7 tipů, kam se podívat ve vnitrozemském Thajsku

7 tipů, kam se podívat ve vnitrozemském Thajsku

„Do hor?“ „Do pralesa?“ nevěřícně kroutí hlavou vlezlý průvodce v Bangkoku. Většina lidí směřuje do „města andělů“, aby odtud pokračovala na poklidné pláže thajských ostrovů. My se moři zcela vyhnuli – tady jsou naše tipy na výlety.

1. Bangkok. Město, z něhož se po příletu neutíká.

Na světě je hodně měst, které jsou jen přestupní stanicí. Bangkok k nim rozhodně nepatří. Ať už chcete zkoumat pozlacené chrámy, fresky a barvené dřevořezby chrámů, nebo nahlédnout do života gayů či transvestitů, nebude vám stačit týden. A to musíte prohlédnout ještě vysoké mrakodrapy a slumy, staré chrámy a supermoderní obchodní centra, obchody na ulici a mumraj v čínské čtvrti!

2. Nenechte se sežrat tygrem!

Téměř dvacet národních parků a rezervací na obou stranách hranice mezi Thajskem a Barmou tvoří tzv. Západní pralesní komplex, největší a nejlépe chráněnou oblast zachované přírody v jihovýchodní Asii. Nejrozlehlejší z těchto národních parků, Kaeng Krachan, chrání neobydlené údolí nazývané někdy „Údolí hladových tygrů“. V Thajsku není mnoho opravdu schopných průvodců, tak je někdy lepší vydat se za dobrodružstvím na valstní pěst. Nezapomeňte si připevnit škrabošku na batoh, tygři z vás budou mít trochu větší respekt.

Pralesy jsou jedním z největších lákadel Thajska. V článku Údolí hladových tygrů se vydáte na opravdovou pralesní expedici do zmiňovaného národního parku Kaeng Krachan. Jiným zábavným kouskem je splutí neznámých thajských řek na kanoi. V článku Postřehy vodáka – amatéra z tropických řek vás dostatečně na cestu vybaví. Do pralesa však můžete i docela poklidně, třeba s malými dětmi.

3. Ayutthaya na vás dýchne historií

V době největšího rozkvětu thajského království oplývala Ayutthaya takovým množstvím chrámů, že sluneční paprsky, které se odrážely od pozlacených věží, házely světlo několik kilometrů. Když do města přijedete dnes, oslní vás hlavně barevné lodičky a restaurace plovoucí na třech řekách, které se tu setkávají. Kousek za dnešním živým městem leží „hřbitov chrámů“ – rozvaliny bývalé metropole a několika náboženských komplexů. Stovky cihlových pagod i torza Buddhových soch sloužily říši až do roku 1767, kdy Ayutthayu obsadila barmská vojska a město vyplenila.

4. Za královskými pagodami na nejvyšší horu Thajska

Pokud patříte mezi ty, kteří se za každou cenu musí na zemi, po níž cestují, podívat z nejvyššího bodu, budete to mít tentokrát jednoduché. Thajská nejvyšší hora Doi Inthanon (2565 mnm) v provincii Chiang Mai je dostupná po skvělé asfaltce a nahoře, kus od parkoviště se můžete občerstvit kávou v restauraci. Romantiku horského výstupu tedy nečekejte. Hlavně zrána tu potkáte piknikující thajské rodiny posedlé východy slunce. Pro ty turističtěji zaměřené tu vláda zřídila asi dvaceti minutovou naučnou stezku pralesní vegetací. Kus cesty pod vrcholem se určitě zastavte u dvou moderních čedí (památníku ve tvaru stúpy). Jedna z nich je zasvěcena králi a druhá královně.

5. Chang Mai – Pouť za zlatým chrámem Wat Phra Doi Suthep

Schod za schodem kráčíme na vrchol hory Doi Suthep spolu s buddhistickými mnichy z Thajska a Barmy. Zouváme boty a vstupujeme do barevného komplexu. Hlavní terasu obklopují kryté galerie s barvitými nástěnnými malbami, za monotónních zvuků modliteb a v dýmu kouře z obětin tu věřící bosky obcházejí zlatou stúpu ve středu. Tento chrám je nejuctívanější náboženské místo v severním Thajsku. Pochází z roku 1383 a nechal ho postavit král Ku Na. Sedáme stranou a hodiny pozorujeme každodenní rozjímání.

Přečtěte si o dalších nejnavštěvovanějších místech Thajska a podívejte se, jaká prvenství Thajsko drží. Především pokud jde o sochy Buddhy, budete možná překvapeni.

6. Doi Inthanon: Trek za lidmi z hor

Pokud toužíte po několikadenním putování horskými úbočími, pokrytými tropickými lesy a vodopády, aniž byste se museli prodírat nebezpečnou džunglí s průvodcem, podnikněte 2 denní trek v NP Inthanon. Karenské vesnice jsou tu roztroušené několik hodin od sebe a v těch větších vás místní nechají ochotně přespat – třeba ve škole. Trek můžete začít ze silnice spojující Chom Tong a Mae Chaem, kousek za Visitor Center. Celá 30km dlouhá cesta až ke krásnému vodopádu Mae Ya je sjízdná terénními auty, takže se můžete místy popovézt „stopem“ s ženskými, které jedou na pole. Nenajdete tu sice „dlouhé krky“, které organizované zájezdy vystavují jako exotická zvířata, za to však uvidíte opravdový karenský život, zvyky a způsob práce.

7. Odpočinek na jezeře Khao Sok

Strmé vápencové homole národního parku Khao Sok (Jižní Thajsko, poblíž Surrat Thami) zaplavila voda přehrady. Ekologové by jistě leccos namítali, ale turisté a fotografové si stěžovat nemohou. Ať už si přivezete vlastní člun nebo si objednáte místní služby, zastavte se na noc v bambusovém „hotýlku“ plovoucím v jedné ze zátok. Za pár dolarů můžete skočit hned z terasy do průzračné vody, nemluvě o skvělé thajské kuchyni. A pokud byste se při odpočinku přece jen začali nudit, kousek odtud, pár minut cesty pralesem najdete vchod do jeskyně plné netopýrů. Jeskyně se dá s trochou odvahy a baterkou na hlavě projít, či lépe řečeno proplavat.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

jirka

Zajímavé a částečně podobné naší cestě do Thajska v roce 2008. Cestopis a fotky z ní jsou na http://www.tamazasezpatky.cz/cestopis/thajsko.htm . Z toho, co popisujete a zároveň jsem navštívil, mě nejvíc dostala podvečerní návštěva chrámu Doi Suthep u Chiang Mai. Khao Sok bych někdy rád viděl. Můj tip k Thajsku je ostrov Laoliang (jižně od Lanty).
Zdraví, Jirka

Jenda

Jendovi se moc líbila zátoka Phang-Nga. A pak NP Phukradung, tam to bylo takové neobjevené, cizinec žádný.

Jéééé všecno to znám,skoro bych mohl dělat pruvodce:-)))))

Jéééé všecno to znám,skoro bych mohl dělat pruvodce:-)))))

vasek

Potvrzuji, že jezero Chiao Lan v Khao Sok je opravdu nádherné. Neuvěřitelná přírodní scenérie, průzračná a teplá voda (teplejší než moře), ubytování na raft houses, zcela mimo civilizaci (všude okolo jezera je neprostupná džungle). Ranní safari na člunech za zvuku gibonu po nesčetných slepých zátokách, průchod, resp. proplavání jesknyně Namtaloo, skvělé jídlo a mnoho dalšího. Jedna z našich nejlepších destinací v Thajsku.

Dál bych doporučil treking v oblasti Umphang u barmské hranice, další parádní záležitost.
Fotky zde:
http://travel.webshots.com/album/563059002WPwXWQ

Hanes

Zdravim, ted sme v Chiang Mai a mame za sebou vse co je nutne tu videt. Cekame akorat na zitrek, kdy ma byt top pocasi a jedeme mrknout na Doi Inthanon[doufajic, ze staci jeden den na tento NP] pak uz smer jih. Zajimalo by me, jestli stoji za to, udelat zastavku nekde po ceste do Bangkoku? Jinak urcite planujeme zastavku v Khao Sok a plaze jako Krabi, Phi Phi atd..cestujem dva kluci a tak si rikame, ze plaze to urcite videt chce, ale zaroven se nechceme vedle sebe valet na jednom pisku 2 tydny.. Pro thajsko sme se rozhodli v prostred cestovani na NZ a pristup na net a celkove cas nam dovolil max. zabukovat letenky..proto to resim takto, coz by mohla byt nejrychlejsi cesta jak si udelat na rychlo nejaky intinerar a smer cesty z Chiang Mai smer jih..Mame jeste cca 3 tydny na Thaj. tak pokud nekdo mysli, ze je to zbytecne moc na Jih, mista jako Mueang Pon, Phu Kradueng NP ci cokoli dalsiho kolem severu pokud nekdo doporuci, urcite vemem v uvahu..diky moc za info vsem

Jirka
Hanes:

Ahoj chlapi…jak je na severu ?? Co počasí?? Chceme také vyrazit nejprve Chiang Mai něco tam kolem ( co by jste doporučili ?) a potom dolů asi Bangkok a směr Kambodža na Angor Wat a pak třeba na pobřeží a na jeden z jejich krásných neobydlených ostrovů… Jak cestujete busem,vlakem…?? Jaké jsou ceny na severu a na jihu ?? Co pivko ?? Na severu není prý špatné navštívit v Laosu NP Gibon…tak nějak se to jmenuje a bydlíš tam v korunách stromů a jezdíš mezi nimi na kladkách po lanech supééér…takhle jsme jezdili v JAR… užijte si to a čus Jirka

Markoff
Hanes:

na severe treba dat Mae Hong Son loop na motorke a rezervovat si konkretne na Pai aspon 2-3 dni ci viac, prijemny relax, cestou z CM do BKK su zaujimave trebars lopburi ci Sukhothai

Markoff
azia.markoff.biz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí