Bangkog: jak uctít thajského krále

Bangkog: jak uctít thajského krále

Je Thajsko jen divadýlko pro turisty nebo má tato oblíbená turistická destinace skutečně něco do sebe? A proč Thajci každý večer přesně v šest stojí v pozoru?

Usednutím dědovi do loďky v Damnoek Saduak může časná ranní projížďka po plovoucím trhu začít. Ano, Floating Market, o kterém jsme doposud slyšeli jen samé špatné věci, nás může jen mile překvapit. Když teď, s odstupem, otevřu Honzův deník, potvrzuje se mi zaschlý a neotřesitelný dojem: thajské divadýlko pro turisty na kanálech lze oželet s klidným svědomím. Protože mě ale trápí svíravý pocit, že Thajsku, jako jediné zemi jihovýchodní Asie pořád dlužím písemnou zmínku, rozhodla jsem se ho zbavit jednou pro vždy.

Do Thajska poprvé přijíždíme s podezřením a opatrností, které v nás vypěstovala Indie. Čekali jsme chumly „friends“, nahánění a přemlouvání ke koupím. Podezřívali jsme Thajce, že nás budou chtít odřít, odrat, obelhat a oškubat. Nic takového se nepokrytě nestalo (pokrytě však ano).

Seven Eleven aneb jak přežít thajskou kuchyni

Thajci stojí ve frontách, poděkují a zjevně jsou příliš hrdí na to, aby někoho někam naháněli. Thajci provozují a využívají supermarkety a mají jeden zásadní poklad, který dokáže po měsích strávených na asijském kontinetu zachránit život. Jmenuje Seven Eleven. Cestování po siamském venkově může lahodně propálit trávicí trakt skrz na skrz, a tak 7/11 nabízí vděčnou příležitost zchladit ho hamburgrem, párkem v rohlíku nebo bez něj, nebeským jogurtem či kávou! Na první dobré pečivo se ovšem vyplatí počkat do Laosu. Velkým gastrospecifikem našeho působení v Thajsku, které nechci opomenout, je Triple čokoládové korneto a čerstvé porcované ovoce. Od babky za babku. Rambutan, lichi, mango, meloun, ananas… Všecičko všechno v malém igeliťáčku. A někdy i ve dvou.

Když se čas zastaví

Dvakrát denně se v celé zemi, která upřímně miluje svého krále, zastavuje čas. Proč? Jako projev respektu k hlavě státu a úcty k vlasti. Kvůli Bhumibolu Adulyadejovi a Thajskému království. Thajská hymna zazní z reproduktorů, zastavit stát, raz dva. Ráno v osm, večer v šest. Hold králi se vzdává i při návštěvě kina: po reklamách na Snickers a Coca Colu se osazenstvo hlediště vyšvihne ze svých sedaček a v pozoru sleduje ohraný videoklip o thajském monarchovi v brýlích a jeho rodině. Pak se může spokojeně vrátit k popkornu a Pirátům z Karibiku.

Bangkog turistický?

Nechápu lidi, kteří nemají rádi Bangkok. Tím myslím celé thajské hlavní město se svojí specifickou atmosférou, ne úchylnou ulici Khao San. Kupříkladu čínský trh patří mezi pozoruhodné bangkokské atrakce, kde se lidé rádi drží pospolu. S davem english fellas z Khao San, kde bydlí 95 % turistů, se tam dostanete říční mhd. Jízdou po Chao Phraya lze spatřit budhistické chrámy, lovící rybáře, trhovce, spousty troubících lodí i mrakodrapy. A co teprve královský palác! To je hotový zlatý zázrak!

Thajské chrámy spojuje jedna vlastnost: jsou více méně všechny stejné a nikdy je nespočítáte. Většinou jsou to věže, stupy, které činí wat do určité míry originálním a zapamatovatelným. Prvních dvacet jsme obdivovali, k dalším sto padesáti jsme se šli podívat a zbytek jsme jen tak registrovali. Doma přece taky nevlezem do každého kostela na náměstí. Ve všech stojí pozlacené obří sochy buddhy.  Někdy buddha leží, jindy stojí. Interiéry chrámů mají zvlášní kouzlo, které vytváří mix náboženské úcty k buddhovi, neuvěřitelné množství rozmanitých květin, aroma vonných tyčinek a všudypřítomný administrativní a jiný nepořádek. Stejně pozoruhodné, jako když Maoři na Zélandu chodí do banky v gumákách.

Bangkok poskytuje hlavně nekonečné možnosti k údivům. Bangkok žije sexem, turismem a obchodem. V dokonalé symbióze. Kromě prostitutek brázdí ulice beze studu transsexuálové, transvestité, ladyboys – mladí chlapci lehce převlečeni za dívky, a také spocení otylí muži z Evropy s mokrými koly a mladými thajskými společnicemi v podpaží. Všechny thajská společnost velkoryse toleruje. Pokud se vůbec dá mluvit o toleranci, když takový jev nikdo nepovažuje za nenormální.

Jen co člověk přestane vnímat pouliční vztahy, žasne nad pouliční nabídkou. Malé želvičky toužebně vylézající z lavorů, velké ropuchy na zádech s rozpáranými břichy, vyžehlené olihně na dva milimetry, obrovští švábi. to všechno k snědku, hned vedle obchodu s digitálními fotoaparáty.
Z těch míň atraktivních lokalit nelze nezmínit Khao San. Některým turistům se tu tak líbí, že z ní nevystrčí nos. Nic zpustlejšího neznám. Jedná se o turistické ghetto plné cetek, zamilovaných evropsko-thajských párů, bezpohlavních prostitutů, přemrštěných cen a zfalšovaných novinářských a studentských průkazů. V sezóně může být záhul najít nocleh a rozhodně se nevyplatí dlouho vybírat. Nám se napoprvé podařilo urvat pokoj v čistém hotelu, ovšem stěny někdo zapomněl vyzdít, a tak jsme strávili bezesnou noc v doprovodu hlasité hudby a opileckých projevů našich sousedů za kusem sádrokartonu. Tuhle noc poprvé za deset měsíců vytahujeme z batohů špunty do uší a zarážíme.

Ve spoustě levných hotýlků ale standardně překližkové příčky nedosahují ani stropu, o hygieně se příliš mluvit nedá a sociální zařízení jsou od pokoje na hony vzdáleny. Výborná příležitost k tomu začít nenávidět mladé izraelské výletníky. Kombinaci nejhlučnějšího národa na zeměkouli a dřevotřískové stěny dvacet čísel od stropu nezdolá ani ten nejhlouběji zaražený špunt ve zvukovodu. Když si to tak srovnám, Thajsko je neuvěřitelně otevřená a vstřícná země. A turisté ji trochu vykořisťují. Na druhou stranu Thajci se rozhodně nenechají vykořisťovat zadarmo.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

turista

a co, prosim, cekate, od mist primarne zamerenych na turisty, realitu doma take nebudete hledat v hospode U kalicha s radoby autentickou ceskou muzikou

Honza

Výbornej článek ,přesně takhle na mě zapůsobilo Thajsko po 4 měsíční pozemní cestě na východ ,Thajsko je prostě POHODA !!!

martin

Bangkok žije sexem? To jste tam jeli kvůli tomu, ne? ;o) Až na Khao San jsem se tam nikdy s ničím sexuálním nesetkal. Na Khao San nespí 95% turistů, tam by se ani nevešli, tam spí jen ochlastové co spí přes den a v noci se baví, ti rozumní spí raději v klidnějších ulicích a čtvrtích města, ale taky jsem si to tam napoprvé protrpěl, člověk má asi zkusit všechno… :o)

kittz

No, že by byl sex v Bangkoku jen na Khao San, to asi ne 🙂
Sexuální průmysl se nachází v úplně jiných čtvrtích, kolem Sukhumvit a Ratchadapisek road – desítky a stovky podniků různých typů pro cizince i thajce. Většina backpackerů tam nikdy nezavítá.

turista
kittz:

a ktere misto sexem nezije, mozna vatikan ve dne, svizne napsano, ale jsou to pocity, jednim z hlavnich problemu takovych clanku jiz vychazeji z toho, ze je napise zena, divka, ktera vetsinou nezustane nad veci, takze tu najdete vsechny stereotypy v podobe otylych stariku, nejlepe nemci, pritom jenom kdyz zustanete jenom na khao sanu, takovy typ, na rozdil od stihlych, pohlednych, mladych anglicanu, tam nema sanci, kdyz vyjdete dal muzete narazit na podnikatele, kteri to berou jako soucast svych obchodnich misi, a kdyz jeste dal, tak objevite mista, kterych je d aleko, daleko vic, a kam chodi jen thajci

autorka
turista:

mily turisto, at jsem se snazila sebevic, z tveho dloooooooooheho souveti jsem nepochopila, co jsi jim chtel rict. skoda. asi bych mela byt muz, abych se vymanila ze stereotypu, ze veta ci myslenka by mely mit hlavu a patu;-)

turista
autorka:

vtipna rekace, beru. Dobra myslenka je tato, obecne, s tim, ze existuji samozrejme vyjimky. Pokud se k dane tematice vyjadruje autorka, tak za a, zpravidla nema s timto svetem zadnou osobni, primou zkusenost
b, vetsinou se nedokaze oprostit od emoci,protoze ji dana situace urazi, osobne se ji dotyka, vadi ji, nebo proste podvedome thajky povazuje za potencialni konkurentky. Dobry priklad najdete v knize Patpong sister s. Autorka prichazi za novinarem, ktery pise o nocnich klubech, dnes pod jmenem baron bonk. Behem teto navstevy chce ziskat informace pro svoji knihu, vysledkem je, ze ho obvini ze sexismu, pohadaji se a ona se nedozvi nic. K vasi poznamce o tom, jak Bangkok zije sexem, jsem tedy navrhl toto vysvetleni jako jedno z moznych. dale jsem uvedl.ze Bangkok nezije sexem vice nez jakakoliv jina metropole. Jaka slova bychom si potom museli vyhradit pro centrum Prahy, nebo sporadany a skvele fungujici Singapur, ktery ma sve Orchard towers nasobne prekonavajici Khao san. Dale jsem uvedl, ze obraz sexualniho turisty, tak jak ho podava, otyly starik, zcel aneodpovida skutecnosti. Zejmena na Khao sanu, kde se takove typy nevyskytuji. Dale si dovolim podotknout, ze Thajci mozna cely tento stoleruji, ale to neznamena, ze by jim nevadil. Dale jsem pod otknul, ze tento svet pro turisty, je jenom malou casti ledovce, naprosta vetsina techto zarizeni je urcena thajcum. O jejich existenci vsak vetsina turistu nevi. V provincnim meste, kde jsem pusobil, spolecne s asi desiti dalsimi cizinci, staly tyto podniky hned v ulici vedle skole. Dale bych pripojil, ze Bangkok sexem nezije, ve smyslu, z e by na tom byla zalozena jeho existence. bangkok nebyl zalozen jako bordel pod otevrenym nebem a pokud si udrzite nejaky proporcni pohled ani se jim nestal. Sexem v tomto smyslu zije Pattaya a rozhodne pak vsechna mesta na thajsko malajske hranici.
Na azver jeste jednou dovolte ocenit vasi vtipnou odpoved a svizne napsany clanek, ktery otevira prostor k zajimAVE DISKUSI. rOZHHODNE SI vas pohled, zensky, na tento svet se za jmem prectu. Takze predchozi vety neberte tak osobne. Myslim, ze jsem tady jiz jednou Davidovi navrhoval, ze by hedvabna stezka mohla nejakym zpusobem ocenit ty autory, o jejichz clancich se hodne diskutuje. Jako navrh vam davam, aby tito autori a take autori, kteri vam vyrazne prispeji do vaseho on line pruvod ce meli nejaky podil ze zobrazene reklamy. Myslim, ze o necem podobnem uvazovalo youtube. takze autorko, mate slovo.

martin
kittz:

jasně že sex není jen na KS, ale nikde jinde jsem nepotkal někoho kdo by mi takové a související služby nabízel (odvoz do Patpong, apod.). Pokud člověk podobné služby v BKK vyhledává, tak se s ním samozřejmě setká častěji… ;o) Stejné je to s drogami.

Majko

Zaujimavy a putavym sposobom napisany material odzrkadlujuci i moje pocity z Bangkoku.
http://www.majko.sk

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí