8 míst, kde si odpočinout mezi Istanbulem a Pekingem

8 míst, kde si odpočinout mezi Istanbulem a Pekingem

Po mnoha dnech či týdnech náročné cesty je občas dobré si odpočinout a načerpat síly. Zde jsou naše tipy na ta nejlepší místa k relaxaci mezi Istanbulem a Pekingem.

Istanbul

… napůl evropské, napůl orientální velkoměsto vám nabídne komfort libovolné úrovně, vkusu a ceny. I přes nápor turistů si stále udržuje orientální atmosféru. Každá „správná“ velká cesta na východ začíná v Istanbulu a tak je dobré zde i načerpat síly a naposledy doplnit chybějící zásoby.

Esfahan

… je asi nejvhodnější místo v Íránu pro odpočinek. Je tam pořád co dělat a výběr hotelů a restaurací dostatečný. A k tomu je to jasně nejkrásnější perské město.

Quetta

… ať už sem přijedete odkudkoliv, v tomto ostrůvku relativního komfortu a civilizace s příjemným klimatem budete určitě chtít odpočívat. Něco podobného totiž najdete zase až po nejméně 1000 kilometrech či 24 hodinách ujetých kterýmkoliv směrem.

Islámabád

… široké spořádané ulice, parky, čistý vzduch, ticho … je to vůbec Pákistán? V nedávné době ovšem nepokoje islámských radikálů zasáhly i toto město, takže už není tou bezpečnou oázou v bláznivé zemi jako dříve.

Karimabád

… na celé Karakoram Highway největší výběr na turisty/baťůžkáře zaměřených hotýlků, restaurací a obchůdků. S výhlídkou na ledovce a sedmitisícovky. Taky místní kuchyně je unikátní – je založena hlavně na meruňkách, snad jediné potravině, které je zde v horách nadbytek. Takže si můžete dát meruňkovou polívku (mimochodem výborná!), buchtu z meruňkových jader a seženete prý i meruňkovou pálenku.

Kashgar

… je jedno z mála míst v Číně, kde zahraniční turisté převažují nad čínskými a tomu odpovídají i služby. I týden tady je co dělat anebo se připravovat na další dlouhou cestu.

Xiahe

… kromě největšího tibetského kláštera mimo současnou provincii Tibet má toto městečko ještě muslimskou a čínskou čtvrt. Na vysokých travnatých kopcích, které svírají město ve výšce 2500 m a které se táhnou do nedohledna, se to bělá stany nomádů a černá stády yaků a koní. K tomu dobré jídlo i ubytování, tak co víc si přát?

Peking

… barů, kaváren, restaurací, obchodů a hotelů typu a standardu, na které jsme zvyklí, přibývá doslova každým dnem. Služby se zlepšují. Město je sice smogem a prachem 8 měsíců v roce zamořené tak, že doslova není vidět slunce, ale je plné zajímavých chrámů, paláců a zákoutí. Navíc je jednoduché ujet ruchu velkoměsta na blízkou Velkou čínskou zeď.

A která místa pro odpočinek doporučujete vy?

Napište své tipy do diskuse pod článkem.

Nejširší nabídku průvodců a map (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí