Čínská Květinová hora: Deset tisíc schodů k nejnebezpečnější stezce světa

Čínská Květinová hora: Deset tisíc schodů k nejnebezpečnější stezce světa

Posvátná hora Hua Shan, v překladu Květinová hora, se nachází v provincii Shaanxi. Leží přibližně 120 km východně od historického města Xi-An, u něhož byla nalezena slavná terakotová armáda. Pět vrcholů hory se tyčí do výšky nad dva tisíce metrů a svým tvarem připomínají květ. Odtud také pochází její název a právě na ní můžete zažít jeden z nejadrenalinovějších zážitků!

Hua Shan je posvátnou horou taoismu a cílem taoistických poutníků. Na hoře i jejím úpatí se nachází spousta taoistických chrámů. Květinová hora je oblíbeným cílem nejen poutníků, ale také zamilovaných párů, které zavěšují na řetězy zámky symbolizující dlouhé trvání jejich vztahu. Za nádhernými výhledy či dobrodružstvím sem jezdí tisíce turistů. Na jednom z vrcholů se totiž nachází Sráz tisíce stop, kolem něhož vede údajně nejnebezpečnější stezka na světě.¨

Deset tisíc schodů

Abyste se však dostali k pěti vrcholům Květinové Hory, musíte zaplatit vstupné, jako ostatně úplně všude v Číně. V sezóně od 1. března do 30. listopadu zaplatíte za vstup 180 CNY (650 CZK), student po předložení průkazu 100 CNY (360 CZK) a mimo sezónu od 1. prosince do konce února 100 CNY (360 CZK). Vstupenka je platná po dobu dvou dnů. Doporučené období pro návštěvu posvátné hory je od dubna do října, kdy je hora bez sněhové pokrývky.

K vrcholům se dá dostat dvěma způsoby, buď nudně lanovkami, které vás za několik málo minut vyvezou na Severní nebo Západní vrchol, nebo záživně, pěšky, 6 hodin po téměř deseti tisících schodech, jež jsou vytesány do skály.  Stezka sama o sobě je zážitkem, její součástí je například sráz tisíce stop (Thousand-foot Precipice), hřbet Černého draka (Black Dragon Ridge) či průchod Zlatých zámků (Golden Lock Pass).  Podél této zážitkové cesty je navíc spousta míst s neuvěřitelnými výhledy a několik taoistických chrámů vytesaných do skály. Cestou se často vyskytují stánky s občerstvením a vodou.

Čtyři vrcholy posvátné hory Hua Shan

Čtyři vrcholy posvátné hory jsou pojmenovány podle světových stran, pátý vrchol nese originální název „Střední vrchol“. Východní vrchol neboli Vrchol otočený ke Slunci (2090 m.n.m).je známý především díky své skalnaté terase, odkud je jedinečný pohled na východ Slunce nad vrcholy okolních hor. Někteří odvážlivci šplhají nahoru za tímto účelem dokonce přes noc. Pro ty lenivější je pár set metrů od terasy postaven hostel. Žádný komfort, ale východ slunce z vrcholku posvátné hory Hua Shan je téměř přímo před vašimi okny i bez nočního výstupu.  Na skalnaté terase je dokonce i teleskop. Časy, kdy lze pozorovat východ Slunce z terasy Východního vrcholu jsou na jaře 5.00 – 6.00, v létě 4.30 – 5.20, na podzim 5.00 – 5.20 a v zimě 5.30 – 6.00. Přesné časy jsou také vyvěšeny hned vedle okna recepce hostelu.

Jižní vrchol neboli Vrchol divokých hus je se svou výškou 2 160 m.n.m nejen nejvyšším vrcholem hory Hua Shan, ale také nejvyšším vrcholem ze všech pěti posvátných hor Číny. Jméno vrcholu je spojené s legendou, která vypráví, že právě zde často přistávaly divoké husy po jejich dlouhé cestě z jihu. Podél Jižního vrcholu také vede slavná „Plank road“ neboli „Prkenná cesta“, která je označována jako nejnebezpečnější stezka na světě. Dřevěná prkna o šířce 30 cm vedou podél útesu až do taoistického chrámu, přičemž pod vámi je kilometrová propast a vy se přidržujete řetězu upevněného do skály.

Nejširší nabídku průvodců a map Číny (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Nejnebezpečnější stezka v obou směrech

Překvapujícím faktem je, že stezka je obousměrná. Představte si tedy, že se na třiceticentimetrové desce nad propastí vyhýbáte delegaci čínských turistů jdoucí v protisměru a každý z nich se přitiskne ke skále, neboť vás nechce obcházet z vnější strany. Nebyla by to však Čína, aby si od turistů nevzali nějaký poplatek. Za vstup na nejnebezpečnější stezku světa zaplatíte 30 CNY (110 CZK), na oplátku je vám poskytnuto jištění – postroj s karabinami, kterými se přicvaknete k ocelovému lanu nataženému podél skály. Dalo by se říct, že jištění tohoto typu je však jen pro lepší pocit a pokud by vám, nedej bože, sklouzla noha, opravdu nechcete nad propastí viset na ocelovém lanku. Projít se však po slavné Prkenné cestě po úbočí skalnatého útesu je nezapomenutelným zážitkem.

Západní vrchol neboli Vrchol Lotusového květu (2 086 m.n.m). Na Západním vrcholu se nachází taoistický chrám nazvaný Palác Cuyiun. Před vstupem do chrámu leží kámen ve tvaru lotosového květu, který dal vrcholu jeho název. K vrcholu vede lanovka o délce 4211 metrů. Cesta nahoru trvá 20 minut a zahrnuje zastávku v Chrámu Bílého vrabce (White Sparrow Temple). Za jednu cestu lanovkou zaplatíte 140 CNY (510 CZK), studenti mají 10% slevu po předložení průkazu. Nejjednodušším způsobem, jak se dostat také k Jižnímu a Východnímu vrcholu je právě touto lanovkou, od jejíž horní stanice vedou schody vytesané do skály ke zmíněným vrcholům.

Střední vrchol neboli Vrchol Jade Maiden je opředen nejrůznějšími příběhy a legendami. Své jméno dostal podle Chrámu Jade Maiden, který stojí na samotném vrcholu. Nachází se zde dvě vyhlídková místa s podivnými jmény „Strom bez kořenů“ a „Obětní strom“, k nimž se pojí další příběhy a navozují tak tajemnou nadpřirozenou atmosféru tohoto vrcholu.

Severní vrchol neboli Terasa v mracích (1614 m.n.m.) měří jako jediný pod dva tisíce metrů a je tak nejnižším z pěti vrcholů Květinové hory Hua Shan. Vrchol je ze všech stran tvořený strmými útesy a vypadá jako terasa v mracích. Tato nebeská terasa je snadno dostupná i pro starší či netrénované návštěvníky, a to z jednoho prostého důvodu. Přibližně pět minut chůze pod vrcholem se nachází stanice lanovky. Lanovka je dlouhá 1500 m, cesta nahoru trvá pouhých 7 minut a za jednosměrnou jízdenku zaplatíte 80 CNY (290 CZK), 10% sleva pro studenty.

Ubytování přímo u posvátné hory

Na hoře Hua Shan je kromě již zmíněného hostelu na Východním vrcholu postaveno i několik hotelů. Golden Sky Mountain Villa stojí přímo u průchodu Zlatých zámků (Golden Lock Pass), nedaleko Prkenné cesty (Plank road) a dalších scénických míst. Five-Cloud Peak Hotel je umístěn 400 m pod průchodem Zlatých zámků (Golden Lock Pass) a dvacet minut chůze od Východního vrcholu. Yuntai Mountain Villa stojí vedle horní stanice lanovky na Severním vrcholu. Hotely nabízí možnost odpočinku, komfortní ubytování i delikátní večeře. Za všechny tyto služby poskytované ve dvou tisících metrech si však také nechají patřičně zaplatit.

Doprava z blízkého města Xi’An

Nejjednodušší a nejrychlejší dopravní spojení je z města Xi’An. Ze Severního vlakového nádraží (Xi’An North Railway Station) se dostanete za půl hodiny vysokorychlostním vlakem do stanice Hua Shan North Station. Odtud jezdí zdarma zelené minibusy určené pro turisty přímo k hoře Hua Shan.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí