Ubud – meditační a kulturní centrum na Bali

Ubud – meditační a kulturní centrum na Bali

O meditačním a kulturním centru Ubudu ležícím na jihovýchodě Bali jsem si povídala s Adou, která na Bali jezdí už několik let pracovně i za účelem odpočinku. A pro odpočinek a totální relaxaci je Ubud jako stvořený!

Stačí vám k tomu jen 3 dny, během nichž zapomenete na standardní životní tempo plné spěchu a stresu. Ubud vám svými službami a nádhernou scenérií doplní tolik energie, že z toho budete moci čerpat i několik následujících měsíců.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Do Ubudu se dostanete nejlépe z poloostrova Bukit skútrem, jehož celodenní zapůjčení stojí okolo 1000 CZK na měsíc. Ovšem pozor na místní dopravu, kde místní o dopravních předpisech slyšeli maximálně v rádiu. „Každý den jsem si říkala díky bohu, že jsem přežila“, dokládá skutečnost svými slovy Ada.

Dorazíte-li do Ubudu ráno, zajděte na hodinu jógy do jednoho z mnoho studií. „Stačí tam být 15 minut před hodinou. Většinou mají volno, takže se můžete rovnou převléct a jít“, radí Ada.

Po józe je třeba se značně odměnit dobrým obědem. Jednou z nejlepších bio restaurací s malebným výhledem je Sari Organik. Je třeba si tedy nechat skútr na okraji polí a jít zhruba 20 minut pěšky, než se dostanete k restauraci. „Produkty si pěstují sami, je to všechno strašně chutné. Pro turisty je to lákavé zejména v tom, že je člověk obklopen rýžovými poli, což je hrozně uklidňující. Hlavně tam mají výborné džusy z čerstvého ovoce“ rozplývá se se Ada při vzpomínce na unikátní restauraci.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Gastronomický ráj

Poté, co ochutnáte pravou indonéskou kuchyni bez zbytečných chemikálií, se určitě vydejte skútrem na sever na farmu Kintamani. Tam se totiž vyrábí cibetková káva. Z Ubudu se k farmě dostanete za cca 45 minut. Můžete si zde zaplatit průvodce, který vás ochotně provede po plantážích, ukáže vám, jak probíhá výroba a to všechno zakončete degustací pěti druhů cibetkové kávy. Degustace vás bude stát v přepočtu 200 CZK.

Po návštěvě Kintamani je nejvyšší čas vrátit se do Ubudu a ubytovat se. Nezapomenutelným programem na večer v Ubudu je zcela určitě taneční představení Barong, jež trvá zhruba hodinu. „Jelikož se na Ubudu nachází i taneční školy, kde se tyto tradiční tance vyučují, o kvalitách zdejších tanečníků a tanečnic nelze pochybovat“, ubezpečuje Ada.

Většinu restaurací najdete na hlavní třídě Monkeyforest. Toužíte-li po vegetariánském jídle, vyražte k centrům jógy. Avšak všem, co si rádi dopřávají maso, doporučuje Ada babi guling, což je pečené prase na rožni. K tomu se báječně hodí pivo bintang, tradiční arak (palmová nebo rýžová pálenka) nebo brem (rýžové víno). V místních warung (malé restaurace a bufety) se najíte taky královsky a přitom za celou večeři zaplatíte v přepočtu jen 30 CZK.

Kurz balijské kuchyně

Na druhý den si zkuste přivstat a jít na kurz vaření. S vyučujícím navštívíte místní trhy, na kterých je živo již od šesti hodin. Po nákupu potřebných ingrediencí se vrátíte do kuchyně, kde vás místní odborníci naučí připravit tradiční jídla, jako polívka bakso, omáčka z burských oříšků gado, smažená rýže na různé způsoby nasigoreng nebo vařená rýže nasicampur též různě se zeleninou, tofu, vejci a masem.

„Taky tam učí, jak se dělají košíčky z rýže, které se dávají na svatyně jako oběti bohům“, líčí Ada. „Balijci si je kupují nebo si to dělají sami doma a každý den to dávají na oltář. Takže se na kurzech o vaření naučíš mnohé o místní kuchyni i kultuře zároveň“, vysvětluje Ada, proč jsou tyto kurzy pro turisty tak lákavé.

Balzám pro tělo i duši

Po půl dni u plotny je čas na zkrášlující a relaxační procedury v místních spa centrech. Klidně tam zůstaňte celé odpoledne a dopřejte si masáže, masky, peeling nebo koupel v termálních lázních. Zajímavá je i tzv. earcandletherapy masáž, kdy vám speciální svíčkou vytáhnou mast z ucha.

Třetí den si můžete zopakovat jakoukoliv činnost, která se vám z minulých dvou dnů zalíbila nejvíc. Nicméně, dle Ady, je nejlepší zajít brzo ráno na místní trhy proslulé domorodým řezbářstvím. Zaručeně nakoupíte za nejlepší ceny, když se krámky otevírají okolo osmé hodiny. Balijci totiž věří, že první zákazník dne nesmí odejít s prázdnou. Nebojte se tedy smlouvat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí