Ambalongoda: Příběh masek a slavnost úplňku

Ambalongoda: Příběh masek a slavnost úplňku

Ambalongodu jsem poprvé spatřil přes zamžené sklo motorové rikšy. Z nebe podebraného jako monokl se spouštěly liány vody. V odraze dveří se můj obličej zjevil jako barvami rozpitá maska. Jihozápad Srí Lanky se ocital v sevření prudkého monzunu.

Rodinná dílna

Když déšť asi po hodině polevil, vydal jsem se směrem k cíli, kvůli kterému jsem do Ambalangody vážil cestu. Již po staletí se zde vyřezávají a kolorují masky, jejichž „výrobní tajemství“ se předává z generace na generaci. Masky, které nejsou jen povrchním  turistickým artiklem, ale naopak hlubokou součástí  „srílanské“ kultury. Malou rodinnou dílnu nacházím na samém konci vesnice. U vstupu se mě hbitě ujímá stařešina Aresha. Když zjistí, že jeho masky nechci koupit, jeho tvář se stáhne emocí rozladění. „Rád bych se ale o nich dozvěděl něco bližšího,“ zkouším rozptýlit jeho zklamání. Nakonec snad Areshu o svém zájmu přesvědčím, protože mě nejen provede dílnou, ale seznámí i se svou širší rodinou, která s ním sdílí rodný dům.

Úplňková slavnost Perahera

Vesnice Sinegama už to odpoledne praskala ve švech. Ze slavného buddhistického centra Kandy se sem totiž přestěhovala „úplňková slavnost“ Perahera. Vedle tanečních škol, které se sjely z celé země a shromažďovaly se kolem chrámu, se srotil i obrovský špalír diváků, který již stačil ucpat hlavní příjezdovou cestu.

Podvečer začalo slavnostní defilé všech myslitelných barev, kultur a pohybů, které jen dokáže život vytvořit. Vedle tradičních tanců a masek z Ambalangody se promenovaly i ty, které mají vztah k hinduismu, jako opičí král Hanuman.
Atmosféra večera  houstla. Z brány se vyvalili první sloni. Vyšlehly plameny  a dav se stal neudržitelným. To vše připomínalo jeden obrovský květ, který  se na  zpomalených záběrech National Geographic Channel nalévá až k prasknutí a pak vybuchuje v ohnivých gejzírech až do samého rozednění…

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Bohacek Zdenek

Masky s cedroveho dreva. Muzete prosim napsat, kde na Sri Lance berou cedrove drevo?
Bezne tam roste balsa.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí