Očkování a prevence

Očkování a prevence

Vietnam je proslulý svou krásnou přírodou, rozmanitostí hor a národních parků – země není nadarmo nazývána „Perlou Asie“. Zemědělstvím se živí zhruba 70 % obyvatel, rýže je hlavní plodinou, Vietnam je na 2. místě světového exportu rýže.

Úroveň hygieny u místních obyvatel v některých regionech může být velmi nízká, proto před cestou do Vietnamu doporučujeme očkování proti hepatitidě typu A+B a očkování proti břišnímu tyfu. Žloutenka typu A se přenáší především kontaminovanou vodou a jídlem.  Žloutenka typu B se přenáší hlavně krví.

Dále je vhodné zkontrolovat platnost očkování proti tetanu, případně dalších povinných očkování z dětství jako např. spalničky, příušnice, zarděnky.

Nejčastějším zdravotním problémem cestovatelů bývá často průjem a zažívací obtíže. Vakcína Dukoral, ve formě nápoje, poskytne ochranu nejen proti choleře, ale i cestovatelským průjmům způsobeným bakterií E. coli.

Pokud budete pobývat v uzavřeném prostoru s velkou kumulací osob (např. letadlo, místní doprava, noclehárny), je na místě zvážit očkování proti meningokokovým, případně pneumokokovým infekcím, které se přenášejí vzduchem.

Při pobytu v odlehlých oblastech a na venkově je doporučeno očkování proti vzteklině (k nákaze může dojít při pokousání např. toulavým psem nebo opicí, které nejsou ve Vietnamu výjimkou) a japonské B encefalitidě přenášené komáry zvláště v období dešťů.

Očkování proti žluté zimnici je úřady vyžadováno pouze při příletu z endemické oblasti (země, ve které se onemocnění vyskytuje).

V době dešťů se ve Vietnamu vyskytuje horečka dengue, kterou přenáší komáři, kteří jsou aktivní i přes den. Je dobré používat účinné repelenty, chránit se oblečením, ev. spát pod moskytiérou.

Další doporučená očkování jsou závislá na délce pobytu, charakteru cesty a navštívených lokalitách, ve kterých se budete pohybovat. Proto je před cestou do zahraničí vhodné vše zkonzultovat s lékařem v očkovacím centru, který Vám sestaví individuální očkovací plán a poradí s ochranou Vašeho zdraví na cestách.

Odborný lékař Vám v případě potřeby předepíše vhodná antimalarika, která Vás ochrání před onemocněním malárií, která se v zemi rovněž vyskytuje.  Dodržujte základní hygienická pravidla, např. vyvarujte se pití nebalené vody a jejího použití na omytí potravin či čištění zubů.  Konzumujte ovoce omyté nezávadnou vodou, nejlépe to, co lze oloupat, a jezte vše tepelně upravené.

Mimo očkování je vhodné zajistit si správné vybavení cestovní lékárničky. Doporučeným obsahem lékárničky jsou náplasti, léky na teplotu, probiotika, léky proti průjmům, dezinfekce na kůži a další. Nezapomeňte na antibakteriální gel na dezinfekci rukou, případně filtrační láhev na čištění vody a repelenty proti hmyzu.

Před cestou do zahraničí je vhodné vše zkonzultovat s lékařem v očkovacím centru, který vám sestaví individuální očkovací plán pro očkování do Vietnam a poradí s ochranou vašeho zdraví na cestách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: