Nad Himalájí do Lehu

Nad Himalájí do Lehu

O izolovanosti Ladhackého regionu nejvíc svědčí počet jeho přístupových cest. Slovy jedna. Abych nebreptala, oficiálně existují tři. Sedlo první přístupové cesty (5329 m.n.m.) nám zasypal sníh (on nám vlastně teď v květnu ještě neroztál). Druhou přístupovou cestu přes Kašmír nám zasypali Pákistánští a Indičtí vojáci. A že ani na jednu tuhle haldu lopata nestačí, museli jsme se dolopotit do Ladhaku jinak. Nezbylo než bolavě nabourat rozpočet a vznést se přes hory.

Mám jednoho prima známého – indického pilota. Ten když slyšel o našem letu do Lehu, tak se na mě jen tak mile culil. Prašivec! Aneb jak přistát v údolí 3500 m.n.m., když skalní stěny, co ho svírají čučí až 5600m.n.m. k nebi? Kdybych v tom éroplánu neměla sedět, dělala bych si šprťouchlata, že úplně jednoduše – kolmo dolů. Kdepak snesli jsme se pěkně do spirálky. Ale to Vám povídám, když jsem zcela zřetelně zpoza svého okénka zmerčila sršáňa na šutru, pojala jsem vážné obavy, že jestli ta hora zrovna teď začne vrásnit a pohne se byť jen o centimetr směrem k nám, tak jsme bez křídla.

Taky jste si vždycky mysleli, že z letadla se všechno vidí strašně maličké? Vlastně jo, vždyť ten čmelda byl maličký! Mám dojem, že existuje jedna jedinná vylítaná klesací osmička, kterou se tu dá ztratit výška a zdálo se mi, že přesně přes ní ňákej strejda postavil elektrické vedení. Vsadím se o co chcete, že každé ráno v 6.40, kdy letadlo přilítá, vypadne v Lehu elektrický proud. Ty dráty jsme prostě ocáskem museli štrejchnout. Já viděla všechny jejich vruby. Já jsem se nevědomky nadzvedla ze sedadla, abych tomu letadýlku ulehčila.

Nu, už se nedivím tomu, že letadlo se nidkdy nezvedne z Delli, pokud nemá garantované jasné počasí v Lehu. A pokud ho garantované má a přesto si do údolí zasedne mrak, letadlo zásadně krouží nad horami a čeká až se mrak odkulí. No a je-li mrak pecivál, letí se zpátky do Delli. Pilot si tu prostě nemůže vzít risk, že lízne sršáňa na skalce mezi voči. Tady jde doslova o tykadla!

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí