BANGKOK: Průvodce pro první cestu do thajského hlavního města

BANGKOK: Průvodce pro první cestu do thajského hlavního města

Osvědčené informace o ubytování, dopravě, stravování i tipy na výlety! Jedete-li do Bangkoku, nezapomeňte si přečíst našeho průvodce městem!

Příjezd a doprava

PŘÍJEZD DO MĚSTA:

Bangkok zajišťuje svou  LETECKOU DOPRAVNÍ OBSLUŽNOST:

  1. I. Z/na nového mezinárodního letiště, které má oficiální název Suvarnabhumi airport a řadí se k nejrušnějším letištím v Asii. Jméno Suvarnabhumi znamená „Zlatá země“. Letiště se nachází ve vzdálenosti 30 km východně od Bangkoku.

V případě, že na letišti pouze využíváte tranzitu, čekají Vás kromě standardního vybavení letiště i připojení na internet zdarma, „Travelers‘ Lounge“ – možnost sprchování za poplatek,
vyhrazené kuřácké prostory a duty free shops 24 hodin denně.

Tranzit mezi terminály:

Pravidelná kyvadlová doprava, tzv. shuttle bus provozuje letiště zdarma. Spojení mezi odbavovacím teminálem pro, centrem pronájmu vozů a veřejným dopravním centrem s autobusovým terminálem.

Doprava z letiště do Bangkoku:

První z možností jak se centra z letiště dostat je využití tzv. City line, což je nadzemní rychlodráha. Odjíždí každých 15 minut. Cena jízdného z letiště se pohybuje od 15 do 45 THB podle délky jízdy. Platí se v automatech kovovými mincemi. Vlak zastavuje na 8 zastávkách a cesta trvá 30 minut.

Druhou možností je tzv. Express link, který odjíždí každých 30 minut a cesta do centra Bangkoku trvá 15 minut. Cena jízdného je cca 150 THB.

Míříte-li do batůžkářské oblasti Khao San Road, určitě využijte tzv. Airport Expres Bus (označený AE 1 – AE 4) zastavuje v 1. patře u východu 8. Jízdné se platí ve stánku na zastávce před výstupem z haly. Autobusy jezdí mezi  5:00 – 23:00. Směry Khao San, Sukumvit, Silom, a Hua Lamphong. Cesta se může protáhnout v závislosti na dopravní situaci, jízdné je cca 150 THB.

Taxi jezdí podle taxametru plus příplatek 50 THB a mýtné. Taxi můžete chytit i ve  4. patře, kde se točí taxi, které právě někoho přivezli.

Přilétnout můžete také vnitrostátním letem na současné letiště Don Muang, které je využíváno jen pro vnitrostátní lety, situováno je severně od centra Bangkoku.

Doprava z/na letiště:

Letištní autobus, jezdí mezi 05:00-01:00 (A1 Silom, A2 Khao San Rd/Phetchaburi Rd, A3 Thonglor). Počítejte s cca 100 THB.

Nejlevnější je městský autobus, je ale nutné počítat s velkým počtem přestupů, než se dostanete na kýžené místo ubytování. Z terminálu č.1 směrem napravo asi 100 m po hlavní ulici je autobusová zastávka.

Jak na Khao San Road? Bus č. 29 odsud jede na Mo Chit, dále pak pokračuje přímo na vlakové nádraží. Ze stanice Mo Chit jede bus č. 3 přímo na Khao San (cca 45 minut, podle provozu

Z vnitrostátního letiště Don Muang můžete jet i vlakem (zastávka je naproti letišti), dostanete se odsud na vlakové nádraží Hualamphong station nebo v opačném směru do Ayutthaye.

Do Bangkoku můžete přijet i vlakem na hlavní vlakové nádraží Hualamphong, které je poměrně blízko města. Dojíždějí sem vlaky jak ze severu, tak z jihu země, ale například i z Malajsie.  V jeho okolí je dostatek ubytovacích kapacit.

Přijíždíte-li autobusem z jihu, vaši konečnou bude Southern Bus Teminal. Linky ze severu končí na Northern Terminal, z východu na Eastern Terminal. Nejlepším způsobem jak se z těchto terminálů dostat do centra je použít tzv. Skytrain a pak dle koncové stanice přesednout na městský autobus nebo na lodní taxi po řece Chao Phraya.

MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA

Nejběžnějším dopravním prostředkem v Bangkoku jsou autobusy, taxíky, tuk-tuky a lodní taxi.

Autobusy se liší svou vybaveností. Jejich použití zabere sice dost času, ale čím dříve zvládnete pochopení jejich tras, tím dříve začnete šetřit peníze a dostanete se po městě úplně všude. Ty s klimatizací jsou o něco dražší.

Lodní taxi je výbornou volbou pro poznávání Bangkoku. Jízdné vám rozhodně neudělá, stejně jako městské autobusy, díru do peněženky. Počítejte s položkou 10 – 20 TBH za jízdu.  Město bylo totiž původně vybudováno na kanálech a tepnou všeho dění je řeka Chao Praya, která je i dopravní páteří města.  Na každé mapě najdete označená přístaviště. Lodě jezdí pravidelně a jsou označeny barevně podle počtu zastávek, které vykonávají. Jízdně lze zakoupit přímo v přístavišti nebo spěcháte-li  na palubě lodi.

Tyto lodě doplňují i přívozy, které přepravují cestující ze břehu na břeh.

Taxi, které chytnete úplně všude do tří minut není právě tou nejlevnější volbou. Je třeba smlouvat a dohodnout se na smluvní ceně nebo ceně vyplývající z taxametru.

Tuk-tuky je určitě nutné vyzkoušet. Jezdí za předem dohodnutou cenu a zážitek z chaotické asijské metropole vám jistě umocní. Vždyť právě od bangkokských řidičů tuk-tuků jsme se naučili pít energetické nápoje … smlouvejte, smlouvejte!

Nadzemní dráha BTS Skytrain byla zprovozněna v roce 1999. Je mnohem rychlejší než autobusy, čistší, klimatizovanější, ale zase jezdí jen někde. Při delším pobytu lze u prodejních automatů koupit předplatní kartu na den za 160 THB. Jednotlivé jízdné začíná na 15 – 40 THB dle denní doby. V každém hostelu obdržíte mapku, kudy Skytrain vede.

Orientace

Thajci ho znají pod jménem Krung Thep Maha Nakhon nebo zjednodušeně Krung Thep. Město zaujímá 1 568 km² v deltě řeky Chayo Praya ve středním Thajsku a žije zde více než 8 milionů obyvatel, což je 12,6% všech obyvatel země. Přes 14 milionů lidí (22,2%) žijících v okolí metropolitní oblasti Bangkoku, dělá Bangkok světovým velkoměstem.

Bangkok, stejně jako všechny metropole světa, je směskou lidí a nálad závislých nejen na denní době. Bangkok je městem na jedné straně okázalých náboženských staveb a klidu, které přinášejí, na druhé straně místem té nejhrubší neřesti v podobě nevázaného nočního života nabízejícího snad všechny sexuální úchylky, co na světě existují.

Většina turistů okamžitě po příjezdu zamíří do oblasti Banghlamphu, které je vyhlášeným centrem cestovatelů. Nejdete tu proto to nejlevnější ubytování ve městě. Srdcem Banglamphu je ulice Khao San, které je legendárním cestovatelským ghettem, kde stále ještě žije Bob Marley, pivo teče proudem a stánky přetékají rádoby etnickým zbožím. Oblast je také v blízkosti pamětihodností královského paláce, Watu Po, Národního muzea nebo Golden Mount.

K nejbarvitějším a nejtypičtějším asijským čtvrtím patří Chinatown (Čínská čtvrť), která je nedaleko vlakového nádraží Hualamphong Station. Je zde pár levných hotýlků.

Střed města tvoří Siam Square a Ploenchit Road, což je změť obchůdků a restaurací, stejně jako moderních nákupních center.

Překročení řeky na západní břeh se dostanete do oblasti Thonburi, kde kdysi Bangkok vyrůstal. Tato část je v současnosti místem klidných procházek po nejstarších místech města.

Je zde velmi pestrá architektura od chudých chatrčí až po okázalé rezidence.

Místem paláce Vimanmek, Watu Benjamabophit  a ZOO je rozlehlá a okázalá čtvrť Dusit. Je královským městem od doby vlády Rámy V.

Místem legendárního víkendového trhu je čtvrť Chatuchak na severu města.

Mezi východním koncem ulice Silom a Suriwong najdete vykřičenou čtvrť Patpong, sexuální Disneyworld Thajska.  Lze zde shlédnout kromě vyhlášených go-go barů i obchody se zbožím veškeré kvality.

Bangkok má relativně mírnou kriminalitu, ve srovnání s městskými protějšky po celém světě. Dopravní nehody jsou hlavní nebezpečí, zatímco přírodní katastrofy jsou vzácné. Ačkoliv hrozba nebezpečí je v Bangkoku poměrně nízká, lidé si musí dávat pozor na kapsáře a podvody s kreditními kartami.

Kde se najíst

Říká se, že polovina populace Thajska vaří pro tu druhou polovinu. Jídlo je vynikající, nezávadné a hlavně rozmanité. Nebojte se „ jíst na ulici“.

Dobrou volbou jsou restaurace, kde stojí jídlo přes 100 THB – volte Curry nebo Pad Thai, smažené nudle nebo rýži.

V obchodních centrech volte bufety, které nabízejí dobré a levné jídlo, kolem 80 THB

Na ulici jsou ceny nejlevnější, volte smažené nudle nebo rýži. Od věci není ani zkusit smažené kuře, saranče nebo švába.  Cena kolem 30 THB.

Velice důležitým místem pro nákup potravin je v Thajsku řetězec obchodů 7/11, který má otevřeno nonstop. Dostanete zde ranní kávu, hygienické potřeby, stejně jako instantní polévku nebo čerstvý croissant. Pivo je zde nejlevnější.

Kde se ubytovat

Nejlevnější ubytování najdete v oblasti Khao San Road ve čtvrti Banghlamphu, kam míří většina batůžkářů. Ubytování zde najdete od 250 TBH za pokoj. Dejte pozor, čím blíže je pokoj centra dění, tím méně se vyspíte.

Několik batůžkářských hotýlků najdete i v oblasti Čínské čtvrti, které nemají ale valnou úroveň, ubytovává se zde mnoho Thajců.

V oblasti Siam Square se levné hotýlky soustředí kolem ulice Soi Kasemsan 1.

Noční život

Nejvyhlášenějšími místy neřesti v Bangkoku je Patpong, mezi turisty asi nejznámější.  Nachází se zde mnoho go-go barů, slečen u tyče a míst, kde si můžete dát drahé pivo. Soi Cowboy a Nana Plaza jsou ulice podél kterých jsou desítky go-go barů.

Příjemnější zábavu nabízejí music bary v oblasti Soi Langsuan nebo Sarasin Road.

Diskotéky pořádají vyhlášené noční kluby, jejichž seznam dostanete v každém hostelu. Většina lepších hotelů pořádá i své vlastní diskotéky.

Dobrým poznáním tradic je shlédnutí kulturní vystoupení thajského tance a tradiční hudby, které jsou proložené ukázkami bojového umění. Doporučen je Baan Thai na Sukhumvit Road nebo lak Muang Shrine za Grand Palace.

Na stadionu Lumphini nebo Rajdamnoen lze zažít i zápas thajského boxu. Lístek koupíte už od 200 THB.

Nakupování

Bangkok je město, kde se dobře nakupuje. Je vyhlášen prodejem hedvábí, drahých kamenů i nejnovější módy.

V centru města kolem Siam Centre je mnoho nákupních center s módními butiky, obchody, ale třeba i knihkupectvími.

Vyhlášené jsou i barevné trhy v oblasti Čínské čtvrti nebo květinový trh Pak Khlong Talak. Ovšem nejvyhlášenějším trhem v Bangkoku, je víkendový trh Chatuchak, kde seženete rukodělné výrobky, tradiční textil a hodnotné suvenýry z celého Thajska.

Hitem mezi cestovateli je nechat si ušít v Bangkoku šaty na míru. Materiál zde není drahý a práce je hotova do druhého dne.

V Bangkoku, stejně jako v celé Asii, seženete padělky všech výrobků všech značek. V oblasti kolem Khao San Road či Patpongu zkrátka seženete cokoli.

Služby

Lékařská péče:

Cestovatelům je pro běžné ošetření doporučována Travim Bangkok Medical Centre na ulici Soi hitlom nebo soukromá Bumrungrad Hospital na ulici Soi.

Bangkok má 42 veřejných nemocnic, 5 univerzitních nemocnic, 98 soukromých nemocnic a 4 063 registrovaných klinik. Do nemocnic v Bangkoku jezdí mnoho cizinců kvůli levnějším službám. Odhaduje se, že v roce 2011 navštívilo Bangkok 200 000 zdravotních turistů. Máte-li potřebu jakékoli plastické operace, volte jednoznačně Bangkok!

Hygienické potřeby včetně léků je možné dostat v obchodech několika západních řetězců.

Policie:

Linka 191, anglicky mluvící úředník pro komunikace s turisty je na lince 1699

Turistické informace:

Státní informační centrálou je TAT (Tourism Authority of Thailand).  Lepší je však komunikovat s recepčními na hotelech či prodejci v jednotlivých cestovních kancelářích.

Internet, nejčastěji už wi-fi, je dnes v Asií již samozřejmostí na každém hotele, restauraci či kavárně.

Co vidět

V Bangkoku se nachází neuvěřitelné množství chrámů. Uvádí se, že jich zde nalezneme kolem 500. Pokud se rozhodnete pro návštěvu nějakého chrámu, pamatujte vždy na slušné a vhodné oblečení. Do některých chrámů vás bez toho ani nevpustí.

Velký palác – často nazývaný jako Královský palác, je obrovská stavba, která se nachází v ulici Thanon Na Phra Lan. Stavba paláce začala roku 1782. Až do roku 1946 zde měla sídlo královská rodina. Celý komplex je obehnán vysokou bílou zdí a je rozdělen do několika částí. Součástí paláce je i chrám Wat Phra Kaeo, kde se nachází smaragdová soška Buddhy. Areál je otevřen denně od 8:30 do 15:30. Vstupné je 250 THB (včetně vstupenky na Vimanmek Royal Mansion).

Wat Arun – chrám úsvitu a patří mezi nejznámější památky Thajska. Jeho historie sahá minimálně do 17. století. Je umístěn na západním břehu řeky Chao Phraya ve čtvrti Yai. Dominantou chrámu je pak 82 metrů vysoká věž, ze které je krásný výhled na celou čtvrť. Chrám je otevřen pro veřejnost denně od 8:30 do 17:30. Vstupné je 30 THB pro cizince.

Wat Pho – založen v 16. století a tím se stává nejstarším chrámem v Thajsku. Největší atrakcí je zajisté obrovská 46 metrů dlouhá a 15 metrů vysoká socha ležícího Buddhy, znázorňující umírajícího Buddhu v pozici, kdy dosáhl nirvány. Otevírací doba je od 8:30 do 18:00 a vstupné je 50 THB.

Čínská čtvrť se nachází v jedné z nejstarších oblastí Bangkoku. Zavítejte, pokud chcete poznat čínskou kulturu naplno a vychutnejte si tu nezapomenutelnou atmosféru.

Nejdelší ulice na světě – Sukhumit Road a patří mezi nejmodernější oblasti v Bangkoku. Délka ulice je úctyhodných 400 km a táhne se podél východního pobřeží Thajska. Prochází přímořským letoviskem Pattayou a končí v provincii Trat u hranic s Kambodžou.

Hotel Oriental, jehož historie sahá až do roku 1876. Hotel získal několikrát po sobě titul nejlepšího hotelu světa.

Výlety do okolí

Ayutthaya je jedním z výletů, které musíte z Bangkoku podniknout. Bývala v době největšího thajského rozkvětu centrem s velkým množstvím chrámů. Dnes je tato oblast ruin místem klidných procházek. Leží 80 km severně od Bangkoku a je snadno dosažitelná vlakem z nádraží Hualamphong.Cena jízdného cca 30 THB.

Damnoen Saduak a plovoucí trhy. Každé ráno zde probíhají trhy s veškerým možným zbožím, které je přepravováno na primitivních bárkách. Hlavním fotogenickým cílem je kanál Talat Khlong Ton Kem. Můžete si i lodičku pronajmout a projet se přímo mezi prodávajícími.

Kanchanaburi a most přes řeku Kwai. Nejrychlejší způsob jak se dostat na barmské hranice, kde se  toto legendární místo 2. světové války nachází je pozeptat se na Khao san Road v některé cestovní agentuře a koupit si výlet jako balíček. Máte-li času nazbyt, vyrazte na západ na několik dní z vlakového nádraží Bangkok Noi.

Bang Kwang – Západ ho zná jako Hotel Bangkok. Patří mezi nejhorší vězení na světě, a pokud se zde ocitnete, znamená to, že zde budete více jak 25 let. V posledních letech se počet vězňů téměř ztrojnásobil, protože vláda tvrdě zakročila proti obchodníkům s drogami. Ve vězení si nyní odpykává trest 8 000 trestanců, což je dvakrát více, než je jeho původní kapacita. Vězení nalezneme v provincii Nonthaburi u břehu řeky Chao Phraya asi 11 km severně od centra Bangkoku.

Kultura a svátky

Cestovatelům jsou doporučovány svátky Songkhran v dubnu, který je považován za nejveselejší thajský svátek. Při oslavách thajského Nového roku se lidé na ulicích polévají vodou.

V květnu je pak největší buddhistický svátek připomínající narození, osvícení a smrt Buddhy. Pěkný je večerní procesí nasvícené svíčkami.

V listopadu je patrně největší chrámová pouť v Thajsku, která se odehrává v okolí Golden Mount.

Zajímavost na závěr

Celý název hlavního města Thajska je nejdelším na světě:

Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit

Což se dá do angličtiny přeložit takto:

The city of angels, the great city, the eternal jewel city, the impregnable city of God Indra, the grand capital of the world endowed with nine precious gems, the happy city, abounding in an enormous Royal Palace that resembles the heavenly abode where reigns the reincarnated god, a city given by Indra and built by Vishnukam

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Lucas

Hoj, zdravim all!
To ja jezdim za 44 THB tak, ze od vychodu c.8 vlevo dole jezdi FREE BUS na nejake odlehle bus nadrazi asi 10 km od letiste, jezdi s nim hlavne personal. Tam na bus 155 a reknu, ze jedu na Kaosan. Na prestup me vyzvou a pokracuju 171 a vystoupim 300m od KR…

Jan

Diky, super clanek.

Jana

Díky za článek, v říjnu se chystáme poprvé do Thajska, tak nám něco z tho určitě využijem. Mám jen jeden dotaz. Je lepší si už nějakou částku vyměnit na THB na letišti a jízdenky na bus platit v jejich měně či s dolary nebude problém a vyjde to na stejnou částku? díky

Pavla

Ahoj, chystáte se někdo do thajska(únor- březen 2016)? Jsme čtyři absolutně nepolíbený – pravděpodobně budem batůžkáři:) a bylo by dobré spolčit síly s více dobrodruhy.

David
Pavla:

Ahoj Pavlo,
budu v Thajsku od 11. 2. do 8. 3., ale mám ubytování na celou dobu v Bangkoku s tím, že budu vyrážet na výlety s návratem na byt. Pokud budete zrovna v Bangkoku, rád se sejdu, jedu solo. Kdyžtak piš na [email protected] 🙂

Michal
Pavla:

Ahoj Pavlo, kdy tam budete? Plánuj návštěvu ve stejném trermínu. Budu přímo v Bangkoku. Pokud byste se chtěli sejít, klidně se ozv na email: vasamichal@gmail,com

Zuzana

Ahoj, budeme v Bangkoku s manželem od 4.3.-6.3., jsme též nováčci v cestování. Rádi bychom uvítali nějakou pomoc. Prosím, když budete někdo chtít se sejít, tak se ozvěte.
[email protected]
Díky!

P|avel Hovorka

Paní Svitáková, letiště Don Muang je letiště mezinárodní, létá se odtud i do mnoha zemí jihovýchodní Asie – Vietnam, Indonezie, Laos, Čína atd…

Šárka

Ahoj, budeme v Bangkoku od 17.2.-19.2. Máme ubytování ve Staré části města. Stále nevím, jak se tam z letiště dostat, jestli busem, City line a pak taxíkem? Můžete mi poradit?

martin

dakujem za clanok, vyborny text

Radka

Ahoj, není náhodou nejdelší ulicí Yonge street táhnoucí se z Toronta na sever?

Anežka

Děkuji za užitečné informace před plánovanou idividuální návštěvou BKK 2017. Anežka

Tomik SunSki
Anežka:

Co tě konkrétně zajímá? Pisni kdyžtak na email [email protected] .)

Stanislava

Kolik času potřebuju k dopravě taxikem z khao San na letiště Don Mueng? V pátek ráno kolem 5-6 hodiny, děkuji

David

Za 14 dnů vyrážím již po x-té do Thajska. Tentokrát klasický okruh Bangkok, Koh Samui, Koh Phangan, Ko Tao a zpět Bangkok. Jako vždy se neskutečně těším.

anna klempsrova

dobry den chtela bich touto cestou najít nakou praci z zahraníčí.. doufam ze ta cesta bude zadarmo a chtela bich jet ze svím pritelem dekuji a prosim o vetší visvetlenost moc tomu nerozumím

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: