Covid, zdraví a bezpečnost

3. 1. THAJSKO ponechává v platnosti pouze Phuket sandbox, u ostatních destinací vyžaduje od všech cestovatelů karanténu zakončenou PCR testem.

30. 11. THAJSKO ruší povinnou karanténu zakončenou PCR testem. od 16. prosince. Nově stačí antigenní test na letišti. Nově tedy není nutná karanténa v rozsahu jedné noci v hotelu a nutná sjednaná doprava z letiště. Zůstává formulář, pojištění, test před cestou, očkování.

11. 10. THAJSKO od 1. listopadu zruší povinnou karanténu pro očkované turisty, ale jen ze zemí s nízkým rizikem nákazy. ČR na seznamu zatím není, ale v prosinci a lednu má být seznam rozšířen.

13. 9. THAJSKO plánuje od 1. října otevřít Bangkok a od půlky října se otevře dalších 21 destinací: Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phrae a Sukhothai, Bueng Kan, Nong Khai, Ubon Ratchathani a Udon Thani na severovýchodě; Kanchanaburi a Ratchaburi, Chanthaburi, Rayong a Trat, Ayutthaya, Nakhon Si Thammarat, Ranong, Satun, Songkhla a Trang. Přísné podmínky vstupu ale platí: vstup je pouze pro očkované cestovatele. Nutnost je 7-14 dní v karanténě a podstupování PCR testů

8. 9. Od 1. října chce Thajsko zpřístupnit očkovaným cestovatelům kromě Phuketu a Samui i Bangkok, Chiang Mai, Hua Hin a Pattayu, a to bez povinné 14 denní karantény.

17. 8. Thajsko rozšiřuje program Phuket Sandbox. Nově nemusí očkovaní turisté trávit celých 14 dní na ostrově Phuket. Musí tam být 7 dní a po negativním testu mohou vyrazit do vybraných destinací na dalších 7 dní. Ty lze strávit v Krabi, Phang-Nga, nebo Surat Thani.

7. 7. THAJSKO plánuje otevřít ostrov Ko Samui. Program Samui Plus bude spuštěn od 15. července. Na Ko Samui můžete letět pouze přímým mezinárodním letem nebo s tranzitem v Bangkoku s povolenou aerolinkou – tzn. Bangkok Airways. Prvních 7 dní musíte být ubytovaní v ALQ (Alternative Local Quarantine) hotelu. Seznam najdete zde. Po 7 dnech se můžete přestěhovat do hotelu v seznamu SHA Plus. Až čtvrtý až sedmý den je možné cestovat na vybraná místa na Ko Samui. Osmý až čtrnáctý den je možné cestovat kamkoliv na Ko Samui, Ko Phangan a Ko Tao. Patnáctý den můžete cestovat po Thajsku. Program se vztahuje jen na plně očkované cestovatele.

7. 6. Podle Thajského úřadu pro cestovní ruch (The Tourism Authority of Thailand) se 1. července uvolní restrikce a bude možné opět volně cestovat do Thajska za účely turismu – na ostrov Phuket. Bez karantény budou moct ostrov navštívit turisté s dokončeným očkováním. Další podmínkou je negativní PCR-test klasicky 72 hodin před odletem. Dále je nutné ubytovat se v úřadem schválených hotelech, resortech a guesthousech.

31. 5. PHUKET: Od 1. července se ostrov Phuket otevře pro očkované turisty. Ke vstupu bude mezinárodní cestující potřebovat kompletní očkování a rovněž negativní test, který je nutné podstoupit po příletu. Karanténa již nebude nutná. Pokud budou turisté chtít vycestovat mimo ostrov, půjde to až poté, co stráví 7 nocí na Phuketu.

12. 4. Vstup možný s PCR testem ne starším než 72 hodin. Plus povinná 14 denní karanténa pro všechny cestovatele (zatím i očkované) na vlastní náklady. Nutné vyplnit Certificate of Entry, nutné předložit negativní test, pas, pojištění zahrnující výlohy na léčbu Covid-19, rezervaci v certifikovaném hotelu, zpáteční letenku. Test při cestě zpět do ČR nená nutný. Tranzit je možný bez testu do 12 hodin a pouze přes letiště Suvarnabhumi v Bangkoku.

31. 3. THAJSKO od července zruší karanténu a veškerá omezení vstupu pro všechny zahraniční turisty očkované proti koronaviru. Až 70% populace ostrova Phuket bude v červenci totiž naočkováno. Postupně Thajsko plánuje otevřít i další ostrovy.

21.12.2020 Thajsko plánuje obnovení bezvízového vstupu pro turisty z ČR na 30 dní za těchto podmínek: negativní test (ne starší 72 hodin), 14-ti denní karanténa, potvrzení o místě karantény, tři testy během karantény. Od ledna může být karanténa zkrácena na 10 dní.

30.10.2020 Thajsko se začíná uvolňovat. Vstup mají povolen dlouhodobí návštěvníci, kteří zaplatí 90 dní ubytování, vstoupí do 14-ti denní karantény, a prokáží pojištění proti covidu na minimálně 100000 USD. Preferenci mají cestovatelé z málo rizikových zemí.

13.10.2020 Do 31.10.2020 je Thajsko uzavřené. Ačkoliv se mluví o otevření poloostrova Phuket, informace jsou zmatečné a s cestou do země pro rok 2020 se počítat nedá.

Bezpečnost

Thajsko je pro turisty velmi bezpečnou zemí, k případům napadení či okradení téměř vůbec nedochází. Velmi ojedinělým případům se dostane velké mezinárodní publicity, jež v mnoha případech zkresluje skutečnou situaci. Vzhledem k počtu turistů se dá říct, že takové případy jsou nesmírně vzácné a riziko je ve skutečnosti mnohem menší než kdekoli v Evropě či Severní Americe.

Velmi malé je také riziko okradení a krádeží, v restauracích a kavárnách můžete velmi běžně spatřit prázdný stolek, na kterém je odložený mobilní telefon, kabelka či notebook, jejichž majitel či majitelka je zrovna na toaletě; stejně tak uvidíte i řady zaparkovaných motorek se spoustou zavazadel a tašek.

Pozor na kapsáře je však třeba si dát na některých nočních tržnicích, krádežemi je proslulý zejména noční trh Pat Pong v Bangkoku.

Relativní riziko představuje silniční doprava s velkou nehodovostí, často si však zranění způsobí sami turisté neopatrnou jízdou na motorkách. Při jízdě na motorce ve dvojících si dávejte pozor na sestupování – je relativně často vidět západní dívky, jež mají na lýtku spáleninu od výfuku.

Velké opatrnosti je třeba dbát zejména v průběhu svátku Songkran a několik dní před a po něm, kdy Thajci cestují po celé zemi a k zábavě patří alkohol – počet smrtelných nehod se v těchto dnech více než zdvojnásobí.

Zdraví

Voda z kohoutku není nikde v Thajsku pitná, na pití si vždy kupujte vodu balenou, která je dostání prakticky všude. Led nabízený v restauracích do nápojů je vyroben z pitné vody, riziko však mohou představovat nádoby na led, ne led samotný.

V Thajsku existují státní nemocnice, jež podle oblasti bývají dobře vybavené (ve velkých městech; na venkově je jejich úroveň nižší), a nemocnice soukromé, jejichž hlavním cílem je vydělávání peněz. Mnohé z těchto soukromých nemocnic jsou na špičkové úrovni mezinárodního standardu s kvalitně vyškolenými lékaři, v jiných tomu tak bohužel není a není výjimkou, že různé závažné zákroky provádějí lidé bez příslušné kvalifikace.

V lékárnách je volně prodejné velké množství léků včetně těch, které jsou v ČR pouze na předpis.

Kromě lékáren prodávajících továrně vyráběná léčiva existují v mnoha městech tradiční čínské lékárny, kde je diagnóza stanovena na základě pulzu a léčebná směs může obsahovat rozličné přírodní produkty živočišného, rostlinného i nerostného původu včetně sušených částí či celých těl živočichů.

Přestože je Thajsko velmi civilizovaná země s relativně vysokým hygienickým standardem, jedná se o zemi ležící v tropech a tomu odpovídá riziko různých tropických onemocnění. Pro několikatýdenní pobyt stačí základní očkování, hlavně proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu – před cestou se vždy vyplatí navštívit příslušné zdravotní oddělení a nechat si očkování doporučit.

Je vhodné zvážit očkování proti vzteklině; riziko nepředstavují ani tak volně se potulující psi jako spíš psi, jejichž majitelé je nechají volně pobíhat a často bývají agresivní.

Závažné a stále větší riziko představuje malárie, neboť v celé oblasti jihovýchodní Asie je v posledních letech stále rozšířenější rezistence prvoků způsobujících malárii proti všem dostupným lékům. V Thajsku nejsou z tohoto důvodu antimalarika běžně dostupná.

Dalším velmi závažným onemocněním je horečka dengue, jejíž rozšíření několik let stoupá celosvětově a nejsou proti ni žádné specifické léky.

Nejlepší obranou proti komárům je prevence, používání repelentů ve dne i v noci (malaričtí komáři jsou aktivní za soumraku a za úsvitu, komáři přenášející horečku dengue potom přes den); pokud v oknech nejsou sítě proti hmyzu nebo spíte venku, používejte moskytiéru.

Riziko může do určité míry představovat jídlo a pití, běžné cestovatelské průjmy postihnou určité procento turistů, většinou však mají lehčí průběh a tělo se s nimi relativně brzy vypořádá; v závažnějších případech je třeba vyhledat lékařskou pomoc a zahájit vhodnou léčbu.

Dobrým vodítkem při výběru správné restaurace je počet místních hostů v místním podniku, což může být i obyčejný stánek na ulici, naopak počet turistů v čistě turistické restauraci žádným vodítkem a ukazatelem kvality není.

Aktualizaci online průvodce vypracoval Jan Styblík.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: