Bia hoi: vietnamská pěnivá legenda za pár drobných

Bia hoi: vietnamská pěnivá legenda za pár drobných

Bia hoi, nebo‐li čerstvé pivo, je hanojskou legendou a jedním ze symbolů Vietnamu. Ceny, za které se prodává, z něj dělají jedno z nejlevnějších piv na světě a ne na úkor kvality. Posuďte sami, kde na světě pořídíte točené pivo v přepočtu za něco přes 6 Kč!

Bia hoi má ve srovnání s tradičními českými pivy světlejší barvu, je hodně vodové, má vyšší říz a nižší obsah alkoholu s. Je tedy ideální pro osvěžení v horkých hanojských dnech. Pivo se točí většinou z kovových sudů přímo na ulici. Zajímavostí je, že výroba Bia hoi není na rozdíl od lahvového piva nijak kontrolovaná, proto jeho kvalita hodně kolísá.

Pivo nemá ve Vietnamu dlouhou tradici, první litry se uvařily až v době, kdy se země jmenovala Francouzská Indočína. V roce 1890 byl Francouzi založen první pivovar, dnešní Habeco. Celá kultura pití piva jak je známá dnes, pochází až z období americko‐vietnamského konfliktu. Do té doby lidé preferovali hlavně rýžové víno. Během války však nařídila vláda omezení produkce, protože rýže byla potřeba k nasycení obyvatelstva. Bia hoi se tak stalo oblíbenou náhradou rýžového vína a zůstalo tomu tak dodnes.

Jak si Bia hoi vychutnat nejlépe?

Přímo na ulici v plastových židličkách dětské velikosti se stolečkem jako pro panenky a pytlíkem arašídů, které na stole přistanou současně s první sklenicí piva. Bia hoi přesně tímto způsobem s oblibou konzumují místní. Pouliční putyky se začínají plnit kolem poledne a už po 16. hodině musí skútry zaparkované na ulici před hospodou uvolnit místo dalším stolkům a židličkám.

Večer zabírá posezení klidně půlku ulice. Tou dobou jsou výčepy už beznadějně obsazené a najít pár volných míst bývá velkou výzvou. Někteří Vietnamci přijdou cestou z práce jen na pár sklenic, jiní zde pořádají opulentní hostiny s přáteli dlouho do noci. Většinou si pochutnávají na grilovaném mase, vietnamských závitcích nebo se všichni podělí o velký hot pot. Pivo i vodka teče proudem. Večer v naprosto podroušeném stavu odjíždějí domů většinou na svých skútrech. Někteří se sotva udrží na nohou, přesto jsou schopni svoji motorku ovládat překvapivě zručně.

Kde si v Hanoji dát to nejlepší Bia hoi?

Chcete‐li opravdu autentický zážitek, vyhněte se Bia hoi Junction v turistické Staré čtvrti a zamiřte spíše do Van Mieu mezi nádražím a Chrámem literatury. Zde se nachází bezpočet pouličních Bia hoi výčepů s kouzelnou atmosférou a bez turistů. Zamířit můžete také přímo ke zdroji, tedy do ulice Hoang Hoa Tham, kde sídlí pivovar Habeco. Hned vedle provozují vlastní pivnici s netradičními jídly. Zkusit můžete grilované křepelky, vepřové nožičky nebo pečené kraby a vše zalít čerstvým Bia hoi.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

MartinPluhar.cz

Bia hoi je zážitek, relax a pohoda. Hanoj vůbec byla moc příjemné zakončení mé vietnmaské cesty v roce 2008. Kvůli demonstracím v Bangkoku jsem tam čekal na let asi 10 dní. To bylo bia hoi na Bia Hoi Corner za cca 4 Kč. 🙂

Karel

Ano, také se mi tam moc líbílo. Rozhodně to stojí za to vyrazit do Větnamu. Všem doporučuji. Karel

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí