Kuchyně

Národním jídlem je campa z ječmenné a pšeničné mouky a jačího másla. Z campy pak vytváří chlebovou placku, v centrálním Tibetu nazývanou Baglep. K ní Tiběťané popíjejí čaj, buď obyčejný černý, obyčejný mléčný, nebo s poněkud specifickým složením, je do něj totiž navíc přidána sůl, jačí máslo a mléko. V severním Tibetu naopak pijí horkou vodu pouze s máslem.

Tradičním tibetským pokrmem jsou také knedlíčky momo vařené ve vodě a plněné masem nebo zeleninou, obvykle bývají dost ostré. Maso zde najdete zejména z jaků, krav, ovcí i koz. Tato zvířata jsou totiž nejčastěji v Tibetu chována. Mléčné výrobky proto také pocházejí od nich. Známý je 
především tvrdý vysušený sýr sarkam.

Dalším tibetským jídlem jsou nudlové polévky Guthug s masem a zeleninou. Různé druhy nudlových polévek se připravují k tibetským svátkům jako je Losar, letní závody na koních apod.

Pod čínským vlivem přišla do Tibetu rýže. Ve velkých městech není problém s množstvím vývařoven a restaurací, horší je to v odlehlejších oblastech. Tibeťané s sebou vždy nosí campu nebo sušené maso, sýr, v severním Tibetu domácí chléb kori. V restauracích nečekejte v poklidu na jídelní lístek, ale zamiřte rovnou k hrncům a vysvětlete či ukažte obsluze, co byste si rádi dali.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: