REDAKCE NA CESTÁCH: V Kyrgyzstánu mě překvapilo, že není tak zahlcen turisty, jak jsem si myslela, říká šéfredaktorka Katka Smolová

REDAKCE NA CESTÁCH: V Kyrgyzstánu mě překvapilo, že není tak zahlcen turisty, jak jsem si myslela, říká šéfredaktorka Katka Smolová

Střední Asie stále čeká na turistický boom, zejména mezi Čechy se ale například Kyrgyzstán stává velmi oblíbenou destinací. Proč? Nepotřebujete víza, letenky jsou levné a krásnější hory by člověk pohledal. Šéfredaktorka HedvabnaStezka.cz Katka Smolová Kyrgyzstán letos v létě procestovala a vy si můžete přečíst, jak se jí tam líbilo.

Proč ses vydala právě do Kyrgyzstánu?

Mám vždycky na svém cestovatelském seznamu pár zemí, u nichž mám pocit, že jejich návštěva tak trochu „hoří“. Tím myslím, že se daná země hodně rychle mění a stává se stále více turisticky oblíbenou. Letos jsem takhle chtěla stihnout Barmu a právě Kyrgyzstán. Nakonec mě nejvíce překvapilo, že s tím počtem turistů to v Kyrgyzstánu není zase až tak žhavé. Mimo hlavní trasy je jich stále poskromnu a není těžké cestu naplánovat tak, že budete hodně času trávit s místními prakticky nezasaženými turistickým ruchem. A nesmím zapomenout, že jsem se tam vydala taky hlavně kvůli horám. V Kyrgyzstánu jsou dokonale majestátné, plné ledovců a divokých zpěněných říček.

Jak dlouho sis na to vyhradila? Kolik času doporučuješ na prozkoumání této oblasti?

Kyrgyzstánu jsem v létě věnovala skoro měsíc a stejně to bylo málo. Na nějaké pořádné toulání v horách s těžkým batohem na zádech a škemráním o nocleh ve vzdálených jurtách bych doporučila co nejdelší čas a hlavně se nelimitovat dny. Tady se vám prostě snadno stane, že zabloudíte nebo narazíte na nepřekonatelný rozvodněný brod a všechny vaše plány jdou k šípku. Přesné termíny odletů pak můžou být pořádnou komplikací. Na nějaké základní poznání tedy měsíc vystačí, ale jestli chcete jít do hloubky, jak místních lidských duší, tak vysokých hor, snažte se vyšetřit mnohem více času. Na druhou stranu Kyrgyzstán není daleko a ceny letenek jsou přívětivé, proto se vyplatí vydat se sem třeba i jen na jeden trek.

Na jaké cenové a kvalitativní úrovni jsou zde služby? Jaká je domluva s místními?

Jako všude v Asii je i tady dost levně a několika týdenní dovolená ve Střední Asii vás rozhodně nezruinuje. Najíst se dá za pár peněz, ubytovat se můžete u místních lidí a i doprava, včetně letecké, je finančně přijatelná. Na druhou stranu nečekejte kdovíjaký luxus – maršrutky jsou pro dlouhé cesty dost nepohodlné, levné ubytování má suchý záchod na dvorku a vegetariáni a vegani budou těžko hledat vhodnou stravu. Pořád se tady ještě zachovala hodně příjemná atmosféra a místní z vás budou mít radost a atrakci – samozřejmě spíš v malých a zapadlejších vesničkách.

Které místo tě nejvíc zaujalo?

Vyhlídli jsme jeden hodně hezký trek na jihu země nedaleko Batkenu v „Asijské Patagonii“. Vychází se z malé vesničky Ozgerjuš a je potřeba se připravit na fakt, že po cestě může vyvstat hned několik problémů s broděním řek. Nicméně garantuji, že tady moc turistů nepotkáte. Na týden i více se můžete ztratit v horách, kempovat, přijímat pozvání od místních na čaj a chleba s džemem a občas se možná zapovídat se zbloudilými dobrodruhy. Budete překonávat sedla přes čtyři tisíce a kochat se zasněženými vrcholky hor. Připravte se na dotěrné krávy, agresivní psy a místní, kteří vás budou moc prosit, abyste jim věnovali své sluneční brýle. Drobnou nevýhodou je, že do této oblasti už budete potřebovat speciální povolení.

Máš nějaký osobní tip, co v dané oblasti rozhodně nevynechat?

Nejprve se nám moc nechtělo k jezeru Sonkul, které je považované za hodně turistické místo. V průběhu cesty jsem si ale zvrtla kotník, takže jsme hledali alternativy k náročnému pobytu v horách. Vydat se na koni k jezeru Sonkul byl nakonec jeden z nejhezčích zážitků! Skvěle tady funguje ekoturismus – místní pasoucí v létě stáda v horách provozují i jurty pro turisty, a tak se v průběhu několikadenního putování podíváte do opravdové jurty, dáte si tradiční jídlo a podpoříte místní obyvatele. Zároveň vůbec nebudete mít pocit, že se jedná jen o atrakci pro turisty.

Kateřina Smolová vystudovala žurnalistiku a mediální studia. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezení, vysokohorská turistika a jízda na horském kole. Po první cestě do Indie si zamilovala Asii a ještě by se do ní ráda mnohokrát vrátila. Má ráda země s vysokými horami, milými lidmi a neobjevenými místy. Už více než dva roky pracuje jako redaktorka portálu HedvabnaStezka.cz, čímž se ji podařilo spojit volný čas a zaměstnání v jedno.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí