REDAKCE NA CESTÁCH: Míša Kofrová poznávala souostroví Raja Ampat v Západní Papue

REDAKCE NA CESTÁCH: Míša Kofrová poznávala souostroví Raja Ampat v Západní Papue

Naše kolegyně Míša Kofrová, šéfredaktorka www.SvetBehu.cz, letos v létě navštívila souostroví Raja Ampat v Západní Papue (Indonésie), jedno z nejméně navštěvovaných míst na zemi. S přítelem tam objevovali podmořskou faunu a floru a rozmanitost místní přírody je naprosto ohromila. Přečtěte si rozhovor, jaké to bylo, cestovat do těchto končin!

Kterou část Indonésie jsi navštívila a proč ses vydala právě tam?

Navštívila jsem Západní Papuu, konkrétně souostroví Raja Ampat. Vydali jsme se tam s přítelem Davidem objevovat místní podmořskou faunu a floru. Aby to bylo dobrodružnější, rozhodli jsme se cestovat pomocí vlastních sil – na kajaku.

Tato část Západní Papuy je stále ještě jedno z nejméně navštěvovaných míst na světě, ale rozvoj a postupná propagace to tam celé posunuje dál. Těžko tedy říct, jak to tam bude celé vypadat za pár let. Momentálně je to chráněná zóna a je tam zákaz komerčního rybaření. Je tedy fajn, že je i snaha ze strany místních si tu nádheru uchovat pro další generace.

Jak dlouho sis na to vyhradila? Kolik času doporučuješ na prozkoumání této oblasti?

Byli jsme tam celkem 5 týdnů, z toho skoro celý týden jen na cestě tam a zpět z ČR. Dostat se tam je totiž opravdu náročné, protože chybí přímá spojení do Sorongu (hlavní město Západní Papuy). Dost záleží, co tam člověk chce dělat, myslím, že určitě minimálně 14 dní je dobré tomu dát. Pokud chce člověk jet na kajak jako my, tak určitě více.

Na jaké cenové a kvalitativní úrovni jsou zde služby? Jaká je domluva s místními?

Raja Ampat je poměrně drahý na to, jaké služby člověk dostane. Dostat totiž suroviny na ostrovy vyžaduje nákup ve Waisai nebo Sorongu a k tomu je potřeba loď. Loď mají jen ti nejbohatší a ani benzín tam není zrovna levný… Každopádně pro Raja Ampat existuje webová stránka stayrajaampat.com, kde je seznam všech homestayů a je zde možnost si je rezervovat. Ceny v homestayích jsou docela výhodné, protože kromě možnosti noclehu dostanete také 3 jídla denně a odpadá tak povinnost shánět jídlo. Díky tomu také krásně podpoříte místní a stanete se součástí jejich každodenního života. Vesničky jsou tam malé a najdete tam maximálně malý obchůdek s tím nejzákladnějším a někdy ani to ne 🙂

Místní lidé (až na pár výjimek) většinou anglicky neumí. Mluví indonésky nebo místními papuánskými dialekty. Takže je dobré mít slovník nebo najít vždy někoho, kdo jim to přeloží.

Co se týká bezpečnosti, tak tato oblast je velmi bezpečná a lidé velmi milí. Rozhodně nemusíte mít pocit nebezpečí. Kde si člověk musí dát větší pozor je Sorong a okolí na pevninské Papue, tam už je o něčem jiném. Na Raja Ampat se ale budete cítit bezpečně. Turistů tam člověk mimo sezonu potká minimálně. V sezoně, což je hlavně v zimě, která panuje na severní polokouli, je tam dle místních turistů mnohem více. My tam byli v červnu a červenci a to tam byl neskutečný klid.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přivezla sis nějaký silný, ať už příjemný či nepříjemný, zážitek?

Celkově pro mě byl zážitek už to, že jsem vůbec byla na Papue, ale když odhlídnu od toho, tak mě hodně překvapilo to, že tam i ti poměrně chudí Indonésané nejsou zaostalí ve smyslu duševním. Lidé jsou docela chytří, často ví, co to je Česká republika, někteří dokonce i ví, kde přesně je. Děti na ulicích tupě nezírají, ale hrají inteligentní hry (třeba jako vídáme u nás – skáčou přes gumu, hrají si na obchod, hrají šachy). Člověk má pak pocit, že z nich určitě vyrostou rozumní lidé, kteří si budou vážit toho, co tam mají a budou to chránit.

Jinak největším zážitkem i překvapením v jednom je existence tak bohatého života pod hladinou moře. To, že se tak živý a krásný ekosystém zachoval téměř nedotčený až doposud v dnešním přetechnizovaném světě, je skutečně skvělá zpráva.

Které místo tě nejvíc zaujalo? Máš nějaký osobní tip, co v dané oblasti rozhodně nevynechat?

Moře. Pokud se nepotápíte, tak aspoň šnorchl. Je to vlastně to hlavní, proč tam člověk jede. Ta rozmanitost a hojnost – to jsem ještě nikde nikdy neviděla a myslím, že už v takové míře na světě ani jinde není. Když se člověk koukne pod vodu, vidí nádherné korálové zahrady plné ryb a dalších živočichů. Je to fantazie.

Šnorchlovali jste se žraloky? S mořskými želvami? S mantami? To všechno tam je a člověk to tam nevidí jen náhodou, je to tam běžně… Pokud si to chcete užít naplno, pak doporučuju na kajaku cestovat z ostrova na ostrov, je to ekonomické i šetrné k životnímu prostředí a uvidíte spoustu krásných míst, kam se jinak lidé nedostanou. Navíc i ptačí svět je na ostrovech velmi pestrý – tančící rajky, kakaduové a spoustu dalších papoušků uvidíte i pouhým okem.

Autorka Michaela Kofrová nejčastěji cestuje se svým přítelem Davidem. Společně vyhledávají destinace, kde se ještě dá setkat s tradiční kulturou nebo zažít dobrodružství. Její největší zábavou je vylézt nebo vyběhnout v každé zemi nebo místní části nejvyšší vrchol (pokud to lze). V poslední době navštívila země jako jsou Súdán, Uganda nebo Tanzánie.

Zkušenosti čtenářů

Lucka

Ahoj Aleši,
my se chystáme na Papuu a taky souostroví Raja Ampat buď v únoru, březnu 2017 nebo pak až v listopadu 2017. Mohli bychom si posdílet zjištěné informace. Posílám na sebe e-mail [email protected], tak kdyžtak napiš. Budu ráda, za každou informaci.
Předem díky
Lucka

Klára

Zdravím,
máme v plánu Raja Ampat navštívit v červnu 2020, dočetla jsem se, že je tam potřeba mít nějaké speciální povolení? Je to pravda a co to obnáší? Děkuji.

Milan
Klára:

Ano povolení stojí 1 mil IDR. Taky se chystáme tam ale asi dříve než vy. Možná duben 2020.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí