5 zajímavých faktů o nejnavštěvovanější turistické atrakci v Thajsku – královské Ayutthaye

5 zajímavých faktů o nejnavštěvovanější turistické atrakci v Thajsku – královské Ayutthaye

Nasedáme na rozvrzané staré kolo a vydáváme se do spletitých ulic dnes již poměrně moderně vypadajícího thajského městečka Ayutthaya. Těžko uvěřit, že mezi novými budovami a kvalitními silnicemi můžeme narazit až na 400 buddhistických klášterů.

Hlavy turistů jsou zalité prudkými slunečními paprsky, které občas proměňují prohlídku města v nesnesitelnou koupel ve vlastním potu. Místní jsou zapadlí v plastových židličkách a ukrytí ve stínu, který jim poskytují drobné přístřešky. Závistivě na ně koukáme a pomalu se šineme od chrámu k chrámu. Při procházce mezi památkami, ale velmi rychle zapomínáme na mučivé vedro a vžíváme se do dob siamského království.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

1. Čtyři století hlavním městem

Siam, Království Ayutthaya či Krung Tai. Pod všemi těmito názvy se skrývá thajské království, jež existovalo v letech 1351 až 1767. Právě centrem této říše se stalo město, v němž se nyní potíme na kole. Za ta čtyři století svého jedinečného postavení se Ayutthaya stala snad nejokázalejším a nejlépe prosperujícím městem celé tehdejší Asie. Mnozí dokonce tvrdí, že jí patřilo i světové prvenství. A čím skončila nepřerušená vláda celkem 33 králů? V onom nešťastném roce 1767 se po několikerých pokusech a dlouhém obléhání podařilo město dobýt Barmáncům.

Thajsko má bohatou historii, při jeho návštěvě můžete navštívit bezpočet chrámů. Jedním z nich je i Wat Rong Khun – chrám, který sestoupil z nebes.

2. Neoficiální symbol města? Buddha v kořenech

Jedním z nejznámějších chrámů je Wat Phra Mahathat, jehož první podoba se rýsovala už ve 14. století, a patřil tak mezi nejstarší chrámy v centru bývalého hlavního města. Ve zmiňovaném roce 1767 byl sice z velké části zničen, ale i přesto dnes přitahuje velkou pozornost turistů.

V kořenech jednoho z nádherných starých stromů v komplexu chrámu totiž najdete snad nejpopulárnější tvář Buddhy na světě. Jeho hlava zde byla kdysi ukryta téměř celá pod zemí, dnes ji strom svým růstem pomaličku vysouvá ven a ukazuje kolemjdoucím. Tvář ukrytá ve spletitých kořenech se dnes stala jakýmsi neoficiálním symbolem celého města.

3. 42 metrů dlouhý ležící Buddha

Chcete-li se pokochat sochařským uměním tehdejší thajské říše, vydejte se do trošku odlehlejší části města, konkrétně na místo bývalého chrámu Wat Lokaya Sutharam. Pod širým nebem tady leží 42 metrů dlouhý Buddha. A co dělá celý výjev ještě zajímavějším?

Nejde o zobrazení tolik oblíbeného okamžiku Buddhy vystupujícího do stavu osvícení, ale o znázornění okamžiku stonásobného zvětšení Buddhy při boji s démonem Rahu. Ze samotného chrámu, ale už najdete jen pár pozůstatků. I tady totiž Barmánci odvedli svou destruktivní práci.

TIP: Na poznání celého města rozhodně nestačí pouhý den, pokud chcete nasát atmosféru pořádně, vyhraďte si mnohem delší čas. Ne nadarmo patří Ayutthay do Světového dědictví UNESCO. Kolo se může zdát ve vedru náročné, ale vřele jej můžu doporučit k poznání města. Vyjde vás nejlevněji a bude jen na vás, kam si skřípavého kolegu nasměrujete.

4. Luxusní královský palác Wat Phra Si Sanphet ukrýval sochu Buddhy porytou 250 kily zlata

Projet všechny významné místní stavby nelze, ale rozvaliny královského paláce Wat Phra Si Sanphet nesmí uniknout nikomu. Původní královské sídlo se v dobách rozkvětu pyšnilo nejslavnější sochou Buddhy ve městě, stojící socha měřila celých 16 metrů a pokrývalo ji 250 kilo zlata. Po dobytí byla ovšem socha, stejně jako většina staveb, zničena. V první čtvrtině 20. století pak v komplexu proběhly rozsáhlé opravy, které dnes návštěvníkům dovolí přivonět k dávné slávě celé stavby.

5. Perlička na závěr? Všechny thajské dobroty na jednom místě

Kola parkujeme před hostelem a s přicházejícím večerem, a tedy i zacházejícím sluncem, konečně začínáme pociťovat hlad. Sympatický recepční nás nasměruje k nočnímu tržišti, místu, kde se jedna z hlavních ulic promění v noční jídelnu pod širým nebem nejen pro turisty, ale i pro místní.

Proplétáme se davem a testujeme ty nejrozmanitější dobroty. Grilované ryby, sushi, smažený hmyz, vafle, veškeré tropické ovoce od durianu po liči, rýži všeho druhu, nejrozmanitější sladkosti… Taková malá přehlídka thajských chutí, kde si vybere opravdu každý.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí