REPORTÁŽ: Barevná thajská vesnická veselka s banánovníkem a whisky v hlavní roli

REPORTÁŽ: Barevná thajská vesnická veselka s banánovníkem a whisky v hlavní roli

Při pohledu do zrcadla ještě jednou upravuji svou sváteční košili. Venku už na mě troubí, vybíhám z domu a naskakuji do jednoho z aut v malé koloně. Jedeme podél leknínových jezer a já jsem trochu napnutý, jelikož nevím, co mě čeká. Je lednová sobota časně ráno, venku 30 stupňů. Jsem dnes pozván na svatbu kolegyně. Bude to pravá vesnická veselka v Thajsku, kde momentálně bydlím.

Požehnání mnichů

Se svítáním, ještě před našim příjezdem, přicházejí do dřevěného domku nevěsty první hosté – mniši z nedalekého chrámu.  Dávají požehnání svatebnímu páru, pronáší pozitivní mantry a modlitby za šťastný život. Na oplátku dostávají dary v podobě jídla a pití pro jejich chrám.

Okolo osmé se scházejí svatebčané a já jsem mezi nimi. „Asi zapomněli uklidit,” říkám si v duchu při pohledu na nepořádek okolo slavnostních tabulí. Na dvoře je na padesát stolů s bílými ubrusy a kolem nich se válí onošené páry bot a na pozadí míchačka a pytle s cementem. Vedle slavnostní brány zdobené květinami rozestavěná zídka. Thajcům to však nevadí, hlavně ať je zábava. A taky že je.

V obleku, nebo šatech Hello Kitty

„Všichni pozor, blíží se devátá,” ohlašuje moderátor. Podle pověry je to šťastná číslovka, tedy i ideální hodina na sezdání. Nepřetržitý proud hlasité hudby podivných rytmů a melodií náhle přerušují dělbuchy a petardy. Skrze stoly se line řada členů ženichovy rodiny a každý přináší dary. Tetička matraci, druhá banány a strýček rovnou celý banánovník. Novomanželé jej podle tradice musí zasadit, aby přinesl úrodu před narozením prvního dítěte. Nese ho ale strýček, který je již od rána značně posilněn thajskou whisky a nyní s ním tančí mezi stoly. Přicházející hosté jsou tak místo přivítání přetaženi přes hlavu banánovými listy.

„Hlavně si vem slavnostní a barevné oblečení,” kladla mi na srdce kamarádka. Pozoruji, že asi polovina návštěvníků opravdu dorazila v tradičních šatech a košilích, ale ta druhá zvolila ležérní trička, džíny a tenisky. Soutěž o nejodvážnější model dne u mě vyhrála sestra nevěsty. Ač také v letech na vdávání, dnes si oblékla šaty s nepřehlédnutelnou kočičkou Hello Kitty.

Jen co prošli hosté s dary a strýček s banánovíkem byl pacifikován, vidím z dálky přicházet ženicha. Mezi hosty míří k místu obřadu, když najednou se proti němu zvedá příbuzenstvo nevěsty a brání mu v cestě za jeho budoucí ženou. Někteří stuhou přehrazují uličku, jiní blokují celým svým tělem. Jelikož dnešní den je nevěsta hostitelkou, je jí věno odpuštěno. Naopak ženich musí prokázat, jak moc si váží své nastávající a vyplácí rodinné příslušníky. Až potom je mu umožněn průchod. Čím je blíže k místu oddání, tím napěchovanější obálky vytahuje. A to již ráno odevzdal nemalou částku rodičům nevěsty. Říkám si, že taková Thajka se docela prodraží. Později se ale dovídám, že věno je jen naoko. Novomanželé jej po svatbě dostávají od rodičů nazpět.

Tisícovky na hrudi

Začíná hlavní obřad a nevěsta s ženichem se setkávají před zlatým pódiem. On v bílém vojenském obleku, ona ve zlatém rouše a s dlouhými třpytivými náušnicemi. Hledí si do očí, poklekají za stolečky a tatínek jim klade na hlavu bílé věnce spojené stuhou na znamení soudržnosti. Oba si vyměňují prsteny. Udivuje mě, že zatímco u nás je toto nejočekávanější část obřadu, Thajci nevzrušeně sedí u stolů a hlavní pozornost věnují hostině, která mezitím přistála na jejich stolech. Dvorkem se rozvoněl čerstvý Pad Thai, mořské plody a spousta dalších extrémně pálivých specialit.

Cestovat po Thajsku se dá levně. Opravdu! Strávit 3 týdny v jižním Thajsku, přičemž většinu na turisticky „profláklém“ ostrově Phuket vypadá jako hodně „low end“. Přečtěte si o tom více v článku Víte, jak procestovat Thajsko za 120 USD?

Poté už přichází vrchol ceremonie, kdy se pár stane mužem a ženou. Hosté se šikují do zástupu, každý bere do rukou mušli s vodou a zatímco jim přeje štěstí v životě, polévá dlaně novomanželů. Největší úsměv od nich sklízí ti, kteří na hruď přišpendlují tisícové bankovky Bhatů, aby se jich držely peníze.

Zbytek obřadu si spousta hostů krátí popíjením whisky. Když se ještě před polednem rozhlédnu okolo sebe, všechny lahve jsou pryč. Ukazuje se, že tím také končí obřad a lidé se odebírají domů. Byl to krátký, ale intenzivní půlden.

Pokud máte také v plánu navštívit thajskou svatbu, pamatujte, že nemůžete přijít v černém oblečení – přinesli byste novomanželům smůlu. Každý se musí dostavit s obálkou a hotovostí a vhodit ji do kalichu mezi ženichem a nevěstou. Tím je hlavní úkol svatebčana splněn a může se plně oddat hodování a veselí. Ale hlavně pozor na strýčky s banánovníkem.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: