Na mořském kajaku v Národním parku Mu Ko Ang Thong

Na mořském kajaku v Národním parku Mu Ko Ang Thong

Ano, Thajsko je vážně plné turistů. Ale naprostá většina z nich sem jezdí právě kvůli tomu, že země má opravdu co nabídnout – například také možnost všem těm turistům uniknout a Thajsko si užít v naprosté samotě, kterou nenaruší ani davy lidí v podstatě kousek od vás.

Fantastickým způsobem, jak relativně levně a bez davů poznat tropickou přírodu Thajska, je pobyt v národních parcích. A pokud si chcete o samotě užít moře a pláže, je naprosto nepřekonatelný mořský kajak.

V Thajsku žiji už několik let a na základě mnoha zkušeností mi jako naprosto optimální řešení přijde nafukovací kajak Gumotex Seawave, který je skladný, což velmi oceňuji při jeho dopravě, výborně přenosný, ve vodě stabilní i za velkých vln a silného větru a přitom je dostatečně rychlý. A navíc se mi do něj vejde vybavení na několikadenní cestu.

Mořský Národní park Mu Ko Ang Thong tvoří skupinka 42 vápencových ostrovů a ostrůvků, porostlých hustou vegetací a obklopených tyrkysovou vodou Thajského zálivu.

Rozkládá se poblíž ostrovů Ko Pha Ngan a Ko Samui a přestože právě z těchto velmi turistických ostrovů sem každý den míří stovky lidí na denní výlety, je kombinace ubytování v kempu přímo v národním parku společně s mořským kajakem jednoznačně dokonalá, neboť vám umožní se jim vyhnout.

Ostrůvky hlavní skupiny souostroví leží kousek od sebe, z kempu na ostrově Ko Wua Talap to je na severní ostrov Ko Nai Phut zhruba 10 km pádlování úžasnou scenerií mezi ostatními ostrovy, ostrůvky a skalisky, takže nejedete po otevřeném moři a není naprosto žádný problém si cestou udělat přestávky na opuštěných plážích.

Je ale dobré nezapomenout na příliv a odliv – ta fantastická pláž s bílým pískem může být za několik hodin dva metry pod hladinou. Pokud tedy plánujete zdržet se několik dní, vyplatí se mít tabulku přílivů a odlivů.

Jak tedy na to? Z pevniny naneštěstí žádná přímá loď do národního parku nejezdí a je tedy třeba jet trajektem do přístavu na Ko Samui. Z vedlejšího přístavu pořádají agentury jednodenní výlety a je možné s nimi domluvit návrat v jiný den. Po doplutí do ústředí národního parku si v kempu postavíte stan (nemusíte mít vlastní, dá se na místě pronajmout) a kromě několika málo turistů, kteří v kempu také stanují, můžete při troše plánování vidět další turisty až při odjezdu.

Nafoukněte loď a ostrůvky Národního parku Mu Ko Ang Thong můžete mít skoro jenom pro sebe.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: