Observation Hill – místo, kde už nestojí nejstarší chrám Darjeelinu

Observation Hill – místo, kde už nestojí nejstarší chrám Darjeelinu

Šťastné údolí, tedy pardon Happy Valley v Darjeelingu, je turistický kýč. Jde o čajovou plantáž a továrnu navazující přímo na město. Každý ji musí vidět, neb Darjeeling je čaj. Jenže pro samý čaj byste mohli minout Observation Hill, jedno ze sakrálních míst nacházející se v bezprostřední blízkosti turistického centra.

S opicí za opicí nechoď

Ten chlapík měl opičku a opice to poznala. Jako správný příslušník národa největších pijanů piva jsem vycítil, že muž požil. Leskly se mu oči, chůze nebyla stoprocentní a sebeovládání taky ne. Snažil se na vrcholu Observation Hill nakrmit opci, jenže makak o nabízenou potravu nejevil zájem, což postpubescenta urazilo.

„Nechceš? Jak to, že nechceš? Nechceš žrádlo, dostaneš kamenem, když neumíš být vděčná, mrcho jedna opičí.“ Hindsky neumím, ale gesta byla víc než jasná. Jenže střízlivá opice, která tady navíc byla doma, věděla, jak se bránit. Vřísknout, vycenit zuby, popoběhnout ve výhružném postoji… a najednou byla sama.

Na Observation Hill je stálá populace makaků, což je pozná mimo jiné na věkové struktuře skupiny. Stovky modlitebních praporků natažených mezi jednotlivými temply jim vynahrazují větve a umožňují cestovat ze střechy na střechu. Je radost sledovat, jak vám skotačí nad hlavami. Jen to chce dávat pozor na jejich obratné, rychlé a zlodějské packy. Jsou tady doma. A pokud existuje opičí výuka náboženství, tak vědí, že nejvíc „doma“, tedy v největším bezpečí jsou u malého templu s Hanumanem, opičím bohem. Ten je kousek od Ganéši, boha se sloní hlavou.Záplava modlitebních vlaječek, Darjeeling

Klášter Bhutia Busty

Historická fotografie ze 70, let 19. století ukazuje slavnostně oděné mnichy stojící před svým klášterem. Jde o chrám Bhutia Busty, nejstarší chrám v Darjeelingu. Za podrobnější pohled stojí nejen masky, slavnostní roucha či líně se povalující kočka pod oknem, ale i samotná budova.

Podle otlučených zdí je chrám před rekonstrukcí, což znamená, že stojí na Observation Hill v místech, kde byl v minulosti Gorgkhy vypleněn (rok 1815) a později rekonstruován. Jeho historie se začala psát roku 1765, příkaz k jeho vybudování dal lama Dordže Rinzing. Zmínky o klášteru zůstaly zachovány ve starých buddhistických textech. Přestože byl roku 1861 přestavěn, místo na Observation Hill mu evidentně nesvědčilo a byl nakonec přesunut zhruba o 1,5 km níže pod kopec. Mimochodem situace s Gorgkhy není vyřešená dodnes, jak dokládají časté nápisy Gorgkhaland na zdech.

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Nad nákupním centrem

Většinou logika článku velí, aby se místo představilo nejprve geograficky, aby případný čtenář a pozdější návštěvník věděl, kam jít. Já nechávám lokalizaci nakonec. Každý cestovatel má nějakou úchylku. V mém případě je to cílená snaha vyhýbat se místům, kde je přílišná koncentrace turistů. Věci jsou tam předražené a obchody se suvenýry plné padělků. Předražených.

Chcete „pravý historický nůž“ z tibetského plata, jemuž bez problémů ohnete čepel? Běžte do protejny s historickým zbožím pod Chowrasta Mail. Chcete čaj o 200% dražší, než se prodává v krámcích pro „plebs“, tedy domorodce? Najdete je taky tady. Observation Hill je sotva čtvrthodinku chůze od Chowrasta Mail, centra s turistickými obchůdky. Doptáte se snadno.

Až budeme mít utraceno anebo budete chtít mít chvíli klid, běžte udeřit do zvonu na vstupní bráně na vrcholu kopce, který byl v minulosti jedním ze městských buddhistických a hinduistických center. Stojí to za to. A když budeme mít štěstí (a ne jako já štěstí na mlhu), tak uvidíte i Kangchenjungu, třetí nejvyšší horu světa.

Zkušenosti čtenářů

Iveta

JJ, nejlepší v Darjeelingu je obchod s chlastem, kde maj ceduli: Buy today, tomorrow dry day 🙂 A v tý kose, která tam v noci bejvá je potřeba zavčas nakoupit! My jsme na tý plantáži ani nebyli. Lepší je dojet si do moneybhajjangu(no, už si možná přesnej název nepamatuju) a vyrazit po místní „džípable road“ nahoru do kopců. i když Kančendžengu ani Everest pro mraky neuvidíte, to ticho a klid je zvlášť pro toho, kdo je v Indii poprvé, tím nejlepším zážitkem. já tam chci zaseeeeee

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí