Předsevzetí HedvabneStezky.cz 2014? Zachránit dva hektary pralesa na Sumatře! Přidáte se?

Předsevzetí HedvabneStezky.cz 2014? Zachránit dva hektary pralesa na Sumatře! Přidáte se?

Do nového roku vstupuje i náš cestovatelský portál s předsevzetím, rádi bychom se zasloužili o záchranu alespoň 2 hektarů deštného pralesa v první české soukromé rezervaci v Jihovýchodní Asii – Green Life.

Často nám do redakce přicházejí prosby o podporu různých neziskových organizací, všem se snažíme alespoň mediálně pomoci. Někdy nás ale některý projekt zaujme víc než ostatní. Vytvoření nestátní přírodní rezervace GREEN LIFE uprostřed sumaterského deštného pralesa, reálná pomoc s ochranou zvířat jako je tygr sumaterský, slon sumaterský nebo medvěd malajský mimo jiné i prováděním protipytláckých hlídek je jedním z nich. Rozhodli jsme se proto stát partnery projektu, který se pokouší zachovat kousek nedotčené přírody. Půjdete do toho s námi?

Už v roce 2009 bylo v České republice založeno občanské sdružení Prales dětem, které dalo vzniknout v Indonésii na Sumatře projektu Green Life. Tento projekt se zabýval ochranou deštného pralesa a jeho vykupováním ze soukromých rukou na hranicích s národním parkem Leuser. V letech 2009 – 2013 se podařilo vykoupit a zachránit 31 ha ekosystému Leuser a vytvořit zde soukromou českou přírodní rezervaci s pralesním táborem, rozhlednou a pralesními stezkami. V roce 2012 projekt na Sumatře zahájil vzdělávání domorodých dětí ve vesnici Timbang Jaya a snažili se zahájit spolupráci s vládními úřady na ochranu NP Leuser.

„Rok 2013 se stal zlomovým. Od února 2013 jsme zahájili monitorovací činnost na hranicích národního parku a v jeho vnitrozemí v okolí rezervace Green Life. Cílem této činnosti bylo získání důkazů o existenci kriticky ohrožených druhů zvířat a zároveň i pytlácké činnosti, která je ohrožuje,“ vysvětluje Milan Jeglík, který spolu se Zuzanou Kolouškovou, Vladimírou Kolouškovou a Ali Ruslim sdružení vedou.

„Během náročných sedmi měsíců sbírání dat se nám podařilo získat fotografie ze tří foto pastí, na nichž byl zachycen levhart diardův, kočka mramorovaná, medvědi malajští, jeleni sambarové a muntžakové, divoká prasata, cibetky, dikobrazi, makakové vepří, pávi sumaterští a mnoho dalších zvířat. Na četných výpravách se nám podařilo zdokumentovat tygří stopy, orangutany sumaterské a nalézt mnoho důkazů o pytláckých aktivitách v NP Leuser naší oblasti,“ popisuje Milan Jeglík. Díky těmto výsledkům se ke 4. září podařilo podepsat s vedením NP Leuser smlouvu o spolupráci na ochraně a ostraze parku. „Získali jsme tak vlastně „svůj“ kus národního parku mezi řekami Berkail a Sekelam, který tvoří cca 20 km hranice a vnitrozemí NP Leuser. Dohromady jsme dostali pod správu a ochranu cca 400 km² panenského deštného pralesa,“dodává Milan.

Byla tak vytvořena historicky první proti pytlácká hlídka v NP Leuser s názvem Green Patrol, která zahájí svoji oficiální činnost právě právě k 1. lednu 2014. Jejím cílem bude vykořenit pytláctví z přidělené oblasti, osvěta a spolupráce s domorodými obyvateli na ochraně hranic NP Leuser.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jak pomůže HedvabnaStezka.cz

Jelikož nás projekt záchrany sumaterského deštného pralesa nadchnul, rozhodli jsme se taky zapojit do podpory.

Co jsme zatím udělali:

  • Přispěli jsme částkou 44 444 Kč na výkup dalších pozemků.
  • Jednáme s našimi inzerenty, abychom mohli materiálně podpořit proti pytláckou hlídku.
  • Pomáháme s organizací help campu 2014, díky čemuž se do pomoci můžete aktivně zapojit i vy a vydat se na Sumatru pomoci s údržbou parku nebo se stát jedním z členů v tygří hlídce.

A co se aktuálně na Sumatře povedlo?

„V říjnu, prosinci a listopadu se uskutečnily první monitorovací výpravy a byly umístěny námi zapůjčené foto pasti do NP Leuser …. Tyhle první výpravy přinesly důkazy o existenci slonů sumaterských a především fotografie kriticky ohroženého tygra sumaterského, vzácné kočky temminckovy, ohroženého medvěda malajského a dalších krásných zvířat,“ vysvětluje Milan, „zatímco správce projektu Green Life Víťa Vojáček, předseda indonéskou nevládní organizaci YHUA Ali Rusli a strážci NP Leuser pátrali po důkazech o existenci kriticky ohrožených druhů zvířat, tak členové OS Prales dětem získávali v České republice podporu, spolupracovníky a partnery pro projekt Green Life. Nakonec se podařilo získat úspěšně finanční podporu pro 6 měsíců proti pytlácké jednotky Green Patrol a na provoz projektu Green Life, což byl hlavní cíl tří měsíční vzdělávací a osvětové mise v ČR.“

Na závěr Milan Jeglík dodává: „Držte nám palce, poněvadž 6. ledna 2014 se vracíme na Sumatru a hned se vydáváme do víru ochrany a ostrahy národního parku Leuser. Během tří měsíců společné práce v rezervaci Green Life a v NP Leuser, nás čeká 5-6 proti pytláckých hlídek a jejich dokumentace, 3 osvětové mise po domorodých vesnicích podél hranic NP Leuser, viditelné označení hranic národního parku v místech naší strážní činnosti a samozřejmě dokumentování za pomoci foto pastí, kterých nyní vezeme na Sumatru nových 12 kusů.“

Další informace o projektu i možnosti jeho podpory naleznete na pralesdetem.cz.

Zkušenosti čtenářů

Děláte záslužnou činnost o tom žádná ale k čemu vám budou dva hektary? To je 200x100m, to je v jungli nic. A co pak, chcete to oplotit nebo jak si to představujete?

Jonáš

Ahoj,
jsem jeden z dobrovolníků OS Prales dětem, na Green life jsem byl.
Ano, hektar je jen a pouze 100×100 metrů, takže žádná hitparáda to není. Vykupování pozemků není jen o té rozloze, ale o tom, kde pozemek je… My se snažíme obsadit celé jedno údolí, které je vstupem do národního parku Leuser, vytváříme jakousi nárazovou zónu. To je jedna věc, druhá – do budoucna se počítá se záchranou stanicí pro slony sumaterské nebo nosorožce sumaterské plus zraněná zvířata. V onom údolí je skvělé místo, kde jsou brodiště a sloni i nosorožci by tu měli přirozené prostředí.

Tady se kámo odpovědi nedočkáš. Asi potřebujou prachy na letenky, záchranáři.

Jonáš

Ne, nesháněli prachy na letenky, ale naháněli pytláky na Sumatře, kde internet zrovna moc nefrčí – proto to je zatím bez odpovědi.

Katka

Celkově už má rezervace přes 30 ha a neustále se zvětšuje. Cílem je vykoupit hranici kolem oficiálního parku a mít tak dohled nad pytláky. Proto také pořádá Green life tzv. Green Patrol – protipytlácké hlídky. Zkuste někdy článek přečíst celý 🙂

OK, zkuste někdy si přečíst to co jste napsali…..pak odpověď nemusí trvat tak dlouho!

pavel

obdivuji vase nasazeni pro zachranu zvirat!!
skoda ze na tom nema zajem primo Sumatra
je uzasne sledovat do jakeho boje jste se dali

Kuba

Dobry den, dá se někde na internetu přispět na vykoupení pralesa libovolnou částkou, třeba jen pár stovkami?

Marek
Kuba:

Jasné, tady veškeré informace…http://pralesdetem.cz/jak-muzu-pomoct/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí