Život zlaté íránské mládeže: luxusní vily, ledabylé šátky dívek i speciální klub na Instagramu

Život zlaté íránské mládeže: luxusní vily, ledabylé šátky dívek i speciální klub na Instagramu

Život v Teheránu je krásný i složitý zároveň. Ač jsou morální zásada striktně vyžadovány, bohatá mládež obdivuje západní styl života. Za zdmi svých vil tak můžou žít západním životem v zemi, která západní život neuznává.

Severní Teherán je už od padesátých let minulého století tou částí města, ve které sídlí místní elita. Luxusní vily, drahé restaurace a znárodněné královské paláce se skrývají na úpatí vysokého pohoří Elborz. Platany ověnčené cesty se napojují na horská údolí, brázděná potoky, anebo ústí do rozsáhlých parků, stoupajících vzhůru.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Íránci milují hory a vycházky a chodníky pro turisty jsou osvětlené i v noci. Řada mladých Íránců se proto vydává do hor a do parků právě v podvečer. Na západ slunce vyjdou na vyhlídku a za tmy pak sejdou do jedné z kaváren, ze kterých se, popíjejíce čaj a pokuřujíce vodní dýmku, kochají světly obrovského města.

Jedním z nejoblíbenějších míst tohoto druhu je Darband, kde se v podvečer dá jen těžko najít místo k parkování a dopravní zácpy se táhnou kilometry. Mladí Íránci sem s oblibou chodí randit. Morální policie, která stává dole u parkoviště, jen málokdy zamíří nahoru, po úzké pěšince, mezi restaurace. Nádherně namalované a moderně oblečené dívky, jejichž šátky elegantně spadají z vlasů, kráčí vedle upravených mladíků. Skoro nikdo se nedrží za ruku – přeci jen tu panují jiná pravidla a zákony než v Evropě. Tato místa jsou ale jedna z těch, kde jsou místní víc svobodní a stále se pohybují v mezích zákona.

Při vstupu do Darbandu je společenský rozdíl patrný, a to nejen při pohledu na ceny nabízené v jídelních lístcích. Slabě osvícená zákoutí nabízejí mládeži z Teheránu možnost úniku. Ti, kdo se tu scházejí, cestují do zahraničí a nakupují v luxusních buticích. Jejich životní styl jen v máločem odpovídá idejím islámské republiky.

Nejširší nabídku průvodců a map Íránu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zlatá mládež

Teheránská zlatá mládež žije pro sebe. Nedávno si dokonce založila „klub“ na instagramu a na facebooku, kde publikuje vychloubačné fotky svých úlovů z nákupů, nebo z cest. Jmenuje se Rich kids of Tehran. Fotky shlédly miliony lidí na celém světě a hlavně v Íránu vyvolaly jen málo pochopení. V reakci na, na íránské poměry dekadentní fotografie, vznikla stránka Poor kids of Tehran, kde si naopak lidé stěžují na svůj životní úděl. Ta už ale tak nezaujala. Bohaté děti Teheránu se ukazují nezahalené a někdy i s alkoholem a zdá se, že beze strachu z perzekucí.

Ostatně teheránská mládež má poslední dobou se zahalováním problémy. Šátky jsou na hlavách posazené stále níže a níže a i předepsaná délka oblečení je stále více obcházena. Jak vycházet s módními předpisy a zároveň s mravnostní policií si dívky radí na facebookových stránkách The Teheran times, kde člověk žasne, co vše lze vytvořit v souladu s přísnými normami. Občas ale ruka zákona zasáhne tam, kde se to nečeká.

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Populární písnička Happy byla předělána snad ve všech státech, a to i v Íránu. Mladí lidé na videu tančí a zpívají a dívky odkládají své závoje. Snad pro celosvětový úspěch byli všichni aktéři odsouzeni k šesti měsícům ve vězení a devadesáti jedné raně bičem, s tím že režisér zůstane ve vězení rok. Naštěstí pro ně, tresty byly odloženy a budou provedeny pouze ve chvíli, kdy dotyční znovu překročí zákon.

Život v Teheránu je krásný i složitý zároveň. Jak to tak ale bývá, pokud máte peníze, otevírá se před vámi zcela odlišný svět, plný zakázaného ovoce, které ale chutná nejlépe. Snad každý, kdo kdy letěl do Íránu, si pamatuje chvíle těsně před přistáním. Těsně než letadlo dosedne na zem, si každá z přítomných žen pečlivě nasadí šátek, aby zakrýval vlasy, a přes tričko přehodí kabátek. A když se dostanou z rušných ulic města, čekají je bazény za vysokými zdmi nebo vily u Kaspického moře, kde můžou žít západním životem v zemi, která západní život neuznává.

Zkušenosti čtenářů

Pavel

Velmi smutné čtení

jard

pěkný

Ado

„…se skrývají na úpatí vysokých hor Elbrusu…“ – Nechci být hnidopich, ale nemělo by tam stát Alborzu (či Elborzu)? Asi překlep. Elbrus je hora na Kavkaze, nikoliv pohoří u Teheránu.

Monika
Ado:

ano, autorka si plete pohoří. íranistka. dál se mi číást nechtělo 🙂

Tamara
Monika:

Myslela jsem si totéž, než mi stejný kiks zákeřně vyrobily autromatické opravy.

Khamlia

oni tam delaji dost casto „preklepy“, nejen v tomhle clanku a na otazky neodpovidaji anebo jen nonsalantne, jako ze jsem uplne blba 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí