Rýžové terasy Banaue na Filipínách – tipy pro první návštěvu

Rýžové terasy Banaue na Filipínách – tipy pro první návštěvu

Největší filipínský ostrov Luzon vysoko v horách ukrývá tisíce let staré rýžové terasy. A není to žádné políčko: mluvíme o ohromné ploše přesahující 10 000 kilometrů čtverečních. Jde o mistrovská díla, ve kterých se perfektně snoubí člověk a příroda. Rýžové terasy najdete v pohoří Cordillera Central, 350 kilometrů od Manily. Ty nejznámější jsou v provincii Ifugao, kam se dálkovým autobusem dostanete za 8-10 hodin. Připravte se na klikatící se horské cesty, které vám rozproudí adrenalin v krvi. Výhledy jsou opravdu nádherné.

1. Nezůstávejte v Banaue, cestujte přímo do Batadu

Spousta návštěvníků zůstane přes noc v Banaue, do Batadu se pak vydají až v rámci denního výletu. To je ale velká škoda – právě ve druhém jmenovaném jsou rýžové terasy nejpůsobivější. Snažte se proto pokud možno podstoupit celou cestu hned první den. Zbude vám tak více času na objevování Batadu a okolí.

Čeká vás velmi autentický pobyt – místní lidé z kmene Ifugao stále žijí tradičním způsobem života, který se točí právě okolo těchto políček. Přístup k internetu je limitovaný, odpojení od moderního světa je tedy téměř dokonalé. Není tu jediný bankomat, proto je dobré vyzvednout si hotovost ještě v civilizaci.

2. Dostáváme se do Batadu

Batad je horská vesnička doslova na konci světa. Nejezdí tam auta, ani motorky. Odlehlost je právě hlavním důvodem, proč si toto místo zachovalo svoje kouzlo.

Snažte se do Banaue přijet ideálně ráno nebo brzy odpoledne, dál totiž budete shánět vlastní dopravu. Nejlevnější a nejzábavnější variantou je tricycle – tímto  vetchým motocyklem se sajdkárou se nechte dovézt ideálně až k Batad Saddle Point (150 pesos/ 80 korun, až pro 3 lidi). Zbývající tři kilometry už musíte po vlastních. Cesta je zanedbaná: větve, listí ani tu a tam nějaká díra tu nejsou nic neobvyklého.

Chystáte se na Filipíny? Další tipy autorky Veroniky vám jistě pomůžou! Inspirujte se například tipy na TOP 5 filipínských ostrovů, které stojí za návštěvu. Filipíny nejsou jenom o plážích.

turkish_airlines_new_2

Na Filipíny se snadno dostanete se společností Turkish Airlines, které létá do nejvíce destinací na světě. Nabízí pohodlí 4*hvězdičkové společnosti: letíte za dobrou cenu a získáte skvělý servis na palubě. Při mezinárodních letech si vychutnáte výběr nejlepšího menu. Jestliže u zvoleného letu neexistuje návazné spojení při přestupu, můžete využít Tour Istanbul zdarma. Turkish Airlines byly oceněny jako „Nejlepší evropská letecká společnost roku“ po šesté v řadě a to od roku 2011.


3. V dřevěných chatách jako doma

Ubytování v Batadu je velmi základní, žádné luxusní resorty tu nehledejte. Bohatě stačí věc řešit až na místě, kdybyste si přeci jen nějaké to místo vyhlídli (doporučuji Ramon’s Homestay), nejlepší řešení je přes mobil: majiteli zavolejte nebo pošlete smsku – nejlépe z místního čísla. Anglicky na Filipínách mluví všichni.

Velmi doporučuji vyzkoušet si život v tradičních domcích “na kuří noze“. Ve stejných žijí i místní. Zážitek je včetně rustikální koupelny, kde míso sprchového koutu čeká káď s vodou. Samozřejmě studenou.

Nájem chatky na noc přijde na 1500 pesos/ 800 korun (vyspí se tam až čtyři lidi). Ubytování seženete i levněji, od 250 pesos /130 korun na noc. Čím levnější, tím horší výhled. Většina ubytování má i svou improvizovanou restauraci, takže s jídlem problém není.

4. Nekončí pole, vodopády a treky

Už sama vesnice je velmi fascinující, takže i ranní posezení na terase vaší chaty může bát skvělým zážitkem. Ještě lepší výhled získáte, když si vyjdete k nejvýše položenému bodu vesnice, takzvanému Viewing Pointu.

Mezi políčky i po vesnici se můžete pohybovat volně, já sama jsem třeba volila místního průvodce. Díky němu jsem získala i možnost nehlédnout do několika místních domů, kam bych se sama nedostala.

Kratším výšlapem z vesnice je možné navštívit také vodopádny Tappiya. Možnost vykoupat se je až příliš lákavá na to, aby se jí dalo odolat. V období sucha tu ale tečou jen čůrky. Okolí Batadu poskytuje celou řadu možností na trekování, a to včetně nekolikadenních výprav.

Autorka Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Dva roky žila na Taiwanu, kde se infikovala nevyléčitelnou vášní pro jihovýchodní Asii. Nejčastěji ji najdete s laptopem na cestách. Svoje cestovatelské tipy a triky sdílí na blogu VeronikasAdventure.com.

Zkušenosti čtenářů

Jirka

Ahoj, díky za článek. Doporučuju si z Banaue do Batadu dát dvoudenní trek a zajet taky do nedaleké Sagady, když už budete na severu. Mrkněte na naše zápisky a fotky na blogu http://kuszvance.cz/filipiny-luzon.php

Libor
Jirka:

Jirko, vaše zápisky jsem si přečetl. Je to pěkně sepsané, ale spíše to od treku odradí, pokud není člověk tak trochu masochista (a to je treking má hlavní aktivita na cestách). V každém případě z toho plyne doporučení nenechat si kecat do programu od místních nahaněčů už jen s ohledem na tu cestu zpět. Po nevyspání v busu není moc vhodné jít trek celý den ani za hezkého počasí a zůstat v Banaue ale taky ne. Nejlepší je, jak radí článek, jet hned do Batadu a tam zůstat min. 2, ale raději 3 noci. Já jsem šel jeden den na vyhlídkový bod na sedle naproti amfiteátru (za údolím) a k vodopádu a druhý den do vesnice Cambulo, kde jste přespávali 1. noc, a zpět. Průvodce jsem nepotřeboval a nebloudil jsem. Osobně se snažím vyhýbat výletům ve skupině s průvodcem, pokud to není nevyhnutelné (a trek Banaue – Cambulo – Batad by průvodce vyžadoval). Co vůbec bylo vidět 1. den na treku? Původní prales tam není, rýžová pole začnou asi až v závěru, takže nejspíš zbytky lesa bez zvláštních výhledů, ne?
Měl jsem víc času, takže do Sagady jsem jel místní dopravou (úsek Bontoc – Sagada na střeše jeepney) a prošel si údolí s rakvemi bez průvodce, i když to šlo jen z 2. konce, kde nekontrolovali asi povinného průvodce. Šel jsem i ráno na východ slunce z vyhlídkového kopce (ostatní tam jezdí autem) a u Sagady jsou i jeskyně. Byl jsem na terasách nad Bontocem (zas tak pěkné ale nejsou) a prošel se v pěkné horské krajině severně od Bontocu, kde nebyli žádní cizinci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí