Zapomenutý východní Írán: z Mashhadu provincií Khorasan

Zapomenutý východní Írán: z Mashhadu provincií Khorasan

Jedna z těch vzácných oblastí světa, kde i dnes můžete „objevovat“, je provincie Khorasan v severovýchodním Íránu. V historii byla součástí bohatých a mocných říší, ale dnes je to zapomenutá část i tak málo známé země. Skvostné mešity, tajemné hrobky, zapomenuté hrady a karavanseraje tu překvapí v každém městečku.

Původně jedna velká provincie Khorasan (Chorásán), zabírající velkou část severovýchodního Íránu, byla rozdělena v roce 2004 na tři – Jižní, Severní a mezi nimi ležící Razavi Khorasan. Zejména v Jižním a Razavi Khorasanu je mnoho velice zajímavých míst, o kterých se nedočtete v žádném průvodci, a téměř jistě zde nepotkáte žádného cizince. Při návštěvě Íránu se určitě alespoň na chvíli odchylte od obvyklé trasy. Nebudete litovat. Právě Razavi Khorasan je jednou z vhodných odboček z vyšlapaných cest.

Zde jsou tři tipy z Razavi Khorasanu při cestě z hlavního města regionu, Mashhadu (Mašhadu), k afghánské hranici. Můžete ale pokračovat stejně zajímavým a neznámým Jižním Khorasanem a přes poušť do Yazdu nebo Zahedanu v jihovýchodním Íránu. Mashhad samotný si rozhodně také zaslouží návštěvu, podobně jako blízký a mnohem menší Neishabur.

Městečko Torbat-e Heydarieh leží 140 km jižně od Mashhadu na poměrně frekventované silnici vedoucí až do JV části země. Nachází se zde Emamzade Qotbeddin Heydar, hrobka súfijského derviše z Buchary, který zemřel v roce 1608. Hned vedle přiléhá opravený Tabasi Karavanseraj. Z leteckého snímku města, který je k vidění ve zdejším muzeu, je zřejmé, že ve městě jsou nejméně další tři velké karavanseraje. Najdete tu i velké hrobky, poměrně výstavnou mešitu a historické hamamy. Vesničané, kteří sem přijíždí prodat svou úrodu, zpestřují dav na ulici. Mnozí z nich jsou v turbanech nebo beranicích (ano, i v létě) a dlouhých plnovousech.

Nejširší nabídku průvodců a map Íránu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Cesta z Torbat-e Heydarieh doTorbat-e Jam (165 km) vede širokým vyprahlým údolím. Míjené vesnice jsou velmi chudé a velmi tradiční. I při stopadesátikilometrové rychlosti jsou vidět rozvaliny velkých historických staveb. Celá oblast by určitě stála za bližší prozkoumání.

Torbat-e Jam je malé městečko s jedním velkým důvodem k návštěvě, kterým je Mausoleum Sheikh Ahmad Jami. Je to vlastně komplex několika mešit, z nichž každá je z jiného období. Sheikh Ahmad Jami byl muslimský mystický básník, jehož hrob pod velkým nízkým pistaciovým stromem je na prvním nádvoří. Hned za ním se monumentálně tyčí nádherně zdobený portál. Vpravo od něj lze dveřmi projít do dalších prostor, nádvoří a mešit. Část z nich ale bývá zavřená.

Třetí malé město, které mohu doporučit, je Taybad ležící jen 10km od afghánských hranic. Za vidění zde stojí další monumentální stavba, Molana Masjid, postavená na počest sufijského mystika z 14. století Sheykha Zeyn ad-Dina (podle jiných je to ale hrobka Abubakra Taibadi). Tato klasická stavba s monumentálním portálem zdobeným modrými kachličkami, ornamenty a kaligrafiemi, je bohužel neudržovaná, zarostlá trávou a chátrající.

Zkušenosti čtenářů

I.Hirmanova - Mondlova

Dobrý večer, jezdila jsem na prázdniny do Vimperka – Skláře, jezdil jste tam též s rodinou Vašeho otce, máte bratra Zdeňka, Pavla – sestru Bohunku a Bohouše. Váš otec bydlel v chalupě po paní A. Mondlové – moje babička, ke které jsem jezdila na prázdniny a kamarádila s Bohunkou. Pokud jste to Vy, byla bych ráda, kdyby jste se mi ozval, nebo alespoň napsal. Ráda bych se s Vámi sešla a zavzpomínala na staré časy. Jinak jsem mluvila s Jardou Hrabětem a ten mi slíbil, že mi vše zjistí. Zatím Vám děkuji, pokud se ozvete, budu se těšit na odpověď od Vás. Přeji příjemný a pohodový večer Ilon Hirmanová

Dobrý den, bohužel to já nebudu. Omlouvám se, ale je to mílka.

Přesto přeji krásný den.

Jana

Včera jste u nás ve Vraném nad Vltavou měl velmi hezkou přednášku. Jetě jednou děkuji.
Jana J.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí