V burce na skateboardu. To je afghánský Skejtistán.

V burce na skateboardu. To je afghánský Skejtistán.

Afghánistán je nádherná země, která se jen pomalu vzpamatovává z minulých hrůz. Děti tam mají své sny a touhy, ale musejí překonávat překážky, které si my vůbec nedokážeme představit. Podívejte se, co zmohou skateboard a naděje na lepší zítřky.

Co si vybavíte pod pojmem Skejtistán? Afghánistán to zřejmě asi nebude. Skejtistán se však nachází přímo v jeho hlavním městě, Kábulu.

Sedmnáctiletý Murza a dvanáctiletá Fazilla z afghánského Kábulu milují jízdu na skateboardu. Ve městě vzniklo centrum Skejtistán, v němž mohou tamější děti jezdit na U-rampě, setkávat se a povídat si. Mají tady možnost zapomenout na těžkou realitu. Jejich rodiny jsou chudé a často nemají co jíst. Válkou zničený Afghánistán se teprve začíná vzpamatovávat. A bude to běh na velmi dlouhou trať.

Začalo to v roce 2007, kdy dva nadšení Australané vybalili své skateboardy a začali učit (zpočátku velmi vyjevené) afghánské děti. A v říjnu za dva roky byla dokončena konstrukce skateparku spolu se vzdělávacím centrem, vše s podporou afghánského národního olympijského výboru. Skejtistán je první školou skateboardingu a učí se tam spolu děti obou pohlaví a různých afghánských etnik (paštúnské, uzbecké, tádžické a jiné)… Vyučování jízdě na skateboardu bylo doplněno o další vzdělávací aktivity, jako kreslení nebo divadlo, které jsou určené i pro děti, které neumějí číst a psát. Zapojí se tedy skutečně všichni.

Nejširší nabídku průvodců a map Afghánistánu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nový Afghánistán

Zemí s podobným osudem je více a úspěšný projekt se od loňského roku začal rozjíždět i v Kambodži a v dalším afghánském městě Mazáre Šaríf. Jedinečný prostor, který Skejtistán představuje, pomáhá pomáhá afghánským dětem začít žít normální život. Vznikl jako hlavní projekt neziskové organizace Skejtistán s cílem, aby se setkávaly děti zasažené válkou a dostaly možnost podílet se na vzniku nové komunity, získávat respekt a důvěru.

O projektu vznikl film (promítal se u nás na festivalu Jeden svět). „Je třeba, aby se lidé spojili a začali budovat nový Afghánistán. U moci by ovšem měl být někdo, kdo stojí o zachování míru v zemi,“ říká hlavní představitel Murza. V jeho paměti stále rezonují děsivé vzpomínky na válku i na vládu Tálibánu.

Zkušenosti čtenářů

dan

Je mi jasný, že titulek i popisek fotky by měly zaujmout. Přesto si myslím, že aspoň popisy fotek by měly odpovídat realitě. Na fotkách nikoho v burce na prkně nevidím, max. v hidžábu.

jurrasic

to DAN: ak si na fotkach nenasiel nikoho v burke, pozri si cely film „Skateistan“ http://www.outdoorfilmy.sk/film/74/skateistan-to-live-and-skate-kabul

dan
jurrasic:

Díky. Rád se podívám.

jurrasic

[url]http://www.outdoorfilmy.sk/film/74/skateistan-to-live-and-skate-kabul[/url]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí