Zajímavá místa Velikonočního ostrova

Zajímavá místa Velikonočního ostrova

Hlavním centrem je městečko Hanga Roa, ve kterém bydlí téměř všichni obyvatele ostrova. Rozkládá se při jihozápadním pobřeží a najdete tady několik obchodů, hotelů, restaurací, půjčoven aut a kol, případně další služby. Poblíž je letiště. V zajímavém Museo Antropológico Sebastián Englert se můžete seznámit s historií a kulturou Rapa Nui.

Téměř celé území ostrova pokrývá Parque Nacional Rapa Nui, součást světového dědictví UNESCO.

V okolí Hanga Roa se nalézá několik ahu, kamenných plošin, na kterých jsou nebo byly vztyčeny sochy moai. (Ahu Akapu, Ahu Tahai, Ahu Tepeu, Ahu Akivi). Některé sochy byly znovu vztyčeny nebo restaurovány.

U Ana Te Pahu jsou jeskyně, kdysi obydlené. Východně od Hanga Roa se nachází vulkanický vrcholek Puna Pao, z jehož načrvenalé horniny byly tesány pokrývky hlav soch moai, zvané pukao.

V jižním cípu ostrova, kterému dominuje vulkán Rano Kau, stojí ceremonální vesnice Orongo, která se používala v 18. a 19. století k obřadům, spojeným s kultem „ptačího muže“. Je zde také další ahu, Ahu Vinapu.

Na severu ostrova se tyčí jeho nejvyšší vrchol Maunga Terevaka. Na severovýchoděu Anakenyjsou jediné větší plážea poblíž několik jeskyní. Stojí zde krásné Ahu Nau Nau a Ahu Ature Huki.Poblíž zálivu La Pérouse je Ahu Te Pito Kura s největším moai na ostrově.[cut]

Ve východním cípu ostrova dominuje vulkán Maunga Pukatikei. Na Ahu Tongariki zde stojí několik soch, které byly v minulém století poškozeny tsunami a později obnoveny.

Asi nejmagičtějším místem ostrova je další vulkán, ležící v této části. Je to Rano Raraku, kde byly všechny sochy moai vytesány z vulkanického tufu. Několik jich tady ještě leží v různých stádiích rozpracovanosti. Celkem je na ostrově kolem 600 soch. Z vrcholu sopky je krásný výhled.[/cut]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí