V Indii před filmovými kamerami? Nezapomenutelná brigáda!

V Indii před filmovými kamerami? Nezapomenutelná brigáda!

Řidič rikši, který se ptá kolemjdoucích, kdeže vlastně je ta adresa, kam vás má dovézt, dohadování se s trhovci, sprcha z kyblíku, ale třeba také nespočet pozvání na svatby, fotografie s místními, a také… možnost zahrát si v indických filmech. To je Indie!

Teď už není řeč o pouhé návštěvě Indie. Když se rozhodnete v Indii strávit delší dobu, musíte se ve spoustě věcí přizpůsobit, zvyknout si, překousnout to. Nebude to snadné, ale jedno je jisté, budete mít nezapomenutelný zážitek, který se vám vryje pod kůži.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Filmový agent

Příležitost brigády u filmu hledat nemusíte, ona si vás nejspíš najde sama. Stejně jako nás si našel filmový agent Ramesh. Zkrátka věděl, kde bydlí cizinci, a tak se v našem bytě vždy čas od času zastavil. Pravidelně nás obsazoval jako hostesky či roztleskávačky na firemní akce, natáčení reklamních šotů, anebo jako komparz při natáčení filmů pro indický Tollywood.

Tollywood

Stejně jako Bollywood je výsadou indické metropole Mumbai (anebo také Bombay), Tollywood je produkt filmového průmyslu v městě Hyderabad. Filmy se natáčí v jazyku Telugu, kterým se hovoří v Indickém státě Andhra Pradesh. V Hyderabadu je také jedno z největších filmových produkčních center v Indii, nazývané Ramoji Film City.

Hyderabad je šesté největší město v Indii s 6 milióny obyvatel. Je hlavním městem dvou indických států Telangana a Andhra Pradesh. Ve městě žije téměř vyrovnaný počet hinduistů a muslimů. Dnes je především rychle rostoucím centrem IT průmyslu.

Marcelo si z hraní u filmu udělal v Indii kariéru

Marcelo je Brazilec, který do Indie přijel, stejně jako my, za pracovní zkušeností přes organizaci AIESEC. Příležitost hrát ve filmech mu však nabídla daleko bohatší zkušenost… a navíc docela slušný druhý finanční přínos. Nejbohatší zkušeností však pro něj byla možnost do hloubky poznat indickou kulturu skrze setkání s herci, poznávání měst, kde se natáčelo, autentickou populární hudbu, k níž neodmyslitelně patří i indický tanec.

Průměrný kancelářský plat se v Indii pohyboval mezi 15 – 20 tisíci rupií. Naproti tomu za jeden den u filmu si můžete vydělat i 2 000 rupií.

Marcelo vzpomíná na svůj první den natáčení …

„Úplně první film, ve kterém jsem hrál, byl tak trochu podivný, ale i zábavný. Film se jmenoval Jalsa a hrají v něm dva z nejznámějších Telugu herců: Pawan Kalyan a Ileana D’Cruz. Když jsem dorazil na místo natáčení, ptali se, jestli někdo umí hrát na kytaru. A tak jsem se přihlásil. Strávil jsem pak většinu noci nekonečným přehráváním jedné a té samé písničky, té nejsnazší, kterou jsem znal: ‚No Woman No Cry‘ od Boba Marleyho. Snad stokrát!

Ale mohlo být hůř, dva komparzisti, kteří tam byli se mnou měli předstírat, že se líbají – také snad stokrát za sebou – což muselo být asi ještě nepřirozenější. Bylo to obrovské otevřené studio, úplně ticho, dokud nezakřičeli: ‚background!‘ – to jsem začal hrát. A pak následovalo: ‚Action!‘, přičemž jsem stále hrál a hodně gestikuloval jako nějaká romantická roková hvězda. Byla to trapná ale také zábavná první zkušenost s indickým filmem.“

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Způsob poznávání Indie a její kultury

Jako komparzista – profesionál se dost možná podíváte také dál za hranice města. Ve filmu Avakai Biryani představoval hlavního hrdinu řidič rikši a my jsme s kamarády zaujali roli turistů z Jihoafrické republiky. Celé dva dny natáčení jsme se pak vozili, smáli a bavili se, s kamerou připevněnou na tomto typickém motorovém vozítku. Navštívili jsme i přehradu Nagarjuna sagar, pluli lodí a prozkoumávali staré ruiny na ostrově uprostřed této přehrady na řece Krishna.

Marcelo díky svým četným natáčením procestoval indické státy Tamil Nadu a Andhra Pradesh. Mezi ně patřila například 20 denní cesta autobusem po turistických památkách v Andhra Pradesh a zahrnovala vyschlé pláně, stejně jako zelené vrcholky tamních kopců, posvátná místa a překrásné pláže. „V poslední destinaci, u pláže ve Vizagu jsem se dokonce rozhodl nějaký čas pobýt,“ vzpomíná Marcelo. „Spřátelil jsem se s místními a zůstal tam na týden surfovat společně s jedním párem z ostrovů Réunion. Byly tam jediné opravdové vlny, co jsem v Indii viděl.“

Podívejte se i na zajímavou FOTOREPORTÁŽ: 24 hodin s Indickými dráhami.

Hraní ve filmech – zkušenost, která nám změnila život

Hraní ve filmech v Indii váš život rozhodně nějakým způsobem změní. Ať už jde o setkání se zajímavými lidmi (například děti-herci, kteří mi dávali rady jak nastartovat mou hereckou kariéru). Pochopíte tu úžasnou důležitost filmu v indické kultuře z obou stran, v roli ve filmech ztvárněné, a také jako divák. Možná vás dokonce zastaví lidé na ulici a budou žádat autogram.

„Bylo zajímavé pochopit herecký průmysl jako samostatný mikrokosmos indické společnosti. A jsem rád, že jsem mohl trochu pomoci poukázat na některá bezpráví na tomto trhu. Pro mě to byla jen letmá záležitost, ale pro některé indické studenty, nebo komparsisty to byl splněný sen, iluze. Západní filmové produkce toho také zneužívají, lákají je nízké náklady a levná pracovní síla v Indii.

A tak se z toho stává globalizovaný případ vykořisťování, založený na lidských snech. Pro představu, můj denní plat byl 2 000 rupií a pro Indy ve stejné roli pouhých 200, nebo dokonce méně. Je dobré bojovat za svá práva – a také já jsem se s tím musel poprat, donutit agenty, aby dodrželi slovo. Byla to cenná zkušenost do života,” popisuje své zkušenosti s prací u filmu Marcelo.

Rada pro ty z vás, kdo máte kuráž to také zkusit

“Prostě jděte do toho! Pokud máte tu příležitost, je to určitě ohromná zkušenost. Především je potřeba zůstat v klidu a nemít žádná očekávání. Může se stát, že strávíte celý den u natáčení, takže si nic neplánujte, buďte trpěliví, domluvte se s agentem na podmínkách dopředu a užívejte si to (anebo si s sebou vemte knížku),” tak zní rada Marcela a já bych snad jen dodala, že to platí také pro celou zkušenost života v Indii. Musíte se vzdát všech svých očekávání a nechat se unášet dny, tak jak plynou. Každý z nich totiž přinese neočekávané zážitky, na které budete ještě léta vzpomínat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí