Příroda

Jen málo zemí v jihovýchodní Asii nabízí tak rozmanité přírodní bohatství, jako Filipíny. Vedle omamně klidných pláží na souostroví hrozivě shlíží i osmnáct aktivních sopek. Můžete se ponořit do hlubin k vrakům lodí z 2. světové války, nebo vystoupat k vrcholům, které dosahují bezmála 3 000 metrů nad mořem. Většina filipínských ostrovů je vulkanického původu, potažená kobercem tropického deštného pralesa. Prozkoumat všechny národní parky dá docela fušku – je jich tu totiž pětatřicet. Toto jsou jen některá z míst, kde matka příroda čarovala!

1. Podzemní řeka Puerto Princesa

Přestože nejkrásnější ostrov Palawan jenádhernými místy doslova posetý, podzemní řeka je suverénně jeho největší atrakcí. Světové uznání získala v roce 2011, kde se v globálním hlasování probojovala mezi sedm nových přírodních divů světa.

Fascinující řeka vstupuje do podzemí skrze tyrkysovou lagunu. Osm kilometrů dlouhý krasový labyrint projedete na malých lodičkách. Cestu zdobí četné stalagmity, stalagnáty a několik velkých jeskyní. V okolí řeky se navíc nachází stejnojmenný park, který je díky pestré fauně a floře kolébkou biodiverzity.

2. Tubbataha Reefs

Okolí korálového útesu Tubbataha je jedinou mořskou rezervací na Filipínách. Leží uprostřed Suluského moře asi 150 kilometrů od přístavu Puerto Princessa. Oblast je velmi pečlivě střežena strážci, potápěčské výlety lze organizovat jen o období od druhé poloviny března do května, kdy jsou nejmenší vlny.

Potápění je zde velmi atraktivní díky neobvyklým korálovým stěnám, kde povrchní korálový útes náhle končí a ustupuje do velkých hloubek. V rezervaci žije přes 600 druhů ryb, 360 druhů korálů, 11 druhů žraloků, 13 druhů delfínů a velryb a 100 druhů pátků. Svá vajíčka zde klade i vzácná kareta pravá.

turkish_airlines_new_2

Na Filipíny se snadno dostanete se společností Turkish Airlines, které létá od nejvíce zemí na světě. Nabízí pohodlí 4*hvězdičkové společnosti: letíte za dobrou cenu a získáte skvělý servis na palubě. Při mezinárodních letech si vychutnáte výběr nejlepšího menu. Jestliže u zvoleného letu neexistuje návazné spojení při přestupu, můžete využít Tour Istanbul zdarma. Turkish Airlines byly oceněny jako „Nejlepší evropská letecká společnost roku“ po šesté v řadě a to od roku 2011.

3. Vulkán Mayon

Sopečné dědictví Filipín čítá na i 34 vulkánů. Mayon však mezi nimi bezpečně rozeznáte – je totiž až neuvěřitelně symetrický. Jako by ho vystřihli z učebnice pro geology.  Tato nejkrásnější sopka světa je stále aktivní, se svými48 erupcemi za posledních 400 let se dokonce jedná o nejvíce činnou sopku v zemi.

Vulkán dominuje stejnojmennému přírodnímu parku (výška 2462 metrů), kde o krásné výhledy není nouze. Zájemci si mohou na sopku vylézt ve společnosti místního průvodce.

Autorka článku Veronika Tomanová má jihovýchodní Asii v malíčku. Mimo jiné také procestovala malajské souostroví Langkawi, přezdívané také klenot Kedahu. Pokud se tam vydáte, rozhodně si nezapomeňte přečíst, co nevynechat, v článku TOP 5 dobrodružství, která zažijete v divoké přírodě malajského souostroví Langkawi.

4. Národní park Sto ostrovů

Národní Hundred Islands čítá dohromady 123 ostrůvků rozmístěných v zálivu Lingayen na severozápadě Luzonu. Kromě bílých pláží a zalesněných kopců park hostí velká zajímavost – vápencové formace, které tvarem připomínají houby. Útvary jsou dva miliony let staré a původem jde vlastně o korály.

Ubytování je možné jen na třech ostrovech (Quezon Island, Governor’s Island a Children’s Island), ostatní jsou neosídlené a turistickým ruchem dosud téměř nepoznamenané.

5. Rýžové terasy Banaue

Mluvit o přírodních krásách Filipín a ignorovat Banaue prostě nejde.  Fascinující rýžové terasy se rozprostírají v Kordillerských horách na ostrově Luzon, severně od Manily. Jejich návštěva patří k tomu nejlepšímu, co můžete na Filipínách vůbec zažít.

Rýžové terasy v Banaue jsou přes 2000 let staré, vyhloubené do hor Ifugao. Jejich vznik je opředen řadou legend, místní lidé jsou přesvědčeni, že byly zbudovány ručně. Filipínci je nazývají osmým divem světa.

Autorka Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Dva roky žila na Taiwanu, kde se infikovala nevyléčitelnou vášní pro jihovýchodní Asii. Nejčastěji ji najdete s laptopem na cestách. Svoje cestovatelské tipy a triky sdílí na blogu VeronikasAdventure.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: