Dostala jsem požehnání od královny Nepálu

Dostala jsem požehnání od královny Nepálu

Přestože Nepál v současnosti trpí mnoha politickými problémy, má královská rodina stále mnoho příznivců. Hinduisté věří, že král je žijícím vtělením boha Višnua. Na této víře je z velké části založena existence dědičné hinduistické monarchie.

Během jednoho z největších náboženských svátků Dasain se nedostupný královský palác otevře i pro obyčejné Nepálce. Za přísných bezpečnostních opatření pak král i královna rozdávají tzv. tikka – červenou tečku na čelo značící královské požehnání.

Konstituční monarchie?

V roce 1990 vyhlásil tehdejší král Biréndra ústavu jako reakci na mohutné demonstrace v ulicích Káthmándú a Nepál se stal konstituční monarchií. Nově zvolená vláda jakož i mnoho dalších v průběhu dalších deseti let však nedokázaly prosadit žádné podstatné změny, které se od nich očekávaly. Politické strany se navíc zdiskreditovaly korupčními aférami.

V roce 2001 podle oficiální zprávy korunní princ a následník trůnu Dípéndra v opilosti vystřílel velkou část královské rodiny včetně svých rodičů. Údajně kvůli jejich nesouhlasu s výběrem nevěsty. Nakonec obrátil zbraň i proti sobě. Co se však skutečně v královském paláci stalo, zůstane navždy zahaleno tajemstvím. Každopádně samotní Nepálci, které jsme potkali na treku kolem Annapurny oficiální verzi nevěří. Mnozí mají nadále vystavenou fotku zavražděné královské rodiny. Na téma „Kdo zavraždil krále a proč“ se odmítali bavit. Na trůn byl po krvavém masakru dosazen mladší bratr zavražděného krále, nynější král Gyanendra Bir Bikram Shah Devi.

Současný král není mezi Nepálci již tolik oblíbený jako jeho bratr Biréndra. Ve srovnání s ním učinil mnoho nepopuláních kroků a na jaře roku 2005 dokonce rozpustil občany zvolený parlament. Tím se konstituční monarchie v podstatě stala monarchií absolutní s neomezenou vládou panovníka. Takovéto kroky jen nahrávají snahám čím dál tím lépe vyzbrojených Maoistů, kteří již od roku 1996 vedou s vládou Nepálu partyzánskou válku s cílem založení komunistické republiky.

Dasain – svátek při kterém se život zastaví

Dasain je jedním z nejdůležitějších nepálských svátků. Oslavuje vítězství bohyně Durgy nad zlem a lidé se v celé zemi radují z jejího úspěchu. Je to doba vhodná k návštěvě příbuzných a k vykonání krvavé obětiny bohyni Durga. Po celé zemi je podříznuto mnoho býčků, kozlíků, hus a kohoutů. Banky, úřady i většina soukromých obchodů je během Dasainu zavřená. Svátek vrcholí desátý den, kdy královská rodina uděluje poddaným požehnání ve formě tikka. Během tohoto dne je zavřeno  i mnoho turistických restaurací a obchůdků se suvenýry. Ačkoli nám Dasain zkomplikoval odjezd na vytoužený trek kolem Annapurny, přinesl nám i několik zajímavých zážitků.

Nejširší nabídku průvodců a map Nepálu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jak získat tikka od královské rodiny

Tikka je šťastné znamení uprostřed čela z červeného nebo jinak barevného prášku. Členové královské rodiny jej udělují jednou ročně v rámci festivalu Dasain každému příchozímu. Tentokrát dlouho očekávané datum připadlo na 12. října 2005. Přestože se královský palác pro veřejnost otevřel až v 17h večer, začali se poddaní shromažïovat před vstupní branou už od brzkého rána. V oddělených řadách stáli muži, ženy a sádhuové – svatí muži. Kolem 15h byl zástup zájemců o tikka již tak mohutný, že dopravu v širokém okolí královského paláce musela usměrňovat policie a armáda. Zhruba v 17h byly do královského paláce vpuštěny ženy. Cizinci neměli oddělený přístup ke královské rodině a jediný způsob jak vidět krále Nepálu bylo zařadit se do fronty čekajících žen. Opustila jsem tedy svého partnera a začala se tlačit v ženském zástupu kupředu.

Za branou následovala důkladná osobní prohlídka jakož i detailní kontrola zavazadel. Mezi striktně zakázané předměty patřil bohužel i fotoaparát. Našeho nepostradatelného digitálního fotoaparátu jsem se ale nechtěla vzdát, a tak jsem dlouze vyjednávala kompromis. Ochranka mi ponechá kameru a já jim odevzdám pouze baterie. I když jsem musela své důvody vysvětlovat několika kontrolám, nakonec jsem dosáhla svého a mohla si digitál ponechat.

Dlouhá řada žen se pomalu blížila k paláci. Trvalo však ještě více než hodinu, než královna začala udělovat tikka „obyčejným lidem“ a naše fronta se konečně začala zkracovat. Před palácem jsem viděla sedět krále, který uděloval tikka dlouhé řadě privilegovaných mužů v krásných oblecích. Naše fronta končila v malé přijímací místnosti uvnitř paláce a tikka nám udělovala královna Nepálu. Po jedné jsme přistupovaly k jejímu stolku a s rukama sepnutýma k tradičnímu nepálskému pozdravu jsme se mírně sklonily ke královně. S červenou tečkou na čele jsem opuštěla královský palác zhruba v půl sedmé večer. A za pár dní jsem si koupila svou fotografii s nepálskou královnou, jejím veličenstvem Komal Rajya Laxmi Devi Shah.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: