Údolí Manangu pod Annapurnou

Údolí Manangu pod Annapurnou

Po pěti dnech namáhavé chůze proti proudu řeky Marsyangdi jsme se konečně ocitli v krajině Něšangů. Úzký skalnatý kaňon se rozevřel do rozložitého údolí. Himalájské vrcholky nám nabídly fantastické pohledy na své mohutné ledovce. Jsme v království bohaté kultury, kde každý měsíc je možné zastihnout místní obyvatele ve víru slavnostních festivalů. Vítejte v Manangu.

Himalájské království Nepálu nejsou jen velkolepé výhledy na vrcholky hor, ale také nádherná místa, zajímavá kultura a příjemní lidé. Kouzlo Nepálu není možné minout. Nepál nabízí jedno z nejrozmanitějších a nejexotičtějších dobrodružství na Zemi. Z nejvyšších hor světa se dostanete během pár hodin do neproniknutelné džungle.

Destination Manang

Horská vesnička Manang vždy byla a bude hlavním průchozím bodem mnoha vysokohorských turistů. Nezisková skupina mladých pracovníků „Manang Youth Society“ nedávno nastartovala projekt „Destination Manang“ za účelem zlepšení životní úrovně všech obyvatelů Manangu. Tento projekt je celoroční oslava nádherného koutu dlouhého himalájského údolí podél horního toku řeky Marsyangdi. Snahou je do hloubky představit bohatou místní kulturu a poskytnout co nejvíce informací přicházejícím návštěvníkům.

Osmitisícové pohoří Annapurna a vysoké vrcholky Pisangu a Čulu [Chulu] obklopují oblast Manangu. Údolí se rokládá od 3 000 m do 8 000 m a dosáhne se pětidenní chůzí z Besi Saharu. Oblast statečně odolává inženýrům a námezdním dělníkům před dokončením horské silnice až do Manangu a na většině míst člověk stále kráčí po krásných lesních vysokohorských pěšinách, které jsou udržovány kopyty nákladních poníků dovážejících do oblasti nezbytné zboží. Nejkrásnější jsou však vedlejší horské cesty mimo hlavní trasu ostatních trekařů a obchodníků.

Volání Něšangů

S nádhernou horskou scenérií, jarními květy a krásnými jezery kolem je oblast Manangu stvořená pro několikadenní zastávku. Vyskytuje se zde celkem 13 vesniček s 9 000 obyvateli, kteří byli a jsou i nadále velmi dobrými obchodníky nazývající se Něšangové [Nyeshang]. Byli to pravděpodobně tibeto-burmští lidé, kteří sledovali tradici nomádů, a usadili se zde v horském údolí Manangu. V tu dobu začali pěstovat především pohanku, pšenici, oves a kukuřici. Chovali ovce a jaky hlavně pro mléko a maso a využívali je také jako nákladní zvířata pro převoz zboží z údolí do okolního světa. Lidé zde stále žijí stejným způsobem, mají zachovanou kulturu a uctívají své tradice. Jezdecké závody na koních, lukostřelecké soutěže a další formy tradic z jiných oblastí již vymizely.

Turismus však přináší do oblasti stále vyšší možnosti a dává naději místním lidem na lepší živobytí. A právě na kontrolu udržitelného turistického ruchu se zaměřuje program „Destination Manang“. Události během celého roku poskytují mnoho zábavy a dobrodružství. Program je rozdělen na základě kouzla jednotlivých měsíců.

Rozložení festivalů během roku

Leden – březen: je období, kdy je údolí poktyto hustým sněhem, což je vhodná chvíle pro pozorování sněžného leoparda či modrých ovcí v přírodě. Během března začíná tát sníh a lámové připravují první festivaly a duchovní motlidby – púdži.

Duben – květen: je připraven hostit lukostřelecký festival „Metha“. Během těchto oslav si především pánové dokazují svou obratnost a vzpomínají tak na své předky, kteří se živili lovem. Kolem 10. dubna se pořádá „Manang Marathon“ ve spolupráci s francouzskou Himalájskou společností závodníků.

Červen – srpen: Zatímco většina nepálské půdy je vymývána monzunovými dešti, manangské údolí je schováno v deštném stínu a je znatelně sušší. Toto dny jsou dny tance, hodování a mnoha náboženských ceremonií. V červenci se připravují koňské závody „Grand Yartung“ v 6-ti vesnicích horního Manangu a konají se během různých dní. Připravuje se také „Heli trek“, který zavede účastníky do nově otevřených oblastí Nar a Phu.

Září – říjen: Toto období je ideální pro nadšené cyklisty. Kolem 24. září se koná závod „Nyeshang Mountain Bike Competition“. V říjnu se zde koná mnoho horolezeckých aktivit na menších panenských vrcholech, které byly nedávno pro lezce zpřístupněny vládou. Nepálská horská asociace instruktorů spolu se zkušenými šerpy a lezci zde budou konat kurzy pro pokročilé i začínající horolezce. Tyto měsíce jsou také nejlepší pro horskou turistiku a výlety do okolí. Nejčastější je trek kolem Annapurny a kratší výlety jsou například k jezeru Tiličo [Tilicho], k jeskyni Milarepa nebo k okolním gompám (buddhistickým klášterům).

Listopad – prosinec: Zimu oživí festival Badhe, což je směsice her, zvuků a barev. Jedná se o dramatickou hru vyprávějící příběh dvou znepřátelených bratrů. Jakmile přijde zima, většina obyvatel Manangu sestupuje do nížin, aby se vyhnuli nízkým teplotám. Zůstává jen málo lidí, kteří se starají o své jednoduché domečky ze dřeva a kamení a mají tak mnoho času na své návštěvníky. Během chladné zimy se můžete dozvědět mnoho o lidech z Manangu formou nekonečných příběhů vyprávěných okolo rozpálených kamen.

Pro mlsné jazyky

Po naší pětidenní chůzi z Besi Saharu jsme byli přesyceni jednotnou nabídkou chudých jídelníčků, a tak nám připadaly nápisy „fresh bakery“ jako ze snu. Za výlohou se v sedm hodin ráno leskly čerstvě upečené čokoládové loupáky, jablkové záviny či skořicové rolky. Cítili jsme se tu jako doma.

Další informace: www.destinationmanang.com

Převzato z http://www.setkanicestovatelu.cz

Zkušenosti čtenářů

Marushka.

Udolie Manangu bolo nieco neskutocne. Uplne ina planeta. Drsny zivot, ludia rozhadzujuci hnoj z kosov holymi rukami, deti s kolajnicami sopla z nosa, supy…
Rec je chudobna.. http://marushkaphoto.blogspot.no/2015/11/strecha-sveta.html
Ad.Mlsne jazycky.. 🙂 Ano, projekt „german bakeries“ sme ocenili aj my, opakovane. Skoda ale, ze nepostavali koncept na niecom lokalnom. Na ceste okolo Annapurny som napriklad striehol na slany masala caj, a nepodarilo sa mi. Tak aspon ze dal bhat a momo boli vsade ;).
Dal bhat power twenty four hour, no toilet no shower! „.

Justinián

Byl jsem tam letos v listopadu s jednou cestovkou. Ve vyšších polohách večer kosa, že jsme málem vimřeli, nedivím se místním, že jdou odtamtud pryč. Na noc jsme zůstali u jedné místní rodiny, nespal skoro nikdo, páč jsme se propovídali téměř až do rána, i když některé příběhy byly trochu creepy. 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí