy  vyjde. Hana

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí