Pár tipů, jak zkombinovat Srí Lanku a Maledivy

Pár tipů, jak zkombinovat Srí Lanku a Maledivy

Jste milovníky poznávání a zároveň oceníte krásy moře a hezké pláže? Pokud je to tak, napadlo vás zkombinovat Srí Lanku a Maledivy? Ptáte se, proč je to dobrý nápad? Odpovědi najdete na následujících řádcích…

Efektivně využít cestu do Asie

Začneme trochu při zemi – a to ekonomicky… Kombinace Malediv a Srí Lanky šetří čas a peníze. Během jedné cesty do Asie dovoluje zažít velmi různorodou dovolenou s návštěvou prvotřídních míst.

Úspora spočívá v následujícím: řada leteckých společností umožňuje nakoupit letenku “open jaw” takže z Prahy letíte do Kolomba a do Prahy se vracíte z Male. Přelet z Kolomba do Male trvá cca hodinu a 20 min a letenka stojí necelých 4.000 Kč. Nejprve tedy můžete absolvovat cestování po Srí Lance a pak jednoduše přeletět na Maledivy, odkud se vracíte rovnou do Prahy.

Takové naplánování cesty vám umožní zažít dvě velmi odlišné země. A velmi zajímavým způsobem spojit plnohodnotné poznávání s velmi kvalitním odpočinkem v top světové destinaci na závěr.

Za málo peněz hodně muziky

Proč má smysl spojovat právě tyto dvě země? Odpověď zní jednoduše. Srí Lanka nabízí velmi dobré prostředí pro rozmanitou poznávací cestu. Naleznete zde řadu přírodních památek – Národní parky, hory, velryby, čajové plantáže – kulturních památek – budhistické a hinduistické chrámy, památky z koloniálních dob, ale i z časů prvních království Srí Lanky – a můžete zažít asijský kolorit tuk tuků, jídelen s “rice and curry”, barvitých tržišť atp. Maledivy pak poskytnou velmi odlišnou zkušenost. Nabídnou pomalé tempo ostrovní země a dovolí okusit život na malém ostrůvku. Zdejší šnorchlování je skutečně v celosvětovém měřítku jedinečné, a pokud jen trochu milujete pláže a moře, místní prostředí vás opravdu okouzlí.

Kombinace Malediv a Srí Lanky vám tak umožní nejprve plnohodnotně cestovat v exotické Asii a pak plnohodnotně odpočívat. Srí Lanka je zajímavá i tím, že sice umožňuje zažít Asijský kolorit, ale zdejší infrastruktura je daleko rozvinutější nežli třeba v sousední Indii. Pokud si tedy potrpíte na určitý standart nebo chcete cestovat s dětmi, může být tato kombinace zajímavou volbou.

Srí Lanka – druhá “malá Asie”

Srí Lanka se vyznačuje i tím, že na relativně malé rozloze naleznete velkou rozmanitost. Cejlon je velikostí srovnatelný s Českou republikou. Z vlastní zkušenosti mohu nejvíce doporučit národní parky – a to Wilpattu, které není přelidněné jako NP Yala – a kde můžete zažít velmi čistou přírodu a potkat i hodně zvěře. Dalším doporučením by byla návštěva severu Srí Lanky, která je zatím ne-turistická, takže zde můžete poznat Srí Lanku jaká byla dříve, a navštívit i řadu památek. Posledním tipem by byla cesta vlakem v horách mezi čajovými plantážemi. I když byste jeli s CK, nenechte si tento zážitek ujít. 2. nebo 3. třída vám umožní okusit místní kulturu a výhledy z vlaku jsou skutečně parádní.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Srí Lanka nejsou Maledivy

Mnoho lidí si myslí, že pláže a moře na Srí Lance jsou podobné jako na Maledivách. Pozor to je velký omyl. Na Srí Lance, zejména na západním pobřeží, jsou velké vlny. I proto je Cejlon rájem surfařů, ale pokud se budete chtít vykoupat, můžete být pěkně zklamaní. No a jestli toužíte po bělostném písku tak ten na Srí Lance také nenajdete. Pokud byste si přeci jen přáli zůstat na Srí Lance a chtěli zažít hezkou pláž – určitou možnost skýtá východní pobřeží a to oblast kolem města Trincomalle. Zdejší moře je klidnější a ostrov “Pigeon Island” je snad jediné místo, kde si na Srí lance i slušně zašnorchlujete.

No a Maledivy? Často říkám, že k propagaci této země netřeba úpravy ve fotoshopu. Zdejší pláže a moře SKUTEČNĚ vypadají jako na pohlednici. Pokud jste fanoušky spíše aktivní dovolené 11 hodin letu z Prahy, za návštěvu této země určitě nestojí – v tom souhlasím! Ale pokud už budete na Srí Lance, je 80 minutový přelet skvělý způsob, jak tuto velmi specifickou zemi navštívit.

Maledivy?

Co od Maledivy očekávat? Za prvé cestu si můžete naplánovat tak, že po 10-16 dnech na Srí Lance můžete strávit 3-5 nocí na Maledivách. To naprosto stačí a uděláte si tak krásnou tečku za poznávací cestou.

Způsoby, jak zažít Maledivy, jsou v zásadě dva. Pokud jste ochotni si připlatit, určitě stojí za zvážení využití služeb některého z resortů – postačí úroveň 3*. Tato varianta vám zajistí, že se v čase na Maledivách nebudete muset o nic starat, budete bydlet přímo na pláži a budete snad jen šnorchlovat a moci se koupat v moři, které má celoročně mezi 28 – 30 °C. Velkou výhodou resortů je to, že v nich potkáte skutečně minimum dalších lidí. Takže vám umožní “vypnout” i tímto způsobem. Resorty je určitě lepší rezervovat přes CK než přes servery Booking.com apod. Cestovní kanceláře vám totiž nabídnou lepší cenu.

Pokud upřednostňujete nižší náklady a setkání s místní kulturou, dá se využít některého z místních ostrovů, na kterých rostou “guest housy” jako houby po dešti. Cenově se dostanete na nesrovnatelně nižší peníze nežli u resortů, i když zážitek bude jiný. Lokální ostrovy mají vždy jen určitou vymezenou část ostrova, kde se dá koupat, platí na nich omezení na konzumaci alkoholu apod. S tím je třeba počítat. Malou komplikací může být, že dopravu na lokální ostrov z Male si musíte sami zařídit. Poslední dobou to však už není problém, jelikož jízdní řády trajektů se dají snadno najít na internetu a trajekty jezdí na mnoho zajímavých ostrovů každý den. (Tedy kromě pátku, kdy se na Maledivách nepracuje). Místními ostrovy, které lze doporučit, jsou Gulhi, Rasdhoo nebo Tulusdhoo. Je lepší se vyhnout ostrovu Mafushi, který již začíná být celkem turistický.

Pokud jste tedy fanoušky poznávání a odpočinku – kombinace Srí Lanky a Malediv určitě stojí za zamyšlení. Jedná se o možnost zažít ještě neturistická místa, autentickou Asii, skvělé moře a velkou rozmanitost během jedné cesty. Na cestu do těchto zemí bych nejvíce doporučil měsíc duben, kdy máte ještě stabilní počasí v na Srí Lance i Maledivách, ale již začíná turistická “mimo-sezóna”, což znamená méně turistů a na Maledivách o dost nižší ceny.

Zkušenosti čtenářů

František Bernold

Dobrý den máme zájem o kombinovaný zájezd poznávací Srí Lanka + Maledivy cca 4 dny, plná penze v resortu, Nejlíp asi se začínalo také s relaxem u moře na Srí lance
kontakt [email protected], 603 583 835
děkuji

Denisa

Mě by sobně stačili ty Maledivy :DD Porotže, když se podívám na cenu každého toho zájezdu, např. tady, tak si říkám, že budu ráda, když vypaltím už jenom ten jeden 🙂 Ale jinak máte dost inspirující článek 🙂

Marketa Sychrová

Dobrý den,měla bych zájem o kombinaci Srilanky cca 8 dní a 4 noci na Maledivách 3* stačí,polopenze,koncem roku, děkuji,můžete mi poslat na [email protected] nabídky

P.
Marketa Sychrová:

To musíte napsat do CK. Tady je cestovatelský web.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí