Netradiční Srí Lanka s adrenalinovým nádechem!

Netradiční Srí Lanka s adrenalinovým nádechem!

Srí Lanka je zemí, která nabízí spoustu zážitků včetně těch adrenalinových. Nemáme teď na mysli jízdu autobusem, kdy se řidiči často honí a předjíždějí na evropské poměry až nebezpečně, ale zážitky jiného druhu, jako je jízda na slonech, na kajaku, let balónem nebo rafting na řece v údolí, které si vybrali filmaři pro scény v oscarovém snímku Most přes řeku Kwai.

Na raftu po řece Kwai

Z natáčení slavného britsko-amerického válečného filmu Davida Leana z roku 1957 už toho na místě moc nezbylo, nicméně nádherné scenérie na řece Kelani, které ve filmu hrají významnou roli, zde najdete stále. Do oblasti Kithulgala na západě Srí Lanky, kde se natáčely scény filmu včetně známé exploze mostu, se v současné době jezdí hodně za raftingem. Na milovníky vodních sportů zde čeká sjíždění řeky s nádhernou kulisou deštného pralesa, rozmanitou ptačí říší a bujnou přírodou.

Četnost a obtížnost přejezdů přes peřeje pokaždé závisí na počasí a aktuálním stavu vody. Instruktoři, kteří vždy s raftaři jedou, poradí jak s technikou, tak s vybavením na raftu, na kterém musí jet minimálně dvě osoby a maximálně šest lidí. Každý dostane záchrannou vestu a helmu. Není třeba si lámat hlavu se speciálním oblečením, stačí plavky a tričko a samozřejmě suché věci na převlečení. A pak už jen pozorovat a všemi smysly vnímat přibližně hodinovou jízdu.

Po schodech na magmatickou zátku sopky

Spoustu adrenalinových příležitostí nabízí oblast Sigiriya, která je turisty navštěvovaná zejména díky památce UNESCO, tzv. Lví skále – na vrcholu 200 metrů vysoké magmatické zátky dávno zerodované sopky bylo v 5. století postaveno starodávné královské sídlo. Po schodištích s galeriemi je možné vystoupat až ke zbytkům terasovitého palácového komplexu na vrcholu skály a pokochat se výhledem. Prohlédnout si můžete také nástěnné malby a bývalé vodní královské zahrady.

Pokud se chystáte na Srí Lanku a zatím nevíte, jak si cestu naplánovat, inspirujte se například tipy na dvoutýdenní okruh po zajímavostech jižní poloviny ostrova.


V balónu nad sídla králů

Trochu jiný pohled z výšky nad oblastí Sigiriya s někdejšími královskými městy nabízí dvouhodinový let balónem. Do koše se vejde až dvanáct cestujících, kteří si však musí brzy ráno přivstat. Odlétá se s východem slunce, což znamená, že na snídani už jsou všichni zase zpátky v hotelu, avšak bohatší o jedinečné pohledy na probouzející se zalesněnou krajinu, místní vesničky a nedaleké jezero s hejny vodních ptáků.

Na kajaku džunglí

Kdo nemá rád výšky, může si naopak dopřát tichou plavbu v kajaku po zdejších říčkách mezi lotosy a objevovat z vody flóru i faunu včetně vodních varanů. Skupinka kajakářů doprovázená průvodcem může být jakkoliv velká. V lodi jedou vždy dva lidé a cestu zvládne i začátečník, který nikdy předtím v kajaku neseděl.

Projížďka na sloním hřbetě

Mimořádným zážitkem je jízda na slonovi. Vlastnit slona a provozovat jízdy na něm je v oblasti Sigiriya seriózní byznys – každý majitel zvířete musí mít speciální licenci a o slona dobře pečovat, krmit ho, sprchovat ho hadicí a chodit se s ním koupat do řeky či jezera, jinak by mohl o licenci rychle přijít. Kontroly jsou časté a přísné, takže každý si to dobře rozmyslí, nehledě na to, že slon stojí tolik co autobus, takže se nejedná o žádnou levnou záležitost. Sloni žijí v zajetí, přičemž každý má svého vůdce, tzv. mahuta, který se o něj stará, důvěrně ho zná a v podstatě k němu má partnerský vztah, podobně jako rodič ke svému dítěti.

Turisté nastupují na slona na speciálních místech, kdy je dobré mít pevné boty (nebo jet bosky) i dobře připevněné pokrývky hlavy, aby během cesty neuletěly. Na speciální cestovní zahrádku se vejdou až čtyři lidé, kteří mohou slona při pětačtyřicetiminutové procházce kolem jezera krmit banány nebo zeleninou, například dýněmi nebo okurkami. Můžete si tedy být téměř jistí, že slon bude mít často chobot nahoru – nikoliv z pouhé radosti, ale v očekávání lahůdek. Ty má rád a navíc si nechá v průběhu cesty pasažéry sednout až za krk. Někdy se se všemi rovnou vykoupe a své pasažéry odmění vodní sprchou. Je to opravdu výjimečný zážitek, na který se nezapomíná!

Nechte se odlákat z nekonečných pláží Indického oceánu a vydejte se do vnitrozemí Srí Lanky za jedinečnými zážitky, která tato rozmanitá země nabízí. Rozhodně nebudete litovat!

Věra Staňková, novinářka a publicistka, scénáristka, organizátorka. Vystudovala Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy, deset let pracovala v médiích, zejména v České  televizi a Českém rozhlase, poté rozšířila svoje aktivity o oblast PR a komunikace pod značkou Keswick Partners Communication. K jejím celoživotním zálibám patří cestování, k srdečním záležitostem pak země východní Afriky jako Keňa, Madagaskar a Zanzibar, kde se věnuje i dobročinným projektům.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí