Nebojte se bollywoodského filmu

Nebojte se bollywoodského filmu

„Bollywood – nemyslíte Hollywood?“ Taková reakce by vás mohla přijít v Indii pěkně draho. Ale co vlastně můžeme očekávat od rychle se rozvíjejícího indického filmu?

Bez ohledu na to, že pojem Bollywood vznikl původně jako pejorativní označení, kterým kdysi dávno onálepkovali cizinci bombajská filmová studia a teprve nedávno se uchytil u indických filmařů (a to ještě ne u všech), jsou Indové na svůj snový Bollywood náležitě hrdí.

Pokud snad turista přijíždějící do Indie, neměl do té doby o Bollywoodu potuchy, záhy se s nějakým bollywoodských trhákem setká. A třeba hned rovnou v letadle, kde možná z miniaturní obrazovky získá spíše mlhavou představu o nesnesitelně dlouhé milostné romanci, kde se hrdinové nesmějí ani políbit, nesrozumitelný příběh je neústrojně prošpikován písničkami a tanečními čísly a za koukání stojí akorát půvabné herečky a jejich barevná sárí. Ne že by to byla vyložená lež, ale už jen vzhledem k tomu, že se v Bombaji natočí ročně třikrát více filmů než v Americe (okolo sedmi set), je také větší pravděpodobnost, že v záplavě tuctových a špatně natočených limonád se každoročně vynoří i pár skvělých a originálních snímků se skvělými herci a zajímavým příběhem.

export_hs_gallery
Co přesně se skrývá pod pojmem Bollywood? U nás se tak většinou mylně označují všechny indické filmy. Ve skutečnosti jde ale o jen část indické kinematografie, konkrétně filmy v hindštině pocházející z produkce bombajských studií. V Indii se jim říká výstižně „masala movies“ (masala = směs koření). Jde skutečně o směs romantiky, napětí, komedie, pěveckých i tanečních prvků.
Jsou to právě vložené pasáže se zpěvy a tanci a specifickými indickými komediálními prvky, které získaly bollywoodským filmům mezinárodní věhlas. V Indii jsou navíc oblíbené i díky častému sociálnímu podtextu a morálnímu poselství. Chudým Indům dovoluje Bollywood snít tříhodinový sen o bohatství, slávě, moderních technologiích, luxusních vilách a drahých autech. Zároveň však bollywoodské filmy poukazují na řadu společenských problémů. V zemi, která tolik lpí na tradicích a kde zásadní společenské změny probíhají jen pozvolna, funguje Bollywood jako důležité sdělovací médium pro široké masy. Řeší tak např. otázku kastovního systému, rovnost pohlaví, dohodnuté sňatky, ale i náboženské problémy. Bollywood se zabývá životem Indů ve městech i na vesnici, v Indii i mimo ní, ukazuje rodinné hodnoty stejně jako kariéru a peníze.

Masala Movies

Turista tedy bloudí po sedmnáctimilionové metropoli okolo krásných starých kin i luxusních moderních multiplexů, pozorně zkoumá plakáty filmů a váhá, jaký film si vybrat. Nakonec střelí od boku, koupí si lístek a jde dovnitř. Tam ho ovšem čeká další překvapení. Indické publikum je totiž velmi spontánní a nadšené, takže zážitek z hlediště, ke kterému patří samozřejmě přestávka a nákup indických dobrůtek, může mnohdy převyšovat dojem z průměrného filmu, navíc v hindštině. A propos – nejběžnější označení bollywoodských filmů v programech je Hindi movies, stejně jako všechny ostatní indické filmy jsou nazývány podle jazyků, v kterých jsou natočeny.

Divák prvnička opouští sál, kde během představení pobíhají děti, přicházejí a odcházejí i celé rodiny, které místy fandí hrdinům při napínavých scénách a vítají potleskem a pískotem oblíbeného herce. Nedosti na tom – v předsálí se najde ještě dost místních, kteří se s cizincem rádi pustí do hovoru na téma, jak se jim film líbil.

Často se stává, že turistu první návštěva kina nejen neodradí, ale kouzlu filmů, kterým se též říká „masala movies“ (podle směsi koření), úplně podlehne. V extrémních případech se to projevuje zejména každodenními návštěvami kina, nakupováním soundtracků, objednáním předplatného filmového magazínu Filmfare či detailní znalostí legendárních scén z kultovních filmů při debatách s rodilými Indy. U nejvážněji postižených jedinců se nákaza projeví dokonce touhou navštívit bollywoodské ateliéry nebo si dokonce v nějakém filmu zahrát, byť třeba jen kompars.

Není to ovšem zas až tak nemožné. Téměř v každém bollywoodském filmu vystupují cizinci, které loví armáda asistentů přímo na bombajských ulicích. Pokud nebudete mít to štěstí a nebudete přímo osloveni, můžete si na internetu najít kontakt na jednotlivá studia (těch hlavních největších je zhruba šest) a objednat se na exkurzi. Není to sice tak dobrodružné jako zúčastnit se filmování přímo na place, ale kdo ví? Možná zahlédnete samotného Shah Rukh Khana a třeba i ta menší rolička se pro vás nakonec najde.

A co přinese Festival bollywoodského filmu 2011?

Mezi žánry letos na festivalu nesmí chybět samozřejmě klasické komerční trháky – například Dabangg, komedie o svérázném policistovi (letošní cena za nejlepší film a kameru na Academy Awards, indické obdobě Oscarů), o něco romantičtější příběh dvojice, která provozuje svatební agenturu Band Baaja Baaraat, či třeskutá komedie s politickým podtónem Tere Bin Laden o novináři a jeho peripetiích s falešným rozhovorem s Usámou Bin Ládinem (film byl v Pákistánu zakázán). Asi nejvýraznějším reprezentantem nové vlny je film Udaan, který vzbudil velký ohlas na festivalu v Cannes! Velmi intimní a citlivý příběh o vzpouře mladého chlapce proti svému despotickému otci se tak podobá dalším a dalším filmům téměř evropského střihu. Politické drama je na festivalu zastoupeno například filmem No One Killed Jessica, vycházejícím ze skutečné události – vražda mladé ženy a následný několikaletý boj proti korupci a zneužívání politické moci. Milovníky velkolepých historických filmů potěší romantický epos Jodhaa Akbar o dokonalém uměleckém ztvárnění života mughalského panovníka, který vládl v Indii v 16. století, o jeho sňatku s hinduistickou princeznou a tím o spojení dvou odlišných kultur a náboženství. Z pohledu českého diváka může být zajímavý film Chalo Dilli, kde účinkuje slavná herečka a tanečnice českého původu, Yaana Gupta! Za vyloženou lahůdku se však dá označit nový film Zindagi Na Milegi Dobara, hvězdně obsazený bollywoodský road movie, který by měl patřit mezi největší hity festivalu. Více v programu www.bollywood.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: