Safari v Indii aneb pátrání nejen po tygrech

Safari v Indii aneb pátrání nejen po tygrech

Výpravy do Indie se v dnešní době těší veliké oblibě, ale většina Čechů se sem vypraví především za památkami, kulturou, kořením či jógou. Najdou se i dobrodruzi, kteří vyrazí na treky do Himalájí, ale jen málokdo ví, že v indických národních parcích se dá snadno pozorovat neskutečné množství zvířat.

Vždyť koho by nebavilo sledovat stáda slonů nebo se zatajeným dechem pátrat po velkých šelmách. Zoologičtí „fajnšmekři“ si pak přijdou na své při pozorování kriticky ohrožených gaviálů indických nebo jeřábů antigoniných. Troufám si říct, že safari v indických národních parcích jsou srovnatelná s těmi v Africe, jen se o nich daleko méně mluví a díky zatím ne tak rozvinutému turistickému ruchu jsou také finančně dostupnější.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Úplně jiná Indie…

Dříve byla Indie místem bohatých přírodních ekosystémů a neuvěřitelné biodiverzity. Dnes je však zbývající divočina zatlačena za brány národních parků. Je až neskutečné, jaký propastný rozdíl je mezi životem vně a uvnitř rezervací. Jakmile projedete bránou NP, jako mávnutím kouzelného proutku necháte za zády hluk, troubení,  dopravu, davy lidí, nepořádek  a špínu a poznáte úplně jinou Indii…

Klid, stromy a pláně, čisté řeky a hlavně spoustu zvířat na každém kroku. Jeleni axis a mohutní jeleni sambaři varují před nebezpečím, hulmani se honí ve větvích, pestrobarevní ledňáčci čekají u tůně na rybu a mohutná sova ketupa se skrývá v pralesním šeru. Pávi roztahují nádherná ocasní pera a jejich křik se nese do daleka. Opatrný levhart se jako duch mihne v křoví a majestátní tygr se ochlazuje koupelí v tůni…

Kdy se vydat na cestu?

Chystáte-li se na safari do Indie, zvolte vhodnou roční dobu. Během našich letních prázdnin je většina národních praků kvůli monzunům uzavřena! Termíny uzavírky si předem ověřte, u jednotlivých parků se liší. Pro pozorování zvířat je nevhodnější období sucha (duben až červen), kdy ze stromů opadává listí, takže je dobrá průhlednost vegetací, a zvířata se koncentrují u vody. Počítejte ale s tím, že v této době dosahují teploty závratných výšek (až 50°C).

Jak si zařídit safari?

Dostat se do indického národního parku ale není tak jednoduché. A na indické poměry ani levné. Ve všech NP se platí poplatky za vstup a bez jeepu s řidičem a průvodcem se neobejdete. Výjimkou jsou parky, kde se nevyskytují velké šelmy a je možné se pohybovat i volně pěšky. Safari je možné domluvit předem přes internet, nebo až po příjezdu na místě. Ve městech sousedících s NP bývá spousta cestovek, ale mnohé nemají valnou kvalitu a vaše vysněné safari se tak může změnit ve veliké zklamání.

Hlavně u světoznámých tygřích parků ve Vás místní budou vidět boháče a pokusí se Vás „oškubat“ o každou korunu. Navíc počet jeepů, které smí denně do parku vstoupit, je omezený (to je samozřejmě pro přírodu dobře) a může se taky stát, že se na Vás vůbec nedostane. Takže na co si dát pozor? Pokud je to možné, zajistěte si safari s předstihem u prověřené firmy. Ujistěte se, že v jeepu pojedete sami a ne s hlučnou indickou rodinou. Domluvte si safari v jeepu a ne v obrovském přeplněném autobuse, který smí jen do některých částí parku.

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Honba za tygrem

Dejte si pozor, zda domlouváte safari opravdu uvnitř parku a ne jen v „nárazníkové zóně“, která samotný park obklopuje. Zjistěte, zda Váš průvodce mluví alespoň trochu anglicky a jestli má například dalekohled či určovací příručku na zvířata. Pokud není vaším jediným cílem pozorování tygra, ale chcete si užít i jiná zvířata, řekněte to průvodci. Většina turistů touží jen po této vzácné kočce a průvodci jsou na to zvyklí.

Snadno se tak může stát, že celé safari strávíte zběsilou honičkou z jedné strany parku na druhou a nejen, že pruhovanou kočku ani nezahlédnete, ale z nádherné přírody a dalších zvířat nebudete mít vůbec nic. Pokud opravdu stojíte o pozorování vzácných zvířat, včetně tygrů a slonů, domluvte si rovnou několik safari. Samozřejmě můžete mít štěstí a tygra potkáte hned při první výpravě do parku, ale je to hodně nepravděpodobné.

Ve většině parků jsou ranní (cca 6:00-10:00) a odpolední (cca 15:00-18:30) safari. Pohlídejte si, aby Vás průvodce vyzvedl včas, protože jeho pozdním příchodem se ochudíte o drahocenné minuty v divočině. Průvodci totiž musí přesně dodržovat čas stanovený pro opuštění parku, jinak jim hrozí pokuty nebo i zákaz činnosti. Pokud jste byli se službami průvodce a řidiče spokojeni, je zvykem (alespoň ve známějších NP) dát jim při loučení dýško.

Které parky vybrat?

Asi nejznámějším indickým parkem je NP Ranthambore ležící na náhorních plošinách Rajasthanu. Zdejší podnebí je velmi suché a horké a hlavními ekosystémy jsou řídké opadavé lesy a otevřené travnaté pláně. Park je rozdělen do 10 safari zón a dominantou celého parku je majestátní pevnost z desátého století a systém jezer v zóně 3. Ranthambore je proslulý především vysokou intenzitou tygrů, ale nalezneme zde také stádečka gazel indických, levharty nebo samotářské medvědy pyskaté.

Každý místní tygr má své označení a jméno a zkušení průvodci je dokáží snadno odlišit a znají jejich návyky a oblíbená místa. Jedná se sice o nejlepší park na pozorování tygrů, ale je to vykoupeno ohromným množstvím turistů, kteří se do parku denně vydávají. Počítejte s tím, že na safari se budete vyhýbat mnoha dalším jeepům. Park je dobře přístupný z nedalekého městečka Sawai Madhopur.

Podívejte se i na velmi zajímavou FOTOREPORTÁŽ: Cesta po zamrzlé řece – putování, které nemá obdoby

Nejstarším parkem je NP Jima Corbetta pojmenovaný podle slavného lovce lidožravých tygrů. Nachází se v podhůří Himalájí a návštěvníkům se tak otevírají nádherné přírodní scenérie. V oblasti se vyskytuje téměř 600 druhů ptáků a mnoho druhů jiných živočichů. Park je ale známý především početnou populací tygrů a slonů, kteří se v otevřeném terénu dají skvěle pozorovat. Jednou z největších rarit parku je gaviál indický, patřící mezi nejohroženější plazy na světě. Velikou výhodou tohoto NP je možnost přespat v několika bungalovech přímo uprostřed parku a strávit tak v terénu co nejvíc času. Užít si můžete i safari na slonech.

Indické národní parky

Pokud Vám nejde jen o tygry, doporučuji NP Rajaji. Na safari se vyráží z města Haridwar (kde si večer užijete posvátné obřady u Gangy) a na výběr je několik zón. Chilla range nabízí otevřené pláně, kde se pasou sloni a Ranipur range je úžasným místem pro pozorování levhartů. Přestože toto místo není příliš známé, máte zde obrovskou šanci skvrnitou šelmu spatřit. Další zajímavostí parku je islámský kmen Gujjar, žijící stále tradičním způsobem života.

Mezi další oblíbené parky patří NP Gir, kde je možné pozorovat v divoké přírodě lvy indické. V severoindickém NP Dudhwa máte zase výbornou šanci potkat ohrožené nosorožce. Národní park Bandavgarh patří k menším tygřím rezervacím, ale vyskytuje se zde mohutný divoký tur gaur a divoký pes dhoul.

Dalším vhodným místem pro pozorování tygrů je NP Kanha, kde dodnes najdete pralesy jako z Kipplingových Knih džunglí. V Indii je samozřejmě mnoho dalších úžasných chráněných území a dalo by se o nich napsat mnohem víc, ale žádný text se nevyrovná osobnímu setkání s pruhovaným králem divočiny nebo se stádem slonů ve vycházejícím slunci…

Zkušenosti čtenářů

Tomáš

Už to bude 10 let, co jsme navštívili Corbett tiger reservation. Je to dlouhá doba a za ty roky se toho asi hodně změnilo, ale my tenkrát jeli podle LP. Vše jsme domlouvali až v Ramnagaru. Na Indické poměry je to dost drahá záležitost. I na naše to není zrovna levné. Ale stojí to opravdu za to. Asi jsme měli štěstí na řidiče i průvodce, že uměli obstojně anglicky. Viděli jsme plno všelijakých zvířat. Obrovky působivá jsou stáda slonů při západu slunce. A dokonce jsme viděli i tygra. Neskutečný zážitek. Doporučuji a díky za článek.

Zuzana Literáková
Tomáš:

Děkuji za komentář, jsem ráda, že vás článek zaujal. Jak píšete, indická safari nejsou zrovna levná, ale stojí to za to. Sloni v zapadajícím slunci museli být nádherní… 🙂

tibor

Safari v Indii opravdu není úplně levné a hlavně je krajina narozdíl od Afriky rázu křovinatého a chybí tu tak široký rozhled do krajiny. I tak velké zvíře jako je slon se vynoří z houštiny ,přejde přes cestu a ponoří se opět do houští. Autobusy s místními jsou naprosto nevhodné . Např v Bandipuru trval okruh cca 2 hodiny (vstupné nebylo drahé, ale o to více stálo ubytování v lesních chatkách) ,autobus byl plný Indů,protože na tyto výlety jezdí s oblibou školní zájezdy a řvali jako paviáni na celé kolo. Někdy je lepší se ubytovat v menším městečku a zajet si na kole k jezeru ,protože zvířat a hlavně vodního ptactva je v Indii často víc mimo rezervace v blízkosti lidských sídel. Ale na tygry určitě do rezervace 🙂

m.

Kaziranga NP.
Slony a nosorozce som zazrel,spusta vtactva a vysokej zveri, ale po tigrovi ani stopy napriek tomu ze by to mal byt najhustejie otygrovany NP.

Zuzana Literáková
m.:

Bohužel, ne vždy má člověk na tygra štěstí a taky záleží, kolik času na safari strávíte. Ale pozorovat nosorožce muselo být taky parádní. Na tygra bych doporučila NP Ranthambore nebo NP Bandhavgarh, tam je asi jevětší šance ho potkak.

tibor

kazirnaga mě asi láká nejvíce ze všech NP indie nejvíc . Kdysi jsem si hrozně přál vidět močály Keoladeo ,ale byl jsem zklamaný, ptactva tam nebylo tolik a celkově nic moc k vidění. Nejvíc jsem se fotograficky vyřádil před fabrikou na zpracování ryb na ostrově Diu v Gujaratu. Toliko druhů volavek,ibisové,a dalšího vodního ptactva v takovém množství a blízkosti že mě neostřil objektiv jsem v životě neviděl a dodnes na to vzpomínám 🙂

Zuzana Literáková
tibor:

Do Kazirangy jsem se zatím bohužel nedostala, snad v budoucnu 🙂 Mně se Keoladeo líbilo, dají se tam pozorovat i velmi vzácní ptáci, například jeřáb antigonin. Hodně záleží, v jakém ročním období jste tam byl. Do Gujaratu se chystáme, můžu se zaptat na konkrétnější umístění fabriky na zpracovávání ryb? Takové množství ptáků by mě taky zaujalo… 🙂

Honza

Na slony doporucuju rezervaci Chinnar v Kerale. Lze tam prespat i ve stromovem domku a pozorovat slony, sambary a buvoly do noci nebo ráno. Videli jsme tam i krajtu co ulovila sambara.

Zuzana Literáková
Honza:

Honzo, děkujeme za tip, do této oblasti bychom se v budoucnu taky rádi vypravili 🙂

Gaza

nějaká přibližná cena například za navštívení NP Ranthambore? Předem děkuji…

Zuzana Literáková

Za jedno (dopolední nebo odpolední) safari se platí za jeep cca 6 000 Kč, jeden jeep je ideální pro 4 lidi, ale je možnost jet i v 6 lidech. Pokud si safari objednáváte sám, je potřeba si ohlídat hodně věcí, viz článek 🙂 A taky si připravit nějaké peníze na dýško řidiči a průvodci.
V případě zájmu o delší safari výpravu do Indie máme tuto aktuální nabídku na květen 2016: http://www.safariindie.cz/expedice/expedice-2016/
http://grandafrika.cz/zajezd/Indie-expedice

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí